StoryEditor

Zariaďujete kuchyňu? Tu sú tipy ako nato

11.03.2019, 23:00
Zariaďovanie kuchyne nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Načo prihliadať a čomu sa nevyhnúť? Poradíme vám niekoľko dobrých rád a tipov, ktorých by ste sa pri jej zariaďovaní mali držať.

Koľko času v kuchyni trávite

V prvom rade sa zamyslite nad tým, koľko času budete v kuchyni tráviť. Ak ste šéfkuchárom bez čapice a varenie je vaše veľké hobby, stavte na dostatok priestoru – veľkú pracovnú dosku, chladničku, dostatok úložného priestoru a osvetlenia. Ak sa v kuchyni dlho neohrejete a vychutnáte si v nej akurát tak rýchle raňajky či víkendovú kávu, postačia vám úsporné riešenia pracovných plôch.

Bude kuchyňa zároveň aj jedálňou?

Alebo budete mať na stolovanie vyhradenú zvlášť miestnosť? Ak chcete mať všetko pekne pokope, berte ohľad na priestor pre jedálenský stôl a stoličky. Môžete ho naplánovať aj do menšej kuchyne, dnes existuje veľa tipov aj na sklápacie stoly či pulty a ostrovčeky, ktoré sú súčasťou linky. Ak máte v byte jedáleň a kuchyňa slúži len  na varenie, pouvažujte aspoň nad menším pultom s barovými sedačkami, niekedy sa predsa len stane, že počas varenia debatujete s partnerom, ktorý si zatiaľ môže pri pulte popíjať kávu.

Štýlová, moderná alebo klasická?

Hlavne nadčasová! Aj keď sa vám aktuálne páči vyhradený druh štýlu, v kuchyni s ním opatrne. Nepodľahnite aktuálnym trendom – spomeňte si na štýl, ktorý sa vám páčil pred pár rokmi, páči sa vám stále? Kuchyňa je investícia na niekoľko (desiatok) rokov, voľte radšej striedme farby, povrchy i materiály v svetlých a prírodných tónoch. Váš štýl sa môže odzrkadliť v doplnkoch, ale aj v úchytkách či menších súčiastkach, ktoré sa dajú časom vymeniť za iné a nevyžadujú vysoké investície.

Nezabúdajte na technické požiadavky

Bude mať vaša kuchyňa spodné alebo aj horné skrinky? Kde sú umiestnené dvere, okná, odtok vody, elektriny či ventilácia? Usporiadajte si priestor ešte predtým, než začnete plánovať jej rozmiestnenie. Najlepšie vám poslúži papier a ceruzka. Premerajte si priestor a rozkreslite si plochu. Rovnako je dobré, aby boli pripravené prípojky vody a elektriny, prípadne plynu, aby ste nemuseli robiť dodatočné zásahy v namontovanej linke. Pripravte tiež drezový sifón s prípojkou na odtokovú hadicu umývačky riadu či práčky. Umiestnite ho do niektorej zo skriniek, kde nebudú zavadzať. Premyslite aj prívod energie, rôzne spotrebiče vyžadujú rôzne prúdové zaťaženie, napríklad indukčné dosky na varenie potrebujú vyšší prívod a teda aj samostatný istič.

 Výber materiálov

Dbajte na výber materiálov nielen z estetického, ale aj z účelového hľadiska. Voľte ľahko umývateľné povrchy na podlahe aj na pracovnej doske. Nenechajte sa oklamať materiálmi, ktoré síce vyzerajú pekne, no nie sú praktické na údržbu. Stena za pracovnou linkou nemusí byť vyložená obkladačkami, zvoľte sklo s motívom, ktoré sa dá ľahko utrieť počas varenia.  

Ergonómia v kuchyni

Nemali by sme zabúdať ani na rozvrhnutie všetkých pracovných plôch. Každá činnosť v kuchyni vyžaduje svoju vlastnú plochu a miesto. Aby sme sa v kuchyni cítili dobre, je dobré rozdeliť si jednotlivé plochy do trojuholníka. Tri kľúčové zóny by mali byť blízko seba, aby nás nič neobmedzovalo. Sú to zóny, kde máme chladničku, drez a sporák. Hlavné zóny sú vzájomne prepojené so zónou skladovania a odkladania.

Viac inšpirácií na www.kika.sk

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 19:20