StoryEditor

Situácie, v ktorých vám magnézium môže naozaj pomôcť

10.03.2019, 23:00
Magnézium (horčík) je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý minerál. Pomáha nášmu telu správne a bezproblémovo fungovať v rozličných situáciách. Viete, kedy vám môže pomôcť?

Magnézium prijímame podobne ako iné dôležité prvky predovšetkým v strave. Tá však musí byť komplexná, dnes by sme povedali – ekologicky vypestovaná a zdravo pripravená. Bohužiaľ pod vplyvom, často pracovného stresu, robíme pri stravovaní neraz nezdravé kompromisy. Preto, ak chceme zabezpečiť nášmu telu dostatočný príjem magnézia, mali by sme porozmýšľať aj nad jeho doplnkovým prísunom. Kedy je to zvlášť dôležité?

Keď čakáte bábätko

Je to bezpochyby radostný čas plný nádejí a očakávaní. No obdobie pred narodením dieťaťa je pre budúcu mamu a jej telo mimoriadne náročný. Musí sa totiž starať nielen o svoje telo, ale aj o telo svojho vyvíjajúceho sa dieťatka. Hladina magnézia v súvislosti s tehotenstvom klesá v ženskom tele predovšetkým na začiatku tretieho trimestra. Je preto dôležité starať sa o správnu výživu.

Keď intenzívne športujete

Zvlášť na jar, keď sa príroda prebúdza nás láka aktívnejšie a intenzívnejšie športovanie na čerstvom vzduchu. Solídny beh, náročnejšia turistika, ale v dnešnej dobe aj zvlášť populárne aktivity typu „ultra“ kladú nároky na naše telo. A práve magnézium má blahodarný vplyv na svalovú kontrakciu a normálny rytmus srdca. Jeho nedostatok sa okrem iného môže prejavovať ako depresia, apatia, alebo svalová slabosť.

Keď vás trápia kŕče

Kŕče sú nepríjemnou a často aj mimoriadne bolestivou záležitosťou, ktorá nám v lepšom prípade môže znížiť výkon a v tom horšom aj na čas paralyzovať. Je jedno, či ide o kŕče spôsobené stuhnutými svalmi, intenzívnym športovaním, menštruačnými stavmi alebo tehotenstvom. Ako nám v takých prípadoch môže pomôcť magnézium? Pôsobí na tonus hladkých svalov a tak je nápomocné pri zmierňovaní všetkých vyššie spomenutých symptómoch.

Keď bojujete s nadmerným stresom

Stres sa často označuje za modernú civilizačnú chorobu. Niekedy mu odborníci hovoria aj – tichý zabijak. To preto, že si ho všimneme až po dlhej dobe a začneme ho riešiť veľakrát až keď stojíme na pokraji nervového zrútenia. Aj tu je magnézium jedným z užitočných pomocníkov. Pomáha so znižovaním napätia, trasľavosti, tenznej bolesti hlavy a tiež v boji proti únavovému syndrómu.

Keď srdce nestíha

Ľudia, ktorí bojujú s chorobami kardiovaskulárneho charakteru už o magnéziu a jeho užitočnosti pravdepodobne počuli. Pomáha v súvislosti s koronálnou chorobou srdca a artériovou hypertenziou. Je samozrejmé, že správny a zdravý životný štýl je pre naše zdravie absolútnym základom, no popri zdravom životnom štýle a vyváženej strave je magnézium naozaj dobrý pomocník.

Aké doplnkové magnézium?

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie a nezaťažuje organizmus. Veľmi užitočným nosičom je kyselina orotová. Jej asi najväčšou výhodou je, že je prírodného, biologického pôvodu. Nachádza sa totiž v zelenine, alebo aj v kolostre a mlieku a naše telo si tak s ňou vie veľmi dobre poradiť. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 10:32