StoryEditor

Z nuly na absolútny vrchol: Príbeh prvej stávkovej kancelárie vo východnom bloku

11.12.2018, 23:00
K športovým podujatiam dnes neodmysliteľne patrí aj stávkovanie. Nie vždy pritom prebiehalo tak jednoducho.

politická situácia, ale naskytli sa aj dovtedy nepoznané podnikateľské možnosti.

Oslávila 28 rokov, je populárna a stále sa teší veľkej priazni fanúšikov. Svoje meno dostala podľa starorímskej bohyne šťastia a od základov zmenila históriu nielen československého tipovania. Zoznámte sa, stávková kancelária Fortuna a jej legendárny príbeh.

Písal sa rok 1990

Meno Michala Horáčka si veľa ľudí spája skôr s kultúrou, práve jeho však možno označiť ako zakladateľa novodobého tipovania v krajine. Už počas strednej školy sa pravidelne zúčastňoval dostihov a načierno si privyrábal ako bookmaker. Prostredie stávok veľmi dobre poznal, čo dokonale využil vo svoj prospech. Sviatok práce v roku 1990 tak navždy prepísal dejiny tipovania. Spolu s Petrom Boumom, Jiřím Balcarom a Josefom Kurkom otvoril Horáček v pražskej pasáži Lucerna prvú pobočku Fortuny.

Michal Horáček Michal Horáček TASR Peniaze na biznis vďaka knihe

Keď chcete staviť tiket, potrebujete určitý vklad. To isté platí aj pri zakladaní firmy. Peniaze na založenie Fortuny zarobil Michal Horáček dosť nezvyčajne. „Musíte mať partnerov, alebo banku, ktorá vám požičia. Ja som mal iný spôsob. Po revolúcii som napísal knižný bestseller Jak pukaly ledy, ktorý sa neuveriteľne predával. Za desať dní ľudia kúpili viac než 100-tisíc výtlačkov, takže som radostne uhradil faktúru tlačiarni a zvyšok som mal na Fortunu,“ prezradil ešte v roku 2004 pre portál euro.cz detaily zrodu úspešnej spoločnosti.

Dočkalo sa aj Slovensko

Staviť si legálne na svojho favorita však chceli aj Slováci, a preto sa Fortuna v roku 1991 rozhodla vybudovať sesterskú stávkovú kanceláriu Terno. Založila ju spoločne s Richardom Müllerom a Igorom Noskom. Aj vďaka skúsenostiam Fortuny sa Ternu štart vydaril a medzi ľuďmi sa rýchlo dostalo do povedomia. Sieť pobočiek v oboch krajinách rástla a na Slovensku sa začalo popri sledovaní športu vo veľkom na zápasy aj tipovať. „Spolu s partiou kamarátov sme si konečne mohli ísť normálne staviť a poviem vám, bol to pre nás veľký zážitok. Ja som prvýkrát v živote tipoval v Nemecku, pretože u nás sa vtedy nedalo, také to boli časy. Nakoniec sme sa dočkali. Moja prvá stávka bola na futbal a to ma drží dodnes,“ prezradil Peter z Bratislavy.

Nový majiteľ a ďalší zlom v stávkovaní

V roku 2004 do hry totiž vstúpil nový vlastník – investičná skupina Penta. Okamžite sa začalo špekulovať, koľko predaj populárnej stávkovej kancelárie stál. Michal Horáček presné číslo nikdy neprezradil, hovorilo sa však aj o sume sto miliónov dolárov. Penta pokračovala v rozvoji úspešnej značky a zákazníkom priniesla viaceré novinky. Terno sa v roku 2006 premenovalo na Fortunu. O rok neskôr na Slovensku spustila internetové stávkovanie, a bol to zásah do čierneho. Vďaka tomuto kroku sa výrazne rozrástla klientela stávkarov. Zaujímavosťou je, že do Česka táto vymoženosť dorazila až o dva roky neskôr.

Čo ponúka Fortuna dnes?

Fortuna už nie je iba o stávkovaní, je totiž dlhoročným generálnym partnerom slovenskej futbalovej reprezentácie, ako aj najvyššej futbalovej súťaže – Fortuna ligy. Športovým fanúšikom ponúka široké spektrum žiadaných live stávok, čoraz väčšiu stávkovú ponuku a výhodné vstupné bonusy. Vďaka modernej aplikácii môžete tipovať priamo z pohodlia domova a popritom sledovať najrôznejšie štatistiky. „Viackrát som si hovoril, že si na niečo stavím, ale nikdy som to nespravil. Potom som sa dozvedel, že Fortuna ponúka pre nových hráčov stávku bez rizika až do výšky 30 eur, tak som to skúsil. Tip mi nevyšiel, a peniaze mi naozaj vrátili naspäť. Druhý stávka mi už vyšla,“ priznal Andrej. „Tipovanie je pre mňa hra a okrem klasických líg a športov si niekedy stavím aj na box či florbal. No a keď som zbadal v ponuke politiku, rovno som si stavil aj na budúceho slovenského prezidenta.“

TIPUJTE S FORTUNOU AJ VY

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 14:23