StoryEditor

Firmy prechádzajú do cloudu kvôli úspore nákladov a vyššej bezpečnosti

26.11.2018, 23:00
Prechod k modernému modelu prevádzky IT infraštruktúry je dnes pre firmy prakticky nutnosťou. Cloudové technológie ju podstatne zjednodušujú a zároveň umožňujú podniku fungovať pružnejšie.

Hlavným dôvodom rastúceho využitia cloudu vo firmách je reálna úspora času a nákladov v porovnaní s vlastným interným riešením. Významnú úlohu hrá aj vyššia úroveň kontroly a kybernetické zabezpečenie. Aj preto by mala prevádzka v cloude počas nasledujúcich rokov výrazne rásť.

Pre udržanie svojej pozície na trhu musia dnes firmy prejsť digitálnou transformáciou, ktorá ovplyvní chod celého podniku. Pomôže napríklad zautomatizovať rutinné činnosti a znížiť chybovosť ľudského faktora. Predovšetkým však uvoľní ruky pre ďalší rozvoj a zvyšovanie pridanej hodnoty. Cloudové aplikácie sa preto v čoraz väčšej miere využívajú na výmenu dát, prácu s internými systémami alebo na firemnú komunikáciu. „Jednou z motivácií prechodu z tradičných riešení IT infraštruktúry do cloudu je snaha firmy uvoľniť zdroje a sústrediť sa na svoj core biznis,“ vysvetľuje Ivan Luby, technický riaditeľ IT spoločnosti GAMO.

Jasný prehľad o investíciách do IT

Priamo identifikovateľným benefitom, ktorý so sebou využívanie cloudových služieb prináša, je jednoduchšia administrácia IT systémov a aplikácií. Ak podnik využíva cloud v špecializovanom datacentre poskytovateľa, odpadajú mu starosti súvisiace so zaistením chodu serverov. Kedysi bežné firemné serverovne naopak vyžadovali komplikované plánovanie kapacít, nákladnú údržbu a pravidelnú obmenu. V prípade náhlych výpadkov musela navyše firma vlastnými silami zaistiť rýchlu obnovu prevádzky. „Podnik si pri využití cloudu nemusí zaobstarať nákladný hardvér. Namiesto neho využíva zdroje z cloudu, o ktorých prevádzku a dostupnosť sa stará priamo poskytovateľ služby. Firma platí len presne stanovenú čiastku za to, čo skutočne využíva,“ popisuje Ivan Luby. Veľkým benefitom, najmä pre menšie podniky, je prehľadné plánovanie investícií.

IT systémy môžu byť prevádzkované v privátnom cloude, kde sú všetky zdroje vyhradené iba jednej organizácii. Alebo sú zriadené u poskytovateľa cloudových služieb v prostredí verejného cloudu, kde si firma môže škálovať svoje požiadavky na výpočtové zdroje a pružne ich meniť podľa potreby. Flexibilita a schopnosť rýchlo disponovať dodatočnou výpočtovou kapacitou na vytvorenie časovo obmedzených projektov hrá veľkú úlohu aj v udržaní konkurencieschopnosti. Dosiahnuť také riešenie vlastnými silami by vyžadovalo značné finančné a časové náklady. Aj z toho dôvodu sa vo väčšej miere pre cloud rozhodujú podniky z oblasti priemyselnej výroby či poskytovatelia služieb pre firmy a občanov. Prevádzka v cloude by mala rásť i naďalej. „Premietne sa do nej rastúce využitie cloudových služieb zo strany firiem, ako aj stále sa rozširujúce využitie internetu vecí. Len od minulého roku sa podľa štatistík GAMO dopyt po cloude zvýšil dvojnásobne,“ uvádza Ivan Luby.

Bezpečné dátové centrum

Cloud prekonáva riešenie tradičných firemných serverovní aj z hľadiska svojho bezkonkurenčného zabezpečenia. Špecializované datacentrá totiž spĺňajú prísnu bezpečnosť z hľadiska kybernetickej, fyzickej a objektovej ochrany. Nikto nepovolaný sa tak k serverom nedostane fyzickou ani virtuálnou cestou. Dáta sú pred stratou alebo odcudzením spoľahlivo zabezpečené a zálohované. „Ku klientskym IT systémom a službám prevádzkovaným v GAMO Cloud poskytujeme okrem iného ich nepretržitý monitoring, ktorý je dostupný aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ako poskytovateľ cloudových služieb certifikovaný podľa štandardov CSA (Cloud Security Alliance) a zároveň oficiálny poskytovateľ digitálnej služby registrovaný na NBÚ SR garantujeme, že naše služby sú zabezpečené v súlade s globálne uznávanými štandardmi. Garantujeme informačnú bezpečnosť a ochranu osobných údajov v cloude, a to v súlade s požiadavkami GDPR a zákona o kybernetickej bezpečnosti,“ dodáva Ivan Luby.

Viac informácií o spoločnosti GAMO: www.gamo.sk

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 01:58