StoryEditor

Ako si najlacnejšie zaobstarať nové auto? Vďaka tomuto ušetríte tisíce eur

13.09.2019, 14:02
Ak sa pohrávate s myšlienkou, či je výhodnejšia kúpa auta alebo iné formy jeho zadováženia, tento článok je určený práve vám.

Nech sa akokoľvek intenzívne hovorí o otáznej budúcnosti osobnej dopravy, väčšina dospelých ľudí stále stojí pred otázkou, ako si zadovážiť nové auto. Do úvahy prichádza celá paleta riešení: úver, operatívny či finančný leasing. Každá z týchto metód zadováženia auta má svoje pre a proti. Niekedy sú rozdiely zdanlivo minimálne, ale bežnému človeku záleží aj na maličkostiach.

Na Slovensku si často lámeme hlavu s otázkou vlastníctva áut, ale v podnikateľskom sektore v západných krajinách je táto otázka už dlhšie zodpovedaná a vyriešená. Prevažná časť právnických subjektov si už totiž službu zaobstarania a správy vozového parku zabezpečuje formou prenájmu vozidla alebo operatívneho leasingu. Rovnaký, aký máme aj na Slovensku.

Tým, že spoločnosti už nemajú potrebu vozidlá vlastniť, stáva sa pre nich stále atraktívnejšou voľbou práve ich prenájom. Ak sa pýtate prečo, uvedieme niekoľko najpodstatnejších dôvodov.

Vždy ide hlavne o peniaze

Pokiaľ si vozidlo idete kúpiť do predajne, je nevyhnutné zložiť pri kúpe akontáciu. Tá sa pohybuje približne na 20 až 30 percentách z celkovej ceny vozidla. Značná časť spoločností však takými finančnými prostriedkami nedisponuje, čo im otvára dvere pre uvažovanie o prenájme. Pri prenájme sa platí prinajhoršom zábezpeka, respektíve depozit, ktorý sa na konci prenájmu vracia. Hodnota tohto depozitu je pritom iba zlomkom akontácie potrebnej k nákupu. Sú ale spoločnosti, ktoré nevyžadujú žiadne platby vopred.

Takýmto spôsobom je možné ušetrené finančné prostriedky investovať do rôznych projektov, cashflow sa udržiava stabilný. V prípade fyzických osôb je táto úspora o to významnejšia, že môže byť investovaná do koníčkov, ako cestovania či zážitkov, vzdelávania alebo použitá na sporenie.

Výška splátok počas prenájmu zďaleka nepokryje kúpnu hodnotu vozidla. Čiže za vozidlo platíte oveľa menej a iba v dobe keď ho využívate. Keď ho vrátite, prestávate platiť.

Prenájom vozidla však šetrí aj množstvo času a „papierovačiek“. Vlastné vozidlo musí jeho majiteľ zaregistrovať, vybavovať poistenia, platiť dane či diaľničné známky. A pri predaji ho čaká rovnako veľa administratívy a námahy. Pri prenájme je byrokracie nepomerne menej – spoločnosť, službu zabezpečí, len odovzdá kľúče od vozidla a vy sa nemusíte o nič viac starať. Všetky poplatky, dane a náklady máte rozpočítané do jednej sumy. Táto položka je navyše daňovo uznateľný náklad. Pre firmy niečo, čo určite ocenia ich finančníci.

Jednoznačnou devízou prenájmu je, že jedna mesačná splátka obsahuje okrem tankovania paliva doslova všetky náklady spojené s bežnou prevádzkou vozidla. Okrem vyššie spomenutého je to navyše asistenčná služba, garančné servisné prehliadky, sezónne prezúvanie a uskladnenie pneumatík, či predplatený ročný nájazd kilometrov. Ťažko hľadať niečo, čo nepríjemne prekvapí.

Najväčšou nevýhodou konvenčného operatívneho leasingu je niekoľkoročná viazanosť, čo ľudí príliš zaväzuje. Dlhodobý prenájom vozidla je preto ideálnou alternatívou. (foto: Škoda Auto)

Viazanosť alebo sloboda?

Pre mnohých bola najväčším problémom dlhá viazanosť. Operatívny leasing sa štandardne uzatvára na tri až päť rokov. Pre firmy to zvyčajne problém nepredstavuje, ale predovšetkým mladých a aktívnych ľudí to doslova zväzuje.

Lenže slovenský trh dnes ponúka riešenia, ktoré takúto enormne dlhú viazanosť nevyžadujú, čo je azda najpresvedčivejší faktor pre vyššie zmienených aktívnych ľudí, pre ktorých sú neoddeliteľnou súčasťou života zmena a cestovanie. Viazanosť iba 12 mesiacov, cena konkurujúca cenám operatívneho leasingu, všetky potrebné služby zahrnuté v cene prenájmu, flexibilita a sloboda v rozhodovaní, či budete pokračovať s ďalším vozidlom – to sú najsilnejšie argumenty v prospech dlhodobého prenájmu.

K výpisu výhod je potrebné pripočítať si možnosť výberu z áut v kvalitnej výbave s bohatými doplnkovými balíkmi, výkonnými motorizáciami a dostupnosťou ihneď.

Ponuka áut je dnes mimoriadne pestrá, vždy sa však jedná o kvalitné vozidlá vo vyššej výbave s dobrým výkonom. (foto: AVIS Maxirent)

Všetko hrá v prospech prenájmu

Aká je teda stručná odpoveď na otázku, ako si zabezpečiť nové vozidlo? Nechajte odborníkov, aby sa starali za vás a užívajte si slobodu vďaka prenájmu vozidla.

Ušetrené peniaze pritom nie sú iba teoretické, ostávajú vám doslova a prakticky.

Ja osobne som si nedávno vzal vozidlo Škoda Octavia Combi. Má výkon 184 koní, pohon 4×4, vnútri obrovskú navigáciu a virtuálny kokpit a do kufra zbalím pokojne aj dve rodiny. A to všetko za výbornú splátku. Neveríte? Presvedčte sa sami na www.avismaxirent.sk.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 12:30