StoryEditor

Nedostatok zinku vám môže spôsobiť nepríjemné problémy. Poznáte ich?

17.12.2018, 08:20
Zinok patrí medzi esenciálne stopové prvky a v našom organizme sa podieľa na podpore aktivity mnohých enzýmov.

Nachádza sa predovšetkým v pokožke a kostiach, svaloch alebo očiach. Význam zinku bol síce objavený pomerne nedávno, no jeho efekt je v dnešnej medicíne vysoko cenený. Nedostatok zinku nám môže spôsobiť nepríjemné problémy. Poznáte ich?

Vypadávanie vlasov

Symbol nielen ženskej krásy. Zinok je jedným z prvkov, ktoré sú zodpovedné za ich silu a krásu. Má významný vplyv na ich zdravie a kondíciu. Práve nedostatok zinku sa považuje za jeden z dôvodov vypadávania vlasov.

Prechladenie a imunita

Zinok sa často spája predovšetkým s dermatologickými problémami. No tento prvok je veľmi užitočný aj v boji s prechladnutím. Dopĺňanie nedostatku zinku v našom tele počas prechladenia má dva dôležité efekty. Skracuje dobu trvania ochorenia a znižuje tak pracovnú neschopnosť – pokiaľ ide o deti, skracuje dobu ich absencie v škole. Druhým efektom je znížená potreba preskripcie antibiotík.

Problémová pokožka

Asi 6% zinku uloženého v našom tele sa nachádza práve v koži. Zinok má teda naozaj vplyv na to, aby bola naša pokožka zdravá a vyzerala dobre. jeho nedostatok sa potom môže prejaviť rôznymi klinickými formami postihnutia kože, ktoré možno zvrátiť jeho dopĺňaním. 

Reprodukcia

Zinok je dôležitý pre správne fungovanie reprodukčných orgánov. V dnešnej dobe, keď problémy s otehotnením zažíva stále viac mladých párov je prísun zinku do nášho tela veľmi dôležitý práve z hľadiska reprodukcie a želaného tehotenstva.

Kde môžeme nájsť zinok a ako ho dopĺňať

Kde môžeme nájsť zinok? V najväčšom množstve môžeme zinok nájsť v morských plodoch - ustriciach, homároch a kraboch. Obsahuje ho však aj hovädzie a v menšom množstve bravčové a kuracie mäso, ďalej vaječné žĺtka, otruby alebo tekvicové semienka. Jednou z možností doplnkového prijímania zinku je aj Zinkorot® – voľnopredajný liek s obsahom zinku od nemeckej spoločnosti Worwag pharma. Jeho nespornou výhodou je, že obsahuje aj kyselinu orotovú. Kyselina orotová  je nosič biologického pôvodu, nachádza sa totiž v zelenine, alebo aj v kolostre a mlieku a naše telo si tak s ňou vie veľmi dobre poradiť. Potrebný zinok tak môžeme efektívne dopĺňať pri akomkoľvek štýle stravovania.

Zinkorot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu zinkumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 09:33