„Poznám hodnotu času!“UROCENTRUM – BRATISLAVA, s.r.o.
StoryEditor

„Poznám hodnotu času!“

24.01.2022, 23:00
Špičkový urológ MUDr. Dubravický, získava čas pre svojich pacientov invenčnými medicínskymi postupmi

Čas sú peniaze. V plnej miere si to uvedomíme, keď sa ocitneme na strane pacienta. Dostať potrebnú zdravotnú starostlivosť v pravý čas je kľúčové. Avšak v dôsledku pandémie Covid – 19 je biela medicína obmedzovaná a mnohé plánované zákroky odkladané. Čas hrá proti pacientovi aj v inom smere. Slovensko je krajina, kde je väčšina operačných zákrokov spojená s neadekvátne dlhou dobou hospitalizácie. V zahraničí je viac ako 50 percent operačných výkonov realizovaných v režime jednodňovej chirurgie. No u nás je to len niečo vyše 5 percent. Neoperuje sa v potrebnej miere, ale čas pacientom beží. A to treba riešiť.

Ste vysoko erudovaným špecialistom, známym svojím ľudským prístupom k pacientovi. Neustále dopĺňate svoje vedomosti a zavádzate nové operačné postupy pre dosiahnutie lepšieho výsledku. Je to bežná prax?

Ako lekár sa snažím rozvíjať na úrovni doby. A táto doba sa vyznačuje najmä rýchlosťou žitia. Pacient chce dosiahnuť okamžitú úľavu, byť „vybavený“ rýchlo a rovnako rýchlo nabehnúť späť do života. Práve preto s rozvojom medicínskych postupov neustále narastá množstvo operačných výkonov, ktoré môžu byť predmetom jednodňovej chirurgie. Vo svete vidieť snahu preklopiť čo najviac operačných zákrokov do tohto zrýchleného režimu. Slovensko však zaostáva. Som rád, keď môžem skĺbiť svoje vedomosti a skúsenosti s moderným prístrojovým vybavením a ponúknuť pacientovi možnosť vykonať potrebný operačný zákrok bez nutnosti hospitalizácie.

Nedávno ste svojim pacientom ponúkli možnosť riešiť v režime jednodňovej chirurgie aj zúženiny močovej rúry. Doteraz to bez niekoľkodňovej hospitalizácie pacienta nebolo možné. Je o tento zákrok záujem?

Zúženinami močovej rúry trpí mnoho mužov aj žien. Akýkoľvek zápal močovej rúry môže viesť k jej zúženiu, odborne k striktúre uretry. Ďalšími dôvodmi sú pooperačné zmeny zapríčinené katetrizáciou, či endoskopickými operáciami prostaty a mechúra, alebo radikálnymi operáciami nádorov prostaty. Dokonca aj agresívnejšie sexuálne praktiky môžu viesť k poškodeniu tenkej steny močovej rúry a vzniku zúženín. Takže je to rozšírený zdravotný problém. Keď sa pacient dozvie, že sa to dá riešiť, navyše v rámci jednodňovej chirurgie, má samozrejme záujem.

Akými symptómami sa prejavujú zúženiny močovej rúry?

Častými prejavmi sú ťažkosti s močením, bolesť pri močení, slabý či prerušovaný tok moču, ako aj pocit neúplného vymočenia. Hromadenie moču v močovom mechúre a opakované močové infekcie nespôsobujú len značné zhoršenie kvality života pacienta, ale môžu mať za následok závažnejšie diagnózy. „Poznám hodnotu času!“ „Poznám hodnotu času!“ UROCENTRUM – BRATISLAVA, s.r.o.

Ako sa zúženiny močovej rúry riešia?

Zúženiny močovej rúry (striktúra uretry) sa bežne riešia operačným výkonom, ktorý je relatívne rýchly, no s potrebou hospitalizácie pacienta. Tá zahŕňa súbor predoperačných vyšetrení u špecialistov, následnú operáciu, pobyt v nemocnici po prebratí z anestézii a sledovanie pacienta. To zaberie niekoľko dní. Rýchlosť samotného výkonu je podľa mňa v ostrom kontraste s potrebou niekoľkodňovej hospitalizácie. Ako lekár chcem pre svojich pacientov to najlepšie. Prirodzene mi záleží na kvalite ich života. Preto naše pracovisko UROCENTRUM – BRATISLAVA, s.r.o. prišlo s ponukou efektívneho riešenia zúženín močovej rúry meatotómiou, ottisovou a optickou uretrotómiou, a to v rámci jednodňovej chirurgie. Zdravotný problém je riešený okamžite a pacient po výkone odchádza „po svojich“.

Aké výhody pacientovi prináša zákrok realizovaný v režime jednodňovej chirurgie?

Jednodňová zdravotná starostlivosť predstavuje pre pacienta šetrný spôsob chirurgickej liečby. Vďaka používaným šetrným operačným metódam je aj výrazne skrátená dĺžka práceneschopnosti. Nespornou výhodou je, že operačný zákrok je vykonaný bez nutnosti hospitalizácie. Tým je minimalizovaný stres a riziko vzniku nemocničných nákaz. Operačný zákrok vykonáva skúsený lekár, s použitím moderného prístrojového vybavenia a za prísnych hygienických a bezpečnostných podmienok. Ďalším plusom je, že pacient čaká na operačný výkon omnoho kratšiu dobu, než pri bežnej operácii s nutnosťou hospitalizácie v nemocnici. Operačný program je pevne daný a nie je menený, či prerušovaný operáciami iných pacientov v akútnych stavoch. A v neposlednom rade mnohí poznáme na vlasnej koži, že rekonvalescencia pacienta prebieha najlepšie v domácom prostredí a čím skôr sa dostane z deprimujúceho nemocničného prostredia domov, tým rýchlejšie sa zotaví.

___

MUDr. Jozef Dubravický patrí medzi popredných slovenských urológov. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Je špecialistom na otvorené, ale najmä na endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Ročne má na konte stovky veľkých operačných zákrokov a zhruba päťtisíc pacientov vyšetrených ambulantne, vo svojej súkromnej ordinácii Urocentrum - Bratislava, s.r.o. na Vajnorskej 40, v Bratislave.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 11:06