StoryEditor

Zinok môže v zimnom období pomôcť vám aj vašim deťom

11.12.2018, 23:00
Zinok je síce nenápadným, no účinným bojovníkom proti prechladeniu. Pomáha skracovať dĺžku ochorenia a znižuje potrebu preskripcie antibiotík.

Zima je obdobie snehových radovánok, prázdnin, sviatkov a návštev na ktoré sa celá rodina teší často už od leta. No keď sa nakoniec zimného obdobia dočkáme, často nás prekvapí aj jej nepríjemný doplnok – prechladnutie. Práve príchod zimy a rýchla zmena teploty so sebou prináša aj zvýšený výskyt respiračných ochorení. A všetci dobre vieme, ako veľmi nám kýchanie, kašlanie a problémy spojené s prechladením vedia znepríjemniť nielen sviatočný čas. Ako teda pripraviť na zimu svoje telo?

Zinok v boji proti prechladeniu

Zinok je esenciálny stopový prvok, ktorý aktivizuje mnohé enzýmy v našom organizme. Nachádza sa predovšetkým v kostiach, svaloch, pokožke, obličkách, očiach. Zinok má veľký vplyv na mnohé funkcie ľudského tela. Najčastejšie si ho spájame s dermatologickými ochoreniami. Áno zinok naozaj pomáha v boji proti akné, vypadávaniu vlasov, štiepeniu nechtov. Má kladný vplyv aj na plodnosť alebo napríklad na dobré fungovanie mozgu. No v zimnom období treba vyzdvihnúť predovšetkým jeho význam v boji s ochoreniami respiračného charakteru. Zinok zohráva dôležitú úlohu z hľadiska správnej funkcie imunitného systému, obranyschopnosti organizme a priaznivého priebehu zápalovej reakcie.

Zinok a dĺžka ochorenia

Jedným z najdôležitejších účinkov zinku počas obdobia respiračných ochorení je skrátenie trvania klinických príznakov choroby. Výsledkom je nielen kratšie trvanie nepríjemných chvíľ spojených s prechladnutím, ale predovšetkým zníženie trvania pracovnej neschopnosti. Veľmi dôležité je to zvlášť u školopovinných detí, ktoré sa tak môžu skôr vrátiť do výchovno-vzdelávacieho procesu.

Zinok a antibiotiká

Podobne užitočné účinky zinku počas trvania respiračných ochorení pocíti aj naše telo. Príjem zinku pomáha znížiť potrebu preskripcie antibiotík. Náš organizmus, ktorý v dnešnej dobe musí čeliť civilizačným nárokom nám určite poďakuje.

Jednou z možností doplnkového prijímania zinku je aj Zinkorot® – voľnopredajný liek s obsahom zinku od nemeckej spoločnosti Worwag pharma. Jeho nespornou výhodou je, že obsahuje aj kyselinu orotovú. Kyselina orotová  je nosič biologického pôvodu, nachádza sa totiž v zelenine, alebo aj v kolostre a mlieku a naše telo si tak s ňou vie veľmi dobre poradiť. Potrebný zinok tak môžeme efektívne dopĺňať pri akomkoľvek štýle stravovania.

Zinkorot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu zinkumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. 

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 20:25