StoryEditor

Tri časté problémy so zrakom. Trápia aj vás?

12.09.2019, 00:00
Väčšina z nás sa so zdravým zrakom narodí. S pribúdajúcim vekom sa však oči mnohých ľudí musia vyrovnávať s rozličnými komplikáciami. Pozrite sa, ktoré tri problémy trápia ľudský zrak najčastejšie, ako s nimi účinne bojovať a raz a navždy sa ich zbaviť.
  1. Astigmatizmus

Väčšina z nás sa so zdravým zrakom narodí. Nie je to však žiadne pravidlo a niektorých ľudí už od raného veku trápi napríklad astigmatizmus. Ide o očné ochorenie postihujúce rohovku, ktorá namiesto pekného guľovitého tvaru pripomína skôr šišku. Ak je jej zakrivenie menšie, dá sa s tým žiť a človek žiadne väčšie odchýlky vo videní nespozoruje. Problém však vzniká v prípade väčších deformácií rohovky.

Pacienti postihnutí astigmatizmom vnímajú svoje okolie rozostreto a majú problém rozoznať detaily či kontrasty, čo v horšom prípade negatívne ovplyvňuje aj ich orientáciu v priestore. Pri pohľade na vzdialené predmety neraz privierajú oči alebo zvyknú podvedome otáčať hlavu do určitého smeru, vďaka čomu vidia o niečo lepšie, no je to iba dočasná pomoc a určite nie zdravý zvyk pre ich oči.

Oftalmológia má však na tento problém riešenie v podobe dioptrických okuliarov s tzv. cylindrickými sklami, ktoré môžu nosiť deti aj dospelí. U dospelých však pripadajú do úvahy aj špeciálne kontaktné šošovky. Treba si však zapamätať, že tieto optické pomôcky problém iba korigujú a neodstránia ho.

  1. Ďalekozrakosť

Ďalším veľmi častým očným problémom je ďalekozrakosť. Laicky povedané, máte ďaleký zrak, čo znamená, že vidíte dobre do diaľky, no blízke predmety vnímate rozmazane. Veľa ľudí si však zamieňa ďalekozrakosť a presbyopiu, ktoré majú síce veľmi podobné príznaky, no ich príčiny sú iné. Vznik ďalekozrakosti môže mať viacero dôvodov, no najčastejšie za ním stojí dedičnosť. Na druhej strane, presbyopia súvisí s vyšším vekom a ľudí začína trápiť zväčša až po štyridsiatke.

Obe poruchy sú však bežné a dajú sa ľahko skorigovať vďaka dioptrickým okuliarom či očným šošovkám, ktoré vám na mieru predpíše váš oftalmológ, prípadne trvalým riešením v podobe bezbolestnej laserovej operácie očí.

  1. Krátkozrakosť

Opakom ďalekozrakosti je zas krátkozrakosť. To znamená, že máte takpovediac krátky zrak, ľahko vnímate predmety v blízkosti, no tie vzdialené sú pre vás rozmazané. V populácii ide o rozšírenú očnú poruchu, no v dôsledku nadmerného používania moderných technológií, ako sú napríklad počítače či smartfóny, počet pacientov trpiacich krátkozrakosťou v poslednej dobe výrazne stúpa.

Ak teda pocítite problémy s pozeraním do diaľky, mali by ste vyhľadať očného lekára, ktorý vás vyšetrí. V prípade, že vám zistí krátkozrakosť, predpíše vám buď dioptrické okuliare či kontaktné šošovky, prípadne sa môžete rozhodnúť pre trvalé odstránenie tejto očnej vady laserovou operáciou.

Zbavte sa všetkých troch naraz

Nie je ničím výnimočným, že pacientov naraz trápi viacero očných porúch. Ľudia, ktorí majú krátkozrakosť aj ďalekozrakosť zároveň, problém riešia buď dvoma typmi okuliarov, ktoré si striedajú, čo však nie je veľmi praktické. Druhou alternatívou sú tzv. multifokálne okuliare, ktoré sú ako “dva v jednom”. Nie každý si však na ne dokáže zvyknúť a mnohým ľuďom spôsobujú bolenie hlavy, závrate či ťažkosti s priestorovou orientáciou.

Ak sa k tomu všetkému ešte pridá aj astigmatizmus, určite sa oplatí zvážiť operáciu očí, ktorá vás zbaví všetkých očných porúch naraz. Moderná medicína v takomto prípade využíva laser, ktorý upraví nepravidelné zakrivenie rohovky pri astigmatizme a zároveň vás zbaví aj krátkozrakosti či ďalekozrakosti.

Zákrok je veľmi presný a rýchly a dá definitívne zbohom dioptrickým okuliarom či kontaktným šošovkám. Stačí iba nabrať trochu odvahy a porozprávať sa s vaším očným lekárom, ktorý vám pomôže nájsť riešenie ušité pre vaše oči.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 09:34