bigstockphoto.com
StoryEditor

Pozor na cesty v zime. Ochrániť vás môže poistenie

20.11.2018, 23:00
Poľadovica či snehová nádielka potrápia nejedného vodiča. Zabezpečenie vášho vozidla však môžete zvýšiť jednoduchšie a výhodnejšie, než si myslíte.

Keďže chladným počasím sa na cestách zvyšuje nebezpečenstvo šmyku, vodiči sú povinní prezuť letné pneumatiky. Podľa zákona by sa zimné pneumatiky mali používať v období od 15. novembra do 31. marca vtedy, ak je na vozovke ľad, námraza alebo súvislá vrstva snehu. Ak teda v tomto období na vašom aute prezuté pneumatiky nemáte a cesty sú suché, zákon neporušujete. Ak sa však počasie náhle zmení a začne snežiť, riskujete pokutu. V horšom prípade, ak sa vám prihodí nehoda, môžete rátať s krátením poistného plnenia z povinného zmluvného poistenia.

Vodičov môžu potrápiť aj výtlky

Poľadovica však nie je jediným neduhom, ktorý prináša zimné počasie. Chladné obdobie výrazne prispieva k tvorbe výtlkov, ktoré sa na cestách už aj tak vyskytujú v hojnom množstve. Stret s výtlkom môže poškodiť nie len samotnú pneumatiku, ale aj koleso, disk, prednú nápravu, geometriu alebo narušiť brzdový systém. V mnohých situáciách sa prejazdu cez výtlk vyhnúť nedá, keď sa však vaše auto poškodí, nemusia vám ostať oči pre plač. Náhradu škody by vám mal zabezpečiť správca cesty, ale len za predpokladu, že daný úsek cesty nebol riadne označený. Ak však chcete mať istotu a vyhnúť sa súdnym doťahovačkám so správcom cesty, stavte na svoje povinné zmluvné poistenie, ku ktorému si môžete zvoliť aj pripoistenie výtlku. Na základe tohto pripoistenia vám vaša poisťovňa preplatí všetky výdavky spojené s opravou tých poškodení na vašom aute, ktoré spôsobil stret s výtlkom. Aj s platným poistením sa oplatí nič nenechať na náhodu a pre prípad nehody sa dobre pripravte a uistite sa, že viete, ako pri nehode postupovať.

PZP vám kryje chrbát

Ak hľadáte výhodné PZP vrátane pripoistenia výtlku a ďalších pripoistení, vyskúšajte online porovnanie cien PZP. Online kalkulačka vám vygeneruje všetky dostupné ponuky pre vaše vozidlo a vy si jednoducho vyberiete to poistenie, ktoré najviac zodpovedá vašim požiadavkám. Ak hľadáte vhodnú kombináciu pripoistení a nechcete pri prehodnocovaní jednotlivých ponúk stráviť príliš veľa času, stavte na poistenie online. Z aktuálnej ponuky poisťovní si zaručene vyberiete a ušetríte.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 03:19