StoryEditor

Prírodné afrodiziaká a intímny život? Reálne účinky niektorých rastlín vás presvedčia

19.06.2019, 00:00
Prírodné afrodiziaká majú veľmi dôležitú úlohu. Zlepšiť náš intímny život do takej miery ako sa len dá. Afrodiziakum samotné možno definovať ako potravinu či látku, ktorá podporuje libido, zvyšuje sexuálny apetít, podporuje rozkoš a prípadne aj zvyšuje výkon. Kto by tomu už len odolal.

O ich čoraz väčšej popularite svedčí množstvo prípravkov rôznych značiek (výživové doplnky ako je napríklad Zerex, kozmetické prípravky typu gélov a krémov na intímne partie), ktoré tieto afrodiziaká obsahujú v hojnom množstve. Takéto prírodné alternatívy získavajú čoraz viac na obľube aj preto, lebo sú vo všeobecnosti bezpečnejšie a majú menej negatívnych vedľajších účinkov.

Medzi najpopulárnejšie rastliny s afrodiziakálnymi účinkami , ktoré sa používajú pri ich výrobe patrí napríklad Maca (Žerucha peruánska), Kotvičník zemný (Tribulus terrestris), či Ženšen (Panax ginseng). Poďme sa ne pozrieť bližšie cez vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú ich pozitívny účinok na libido a potenciu.

Maca

Maca (Lepidium meyenii) je peruánska rastlina, ktorej hlavným zdrojom aktívnych látok je jej koreň. Rastie výlučne v nadmorskej výške medzi 4000 až 4500 metrov nad morom v centrálnych Andách. Tradične sa tam využíva pre jej predpokladané afrodiziakálne vlastnosti a pozitívne účinky na plodnosť. Táto štúdia potvrdzuje, že Maca reálne zvyšuje sexuálnu túžbu približne po 8 a 12 týždňoch užívania (sledované u mužov vo veku 21-56 rokov). Pričom tento účinok nie je spôsobený zmenami Hamiltonovho skóre depresie alebo úzkosti, alebo hladiny testosterónu a estradiolu v sére.

Tribulus

Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) je jednoročná bylina typická pre suchšie podnebie. Celkom bežne sa používa na zlepšenie športovej výkonnosti, pri neplodnosti či strate libida. Táto štúdia pojednáva o účinku perorálneho podávania extraktu Tribulus terrestris na kvalitu spermií a index telesného tuku u neplodných mužov. Do tejto štúdie bolo zaradených šesťdesiatpäť mužov s abnormálnym hodnotením ejakulátu, ktorým bolo predpísané perorálne podávanie (250 mg extraktu sušeného Tribulus terrestris na kapsulu).

Výsledky testu ukázali, že pokles percentuálneho podielu telesného tuku a zvýšenie svalovej hmoty boli významné, ako aj zvýšenie hladín dihydrotestosterónu. Kompletná analýza ejakulátu vyhodnotená na konci liečby ukázala významné zlepšenie koncentrácie spermií, motility a času skvapalňovania.

Ženšen

Ženšen, Všehoj ázijský (Panax ginseng) je populárna rastlina najmä v tradičnej čínskej a kórejskej medicíne. Najviac cenený z viacerých hľadísk je takzvaný červený ženšen, ktorý sa používa pri liečbe rôznych ochorení a zdravotných problémov u mužov i žien. Vrátane erektilnej dysfunkcie. V jednej z početných štúdií sa zamerali práve na účinnosť u mužov s erektilnou dysfunkciou. 45 mužov v rámci testu užívalo buď kórejský červený ženšen alebo placebo.

U mužov, ktorí užívali 900 mg trikrát denne po dobu ôsmich týždňov, došlo k zlepšeniu symptómov tejto poruchy erekcie, narozdiel od tých, ktorí užívali len placebo. Táto štúdia tak potvrdzuje, že konkrétne červený ženšen môže byť vhodnou alternatívnou liečbou impotencie.

Mohlo by vás zaujímať:

https://hnporadna.hnonline.sk/kvalita-zivota/150811-kotvicnik-vzrusi-zenu-i-muza

https://dia.hnonline.sk/zdravie/1916888-cukrovka-a-porucha-erekcie

​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 16:32