StoryEditor

Jarné upratovanie si po zime zaslúži aj Vaše auto

06.06.2019, 00:00
Veľké upratovanie ešte stále patrí k jarnej klasike slovenských domácností. Umývanie okien, tepovanie kobercov či čalúneného nábytku sú činnosti, ktoré robievame len pár krát za rok.

Čo sa však pri takýchto upratovaniach zmenilo, sú prostriedky, ktoré pri práci využívame. Stále viac siahame po automatizovaných prístrojoch, robotoch či parných vysávačoch. Vďaka moderným technológiám nám napomáhajú k efektívnejšiemu a zdravšiemu upratovaniu.  Neoddeliteľnou súčasťou rodiny sú však aj naši štvorkolesoví priatelia. A tí si rovnako zaslúžia našu pozornosť a extra starostlivosť.

Vysokotlakový čistič – univerzálny pomocník pre dom, záhradu aj auto

Bezkontaktné umyvárne pre automobily sa tešia rastúcemu záujmu. Vďaka vysokotlakovým čističom si však efektívnu umyváreň viete jednoducho spraviť aj v domácich podmienkach. Stačí Vám prívod vody a elektrická zásuvka. Ako už samotný názov napovedá, vysokotlakové čističe pracujú s tlakom. Práve maximálny tlak je jedným z dvoch najdôležitejších sledovaných parametrov. Tie jednoduchšie s výkonom do 100 – 120 barov sú určené na základné práce pri dome. Umyjete nimi záhradný nábytok, bicykel či motorku. Naopak, profesionálne vysokotlakové čističe pracujú s tlakom nad 150 barov. Ak plánujete vysokotlakový čistič využívať na umývanie auta, odporúčame aspoň 120 – 150 barov. To je už dosť silný tlak na to, aby dokázal odstrániť aj zaschnuté blato na karosérii či vyčistiť disky na kolesách. Čističe s uvedeným tlakom sú skutočne univerzálom aj do domu či na záhradu. Bez problémov vyčistia zámkovú dlažbu na terase, bazén i fasádu domu.

Druhým dôležitým parametrom je prietok vody. Vo všeobecnosti platí, že čím väčší prietok vody, tým väčšie plochy dokážete umyť. Neznamená to však, že pri umývaní miniete viac vody ako pri umývaní hadicou. Práve naopak. Kvalitné vysokotlakové čističe dokážu ušetriť až do 80% vody vďaka vhodnej kombinácii vody a tlaku.

Pri kúpe vysokotlakového čističa sa môžete rozhodovať aj podľa príslušenstva, ktoré je jeho súčasťou, podľa toho, či je možné nastaviť tlak, či pracuje len so studenou alebo aj teplou vodou a podobne. Odporúčame nechať si poradiť u predajcu, prípadne si na internete prečítať recenzie a testy.

Ako príklad môže poslúžiť vysokotlakový čistič Kärcher K3 Full Control Car & Home. Tlak je možné nastavovať na pracovnom nadstavci a kontrolovať na ukazovateli pištole. Vďaka priaznivej cene, bohatému príslušenstvu pre umývanie automobilov a čistenie okolia domu môže byť skutočne užitočným pomocníkom aj do Vašej domácnosti.

Čo na čistenie interiéru auta?

Pravidelné čistenie auta je u väčšiny z nás obmedzené väčšinou na jeho vysávanie, prípadne umytie skiel.

Jedna časť z nás vysáva interiér auta priemyselnými vysávačmi umiestnenými pri autoumyvárkach, za ktoré sa samozrejme platí. Iní  používajú bežné domáce vysávače, pri ktorých však hrozí ich poškodenie, nakoľko v aute sa môžu nachádzať aj väčšie nečistoty, napríklad skalky z topánok či blato, prípadne môže byť na koberčekoch mokro po roztopenom snehu.

V prípade, že máte rodinný dom, vhodným riešením pre Vás môžu byť univerzálne viacúčelové vysávače na suché aj mokré vysávanie. Splnia funkciu viacerých zariadení a zabezpečia dokonalú čistotu v dome, pivnici, garáži aj v aute. Je to investícia, ktorá sa Vám určite vráti.

Tepovač a vysávač v jednom

Tepovaniu čalúnených autosedačiek, podobne ako aj kobercom či nábytku v domácnosti, venujeme pozornosť možno raz ročne. Ak vôbec. A pritom najviac alergénov, roztočov či baktérií sa usadzuje práve do sedačiek. Výborným riešením sú multifunkčné tepovače. Tie vďaka bohatému príslušenstvu môžu slúžiť aj ako bežný vysávač. Vďaka nim tepujete častejšie aj plochy, ktoré štandardne len vysávate.  Tepovače najskôr tlakom aplikujú čistiaci prostriedok rozpustený vo vode hlboko do vlákien a potom ho spolu s uvoľnenou špinou odsajú. Účinne tak odstránia mastnotu, špinu a zápach.

Čistenie multifunkčnými tepovacími strojmi v domácnostiach obzvlášť ocenia alergici a majitelia domácich maznáčikov. V automobiloch sa možnosť častejšieho tepovania určite zíde rodičom malých detí. Fľaky na autosedačkách po jedle či nápojoch sú bežnou súčasťou každej jazdy. Výhody tepovania ocenia tiež automobily, v ktorých sa vozia majstri, nie vždy oblečení v čistom.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 11:25