bigstockphoto.com
StoryEditor

Máte drahšie PZP? Nová poistná daň za to nemôže

12.11.2018, 23:00
Zavedenie novej dane nemá vplyv na zmenu cien PZP. Ak vám vaša poisťovňa oznámila zvýšenie vášho PZP, novozavedená daň z poistenia na vine nebude.

Nová daň z neživotného poistenia spôsobila veľký rozruch. Zástupcovia poisťovní bili na poplach ešte v čase, keď zákon o dani z poistenia čakal na schválenie. Po jeho definitívnom odsúhlasení majú poisťovne hlavu v smútku a odborníci krútia hlavou.

Prečo nová daň?

Daň z poistenia nahradí poistný odvod, ktorý platí v súčasnosti vo výške 8 % a vzťahuje sa na poistné zmluvy platné od roku 2017. V praxi to teda bude vyzerať tak, že daň z poistenia sa bude vzťahovať aj na zmluvy neživotného poistenia, ktoré boli uzatvorené ešte pred rokom 2017. Rezort financií tvrdí, že spomínaný odvod z poistenia sa v praxi ukázal ako neefektívne a nesystémové riešenie. Zákon o novej dani mal pôvodne vstúpiť do platnosti už v októbri tohto roku, parlament však nakoniec schválil posunutie účinnosti až na začiatok roka 2019. Poisťovne majú počas tohto obdobia stihnúť zavedenie všetkých potrebných zmien, ktoré nový zákon prináša. Tieto zmeny majú podľa odborníkov priniesť aj zdraženie neživotného poistenia. Od nového roka si tak klienti priplatia za poistenie bytu, domácnosti, cestovné alebo havarijné poistenie, ale aj poistenie zodpovednosti pri výkone povolania. Nemusí to tak však byť všade. Poisťovne sa totiž k tejto situácii môžu postaviť po svojom a v niektorých prípadoch ceny ponechať.   

PZP bez novej dane

Nová daň môže zvýšiť nielen poistky, ale nepriamo sa môže dotknúť aj hypoték, keďže aj v rámci nich sa rieši poistenie. Klienti sa teda celkovo pripravujú na nepríjemné správy z poisťovní oznamujúce zvýšenie poistného. Jediným poistením, ktoré nová poistná daň nezasiahne, keďže už pri ňom dlhšie platí 8-percentný odvod, je povinné zmluvné poistenie. Ak vám aj vaša poisťovňa avizuje, že zvyšuje cenu vášho PZP, príčinou nie je nová daň. Konkurenčný boj a dlhodobá stratovosť poistného trhu tlačí poisťovne do zvyšovania cien. Zdraženie poistenia sa preto netýka iba rizikových klientov, ale aj tých, ktorí poistnú udalosť doteraz nespôsobili. K zmene cien však poisťovne pristupujú veľmi opatrne a segmentovane. Samozrejme, rizikoví klienti v porovnaní s klientami bez škodovej udalosti môžu očakávať výraznejšie zvýšenie poistného. Zmene cien sa vyhnúť nedá, klient má však vždy na výber. Na poistnom trhu pôsobí v súčasnosti až 11 poisťovní, z ktorých každá segmentuje klientov inak, preto sa vždy oplatí porovnať všetky dostupné ponuky.

Lacnejšie poistenie môžete mať vždy!

Ak sa vám cena vášho PZP zvýšila, zúfať nemusíte. Nové a výhodnejšie poistenie je vďaka online porovnaniu cien PZP otázkou niekoľkých minút, a to ani nemusíte vstať zo stoličky či z gauča. Do online kalkulačky pre výpočet poistenia stačí zadať všetky potrebné údaje a z vygenerovaného prehľadu všetkých dostupných ponúk si určite vyberiete. Keď si jednu z ponúk zvolíte, odošlete objednávku a uhradíte poistné. Vaše poistenie sa týmto stáva platným a všetky potrebné dokumenty vám prídu na e-mail. Potom už môžete nastúpiť do vášho auta s istotou, že ste pripravený pre každý prípad.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 13:39