StoryEditor

Do USA s Estou jednoduchšie a lacnejšie

19.03.2019, 23:00
Slovenský národ cestuje do zahraničia každým rokom čoraz viac. Zatiaľ čo pred desiatkami rokov sa Slováci odvážili navštíviť len susedné štáty, v súčasnosti im nestačí už ani Európsky kontinent a cestujú do východnej Ázie či na západ do Ameriky.

Dôvody cestovania sú rôzne, častokrát je to práca, štúdium, ale i obchod. Avšak bezpochyby najčastejším účelom cestovania do USA je turistika, spoznávanie krajiny a trávenie voľného času cestovaním po nepoznaných miestach.

USA kedysi a dnes

Spojené štáty americké boli veľkým lákadlom pre Slovákov aj v časoch dávno minulých. Chceli tu nájsť nový život, novú nádej, novú prácu a najmä slobodu. Zatiaľ čo vtedy imigrovať do USA si vyžiadalo veľkú dávku odvahy, keďže Slováci museli doslova utekať zo Slovenska a bez znalosti jazyka si museli nájsť prácu a vytvoriť si nový domov, dnes je to všetko podstatne jednoduchšie. Aj keď stále potrebujeme samozrejme vybaviť určité formality, život v USA (krátkodobý či dlhodobý) nie je nemožný.

Krátkodobý pobyt a cestovanie v USA

Tí čo tužia USA len navštíviť na určitý čas a spoznať jeho krásy, majú jednu veľkú výhodu a to, že víza na vycestovanie nepotrebujú. Stačí im totižto len cestovná autorizácia ESTA. Toto povolenie získate vyplnením online formuláru Esta Visa. Zodpovedaním jednoduchých otázok o sebe a o svojej ceste ho môžete obdržať do pár hodín. Po odoslaní formulára, obratom dostanete potvrdenie emailom. Následne je už len potrebné vytlačiť si vaše Esta Visa a založiť k letenke a pasu. Toto povolenie je platné len v prípade, ak Vaša cesta potrvá nie dlhšie ako 90 dní a účel cesty je turistika a spoznávanie krajiny.  Avšak aj pre veľkých cestovateľov je to postačujúci čas na spoznanie amerických krás.

Výhody ESTA

Aj vďaka ESTA povoleniu stúpa návštevnosť Slovákov v Spojených štátoch. Dôvody, ktoré to ovplyvňujú sú:

  • chlosť a jednoduchosť získania povolenia ESTA Visa - v prípade víz je potrebné zarezervovať si na americkej ambasáde pohovor s americkým úradníkom. Povolenie Esta si zabezpečíte zpohodlia domova.
  • Nízka cena povolenia ESTA- cena zabezpečenia ESTA povolenia je omnoho nižšia ako je to v prípade víz.
  • Žiadne zbytočné formality adokumenty – zatiaľ čo pri zabezpečovaný víz musíte navštíviť americké veľvyslanectvo, priniesť so sebou rôzne dokumenty a doklady, pri povolení ESTA vyplníte len online formulár, jediný doklad, ktorý pri tom potrebujete je biometrický

Cestovné povolenie ESTA je častokrát nazývané aj ESTA viza/visa, ale naozaj nejde o vízum, ide len o zaužívaný pojem, a preto sa nenechajte zmiasť. Je to len dokument, ktorý umožňuje vstup na palubu lietadla smerujúceho do USA bez potreby víz.

Štúdium, práca a život v USA

Dnes hlavne mladí ľudia, študenti, majú možnosť študovať a pracovať v USA, stačia im na to víza. Študenti môžu študovať v USA počas školského roka, najčastejšie túto možnosť využívajú stredoškolskí študenti. Vysokoškolákov láka program work and travel, vďaka ktorému počas leta na J1 víza môžu pracovať v Amerike a zároveň cestovať a spoznávať americkú krajinu, kultúru, ľudí a zažiť nezabudnuteľné chvíle, ktoré im prinesú pozitívne skúsenosti.

V Spojených štátoch amerických je možné aj pracovať plnohodnotne, nielen ako študent. Na to sú však už potrebné pracovné víza a  je potrebná aj väčšia dávky trpezlivosti pri vybavovaní. Avšak aj napriek tomu to určite nie je v súčasnosti tak ťažké, ako to bolo v minulosti. Získanie pracovných víz uľahčí už existujúce pracovná pozícia a podpísaná zmluva so zamestnávateľom v USA.

Po zabezpečení formalít, ďalšou úlohou, či už študentov alebo pracujúcich osôb, je prispôsobiť sa životu v USA, zabezpečiť si bývanie na dlhší čas, založiť si bankový účet či vybaviť si potrebné doklady.

Cestovanie do USA naozaj nebolo ešte tak otvorené a tak jednoduché ako je to dnes, dokonca aj letenky sú dostupné za rozumné ceny, a preto nie je dôvod prečo by Slováci nemali cestovať za atlantický oceán a spoznať americký kontinent. Prajeme Vám šťastnú cestu!

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 03:39