StoryEditor

Ako investovať v roku 2019?

24.05.2019, 00:00
Ako a kam investovať v roku 2019 je čoraz častejšou otázkou záujemcov o zhodnotenie svojich úspor. Hoci analytici naznačujú možný príchod krízy, aj v tomto roku existuje priestor na zhodnotenie prostriedkov.

„Každý rok je dobrý na začatie s investovaním, neexistuje dobrý alebo zlý rok,“ hovorí Michal Ďuriš, partner spoločnosti Umbrella Group, ktorá zastrešuje finančných sprostredkovateľov.

Podľa neho tento rok viac ako iné roky platí pre investovanie zlaté pravidlo – nestaviť všetko iba na jedno aktívum. Platí to aj preto, že o ďalšej kríze sa hovorí častejšie než v ostatných rokoch. Napriek tomu sa dá prichádzajúce obdobie využiť vo svoj prospech, pokiaľ sa radíte s odborníkmi.

Ďalším z účinných nástrojov je napríklad neinvestovať jednorazovo, ale pravidelne, tvoriť si kapitál postupne. Ak by totiž trh v najbližších mesiacoch či rokoch poklesol, tak investor nakúpi aktíva lacnejšie. Tak na opätovnom raste trhu zarobí efektívnejšie. Dôležité je však začať,“ uviedol Michal Ďuriš, zodpovedný za produkty v Umbrella Group.

Finanční sprostredkovatelia Umbrella Group skladajú portfóliá klientov primárne z troch typov aktív – dlhopisov, akcii a realít. „Ich pomer nastavujeme podľa rizikovosti klienta a podľa toho, aký má investičný horizont. Hoci väčšina analytikov tento rok recesiu nepredpokladá, je dobre byť konzervatívnejší než v minulých rokoch,“ spresňuje Ďuriš.

Pre klasických retailových klientov odporúča investovať do podielových fondov alebo do tzv. ETF fondov obchodovaných na burzách, o ktorých sa v poslednej dobe často hovorí.

Pre konzervatívnych klientov sú z finančných produktov vhodné napríklad termínované vklady či stavebné sporenie. „Ale vzhľadom na výšku inflácie okolo troch percent, ktorá presahuje výnos z týchto produktov, by som ich odporučil využiť len ako menšie časti portfólia,“ upozorňuje Ďuriš.

Zo skúseností Umbrella Group sa dnes za solídny výnos považuje zhodnotenie 3 až 4 percentá, pri rizikovejších investoroch a dlhodobejších horizontoch je to 6 až 8 percent ročne.

Umbrella Group pokrýva širokú škálu investičných aktív od akcií a dlhopisov, cez obchodovanie v podielových fondoch až po termínované vklady a sporiace účty.

4 pravidlá investovania na rok 2019:

  • Diverzifikovať
  • Tvoriť si kapitál postupne, nie jednorazovo
  • Začať ihneď
  • Byť trochu konzervatívnejší

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 04:41