StoryEditor

Ako sa prejavuje Helikobakter pylori?

27.05.2019, 00:00
Významný medzník v liečbe vredov na žalúdku bolo objavenie súvislosti medzi týmto ochorením a baktériou Helikobakter pylori. Ak sa Helikobakter diagnostikuje, jeho liečba je veľmi efektívna a vo väčšine prípadov sa ho podarí úspešne odstrániť.

Máte podozrenie, že by ste mohli byť nakazený Helikobakterom? Prečítajte si o tejto baktérii viac:

Čo je to helikobakter?

Helikobakter pylori je baktéria, ktorá môže viesť k rozvoju vredov v oblasti žalúdka a dvanástnika. V súčasnosti je helikobakterom nakazených až 15 - 45 % dospelej populácie, výskyt helikobaktera sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Nie u každého nakazeného pacienta dôjde k rozvoju zápalu žalúdka alebo vredom na žalúdku. Doteraz nie je objasnené, prečo u niektorých ľudí helikobakter spôsobí vredy a u iných nie.

Ako je možné, že helikobakter dokáže prežívať v silne kyslom prostredí žalúdka? Je to preto, že disponuje viacerými enzýmami, ktoré mu v tom pomáhajú. Najdôležitejší je enzým ureáza, okrem neho sú však prítomné aj iné enzýmy. Pomocou nich dokáže kyslé žalúdočné prostredie neutralizovať, čím sa pre neho stáva vhodné na dlhodobé osídlenie. Na steny tráviaceho traktu sa prichytí pomocou bičíkov. Tým dochádza k poškodeniu žalúdočnej sliznice, do chorej časti preniká žalúdočná kyselina a tvorí sa vred.

Prenos helikobaktera

Infekcia helikobakterom súvisí s bežnými hygienickými návykmi, preto je jeho rozšírenie častejšie v rozvojových krajinách a v regiónoch s nižším hygienickým štandardom. Helikobakterom sa môžete nakaziť cez neumyté ruky alebo kontaminovanú potravu. Základom je preto dôkladné umytie rúk vždy, keď prídete domov, ale aj hygiena rúk pred prípravou jedla. Samozrejmosťou by malo byť umývanie ovocia a zeleniny.

Prenos je možný aj cez sliny, napríklad pri bozkávaní alebo zdieľaní riadu. Ak máte malé dieťa, neoblizujte jeho cumeľ, fľaše, ani nepoužívajte spoločnú kefku. Všetkými týmito opatreniami dokážete znížiť prenos helikobaktera.

Príznaky Helikobaktera pylori

  • Ak je prítomný vred na žalúdku, častá je bolesť žalúdku, hlavne nalačno medzi jedlami alebo v noci. Bolesť má cyklický charakter, na chvíľu zmizne, potom sa opäť objaví.
  • Bolesť spôsobená vredom sa zvyčajne zlepší po jedle, po konzumácii mlieka a po užití antacida.
  • Iné príznaky vredov: nafukovanie, časté grganie, plynatosť, nechutenstvo (naopak ráno je charakteristický veľmi intenzívny pocit hladu), nevoľnosť, zvracanie, chudnutie bez zjavnej príčiny.
  • Možné sú aj prejavy na koži ako napríklad akné, ekzém, začervenané miesta a svrbenie.

Závažné príznaky, pri ktorých bezodkladne vyhľadajte lekára sú:

  • tmavočervená/čierna stolica
  • viditeľná krv v stolici
  • problémy s dýchaním
  • pocit na odpadnutie, strata vedomia
  • intenzívny pocit únavy
  • vracanie s prímesou krvi
  • intenzívna bolesť brucha

Diagnostika

Pri podozrení na vredy na žalúdku spôsobené helikobakterom sa lekár bude informovať ohľadom vašej rodinnej a osobnej anamnézy. Jej súčasťou je aj to, aké lieky užívate. Niektoré lieky ako nesteroidné antiflogistiká (ibuprofen, diclofenac) môžu pri dlhodobom užívaní poškodzovať žalúdok. Okrem rozhovoru sa využívajú tieto diagnostické metódy:

  • Palpačné vyšetrenie brucha, pre helikobaktera je typická bolesť v hornej časti brucha, ktorá sa pri dotyku zhoršuje.
  • Odber krvi a vzorka stolice - slúžia na odhalenie prítomnosti infekcie, anémie, okultného krvácania a podobne. Z krvi je možné stanoviť prítomnosť helikobaktera s presnosťou 70 - 80 %, vyšetrenie stolice je ešte presnejšie.
  • Rýchly ureázový test - pacient vypije špeciálnu tekutinu s obsahom látky urea, následne vydychuje do pripraveného sáčku, pri prítomnosti helikobaktera sa vo vzorke nachádzajú vyššie hodnoty oxidu uhličitého, pretože helikobakter dokáže premeniť ureu na CO2. Tento test radíme medzi veľmi spoľahlivé diagnostické metódy.
  • Gastroendoskopia - obávané vyšetrenie, ktoré v konečnom dôsledku nie je vôbec také nepríjemné, pretože vám budú podané utlmujúce lieky. Lekár do žalúdka zavedie tenkú rúrku s kamerou, čo mu slúži na dôkladné preštudovanie sliznice žalúdka. Ak je to potrebné, lekár môže odobrať zo žalúdka aj vzorku, ktorá sa následne laboratórne vyšetrí.
  • RTG alebo CT vyšetrenie, pri ktorých môže ale nemusí byť podaná kontrastná látka.

Pred ureázovým dychovým testom, biopsiou a odovzdávaním vzorky stolice neužívajte: 1 mesiac antibiotiká a bizmutové preparáty, 7 - 14 dní inhibítory protónovej pumpy, 24 hodín antagonisty H2 receptorov.

Liečba

V liečbe helikobaktera sa používa viacero liekových skupín. K zlepšeniu príznakov dochádza po 1 - 2 týždňoch, o dĺžke liečby rozhoduje lekár.

Základom v liečbe sú antibiotiká (zabíjajú samotnú baktériu), zväčša sa používa kombinácia aspoň 2 druhov. Ďalšími liekmi sú blokátory protónovej pumpy, ktoré znižujú kyslosť žalúdočného obsahu blokovaním protónovej pumpy. V súčasnosti sa najfrekventovanejšie využívajú tieto skupiny:

  • klaritromycín + amoxicilín + blokátor protónovej pumpy (omeprazol, lanzoprazol)
  • metronidazol + amoxicilín + blokátor protónovej pumpy
  • metronidazol + klaritromycín + blokátor protónovej pumpy

Antibiotiká nikdy nevysadzujte svojvoľne, znížili by ste tým efektívnosť liečby a doterajšia liečba by nemusela mať žiadny účinok. U mnohých pacientov sú pri množstve tabletiek, ktoré je potrebné užiť, bežné vedľajšie príznaky ako hnačka, kŕče a bolesti brucha. Ak sa u vás vyskytnú, kontaktujte lekára, ktorý prehodnotí liečbu a prípadne zvolí inú kombináciu antibiotík. Prevencia vedľajších účinkov je užívanie probiotík s rozostupom dve hodiny od užitia antibiotika.

Okrem týchto liekov sa môže použiť aj bizmut subsalicylát, ktorý je tiež efektívny v eliminovaní H. pylori a antihistaminiká ako cimetidin, famotidin, ranitidin, ktoré neutralizujú nízke pH v žalúdku.

Ako sa stravovať pri helikobakterovi?

Samotná diéta nepomôže v odstraňovaní a liečbe helikobaktera, odľahčí však tráviaci systém a urýchli jeho regeneráciu. Dodržujte nasledovné odporúčania:

  • Jedzte malé porcie v pravidelných intervaloch, po konzumácii jedla dochádza k zvýšeniu pH žalúdka.
  • Nie sú nevyhnutné prísne diéty a vyhýbanie sa väčšine potravín, odsledujte si individuálne, po akých potravinách dochádza k zhoršeniu príznakov.
  • Vo všeobecnosti sa za nevhodné považuje tučné mäso a mastné jedlá, slané oriešky, mentolové cukríky a žuvačky.
  • Problémové bývajú aj nadmerne korenené jedlá, pikantný kečup, paradajky, paprika, kysnuté pečivo, sladkosti.
  • Vhodné je naopak biele chudé mäso a ryby, ovsené a pšeničné vločky, tmavý chlieb, brokolica a zelenina s vysokým obsahom vlákniny.
  • Obmedzte kofeínové a bublinkové nápoje a alkohol.
  • Vyskúšajte aj dlhodobé užívanie probiotík. Pri helikobakterovi je najvhodnejší kmeň Lactobacillus reuteri, ktorý má aj prevenčné aj terapeutické účinky.

Čo spôsobuje neliečený helikobakter

Neliečený helikobakter zvyšuje riziko rozvoja chronickej gastritídy (zápal sliznice žalúdka),  vredov na žalúdku alebo v hornej časti tenkého čreva, ale aj rakoviny žalúdku. Ak sa u vás potvrdí infekcia helikobakterom, nevyhýbajte sa liečbe. Alternatívne výživové doplnky používajte vždy len po konzultácií s lekárom a svojvoľne nevysadzujte lieky na recept.

Záver

Helikobakter pylori je zaradený Svetovou zdravotníckou organizáciou na zoznam karcinogénov, preto je jeho prevencia a liečba veľmi dôležitá. Aj keď výskyt helikobaktera má vďaka zvyšujúcim sa hygienickým štandardom klesajúci charakter, stále sa vyskytuje u veľkej časti dospelej populácie. V liečbe sa využívajú kombinácie antibiotík a blokátory protónovej pumpy. Prognóza liečeného helikobaktera a vredov na žalúdku je pri dodržaní liečby veľmi dobrá.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
10. apríl 2024 05:56