StoryEditor

Ako rozoznať kvalitné obliečky od nekvalitných?

21.01.2019, 23:00
Bavlna, satén, flanel, krep, mikrovlákno... Aké obliečky sú najkvalitnejšie a zároveň najpohodlnejšie? Dnes máme na výber niekoľko dostupných materiálov. Podľa čoho si vyberať tie najvhodnejšie? V prvom rade sa zamyslite, v čom sa cítite najlepšie.
  1. Materiál je prvoradý

Ste zimomravý? V tom prípade sú pre vás najvhodnejšie hrejivé materiály ako flanel, ktorý je svojím jemným povrchovým vlasom príjemný na dotyk. Radi sa necháte rozmaznávať hebkým materiálom? Zvoľte satén. Saténové obliečky sa vyrábajú z tzv. bavlneného saténu, ktorý v lete príjemne chladí, no nemusíte sa ho obávať ani v zime, lebo rýchlo zahreje. Rátať však musíte s náročnejšou údržbou a vyššou cenou. Alternatívou saténu je damašek. Damaškové posteľné obliečky sú vysoko kvalitné. Sú vyrobené z kvalitnej priadze a teda sú nielen pevné a hebké, ale aj trvácne. Nestarnúcou klasikou je bavlna, ktorá si stále drží popredné priečky obľúbenosti. Je odolná, mäkká, jemná a výborne odvádza vlhkosť. Navyše, má aj hypoalergénne účinky a nedráždi pokožku. Ak oceňujete najmä praktickosť, siahnite po krepe. Pôsobí možno trochu tvrdšie, no je to pružný a priedušný materiál. Dôležité je, že sa nekrčí a preto ho nemusíte žehliť.

  1. Hustota vláken prezrádza kvalitu aj mäkkosť

Kvalitu možno rozpoznať aj hustotou vláken. A to jednoducho - voľným okom. Stačí, ak sa na tkaninu pozriete oproti slnku. Ak cez ňu prechádza slnko, je jasné, že obliečka je riedka a rýchlo sa zničí. Aj hmatom sa dá zistiť, či má látka v sebe dostatok tkaniny, alebo má medzi niťami veľké medzery.

  1. Rozmery nepustia

Nezabúdajte si pred nákupom zmerať veľkosť vankúša a paplóna. Najrozšírenejšie rozmery vankúša  u nás sú 70x90 cm a paplóna 140x200 cm. Na trhu je však dostupných stále viac alternatív, najmä vankúšov.

  1. Vzor a farba pre dobrú náladu

Farby pôsobia na náladu človeka, preto je výber farieb a tvarov obliečok veľmi dôležitý. V posteli sa prebúdzate a rovnako v nej aj zaspávate. Vyberajte farby, ktoré máte radi. V lete sú v obľube studené farby ako modrá, fialová, zelená, v zime zasa hrejivé tóny žltej, oranžovej či červenej. Klasici najčastejšie siahajú po neutrálnych tónoch – tými nič nepokazíte. Ak vám pripadá vaša spálňa nudná a chcete ju ozvláštniť, voľte výraznejšie vzory a farby. Keď vás prestanú baviť, jednoducho obliečky prevlečiete za iné. Pri výbere posteľnej bielizne nezabúdajte ani na partnera. Dámy možno radšej experimentujú s farbami, no ohľad treba brať aj na pánov. Cukríkové tóny nechajte radšej v dievčenskej izbe.

Viac inšpirácií hľadajte na www.kika.sk  

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 04:31