StoryEditor

Kvalita zobrazenia je v diagnostike kľúčová

19.09.2019, 00:00
Nový ultrazvuk posúva jej hranice na novú úroveň

Ultrazvuk priniesol v medicíne veľký pokrok v diagnostike a terapii mnohých ochorení. Kvalitný obraz je pri vyšetrení pomocou ultrazvuku pre lekárov kľúčový. Čím je obraz ostrejší, tým rýchlejšie a presnejšie môžu špecialisti určiť diagnózu a pomôcť pacientovi. Ultrazvukové prístroje boli pôvodne určené na vojenské účely, najmä v námorníctve, až neskôr vedci zistili, že je možné využiť ich aj v medicíne. Výskum ultrazvukov v medicíne sa začal v štyridsiatych rokoch 20. storočia a o dekádu neskôr sa táto metóda zobrazovania mäkkých častí ľudského tela začala úspešne rozširovať do praxe. Prvenstvo pri použití ultrasonografie na medicínske účely sa pripisuje neurológovi Karlovi Dussikovi, ktorý v roku 1942 prístroj využil na detekciu mozgových nádorov. Len o šesť rokov neskôr, v roku 1948 George D. Ludwig, M. D., internista v Námornom lekárskom výskumnom ústave, vyvinul ultrazvukové zariadenie na odhaľovanie žlčových kameňov. Začiatkom šesťdesiatych rokov sa vo Veľ kej Británii a v Japonsku objavili prvé lekárske ultrazvukové prístroje na dvojrozmerné zobrazenie. V rovnakom čase sa objavili ultrazvukové metódy založené na Dopplerovom princípe. Dnes patrí sonografia medzi úplne bežné vyšetrenia. Najčastejšie sa ultrazvuky  využívajú v gynekológii, internistických odboroch ako kardiológia, gastroenterológia, endokrinológia či angiológia, ale aj v intervenčnej rádiológii a oftalmológii. Dnešná generácia ultrazvukov, najmä tie najmodernejšie, posúvajú hranice zobrazovacej diagnostiky na novú úroveň. Niektoré prístroje dokonca dokážu zobrazovať aj veľmi malé štruktúry v tele dostatočne detailne, čo pomáha omnoho rýchlejšej diagnostike pacientov.

Zameraný na detail

Ultrazvukové prístroje sa za takmer 70 rokov svojej existencie neuveriteľne zmenili. Najnovšiu generáciu prístroja mal možnosť testovať napríkladaj tím špecialistov z oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. „Pre nás je nevyhnutné zachytiť aj najmenší detail v tele pacienta. Pokiaľ ho nezaznamenáme, môže prísť k stanoveniu nesprávnej diagnózy. To je niečo, s čím sa občas pri starších prístrojoch stretávame,“ hovorí primár oddelenia MUDr. Juraj Grebáč. Ostrosť obrazu výrazne zvyšuje kvalitu vyšetrenia, rýchlejšie procesory a ergonomické ovládanie zrýchľuje vyšetrovanie pacientov. Jeho tím špecialistov najnovšie ultrazvukové prístroje testuje. „Rozdiel v kvalite oproti predchádzajúcim generáciám prístrojov je viditeľný. Veľmi pekne a detailne zobrazoval cievy horných aj dolných končatín. Aj tie najmenšie štruktúry,“ dodáva MUDr. Grebáč.

Pohľad do hĺbky

Najnovšie prístroje dokážu preniknúť do hĺbky až 40 centimetrov v detailnej diagnostickej kvalite, čo ultrazvukové prístroje doteraz nedokázali. Vďaka tomu je možné kvalitne vyšetriť aj pacientov s vysokou nadváhou, ktorých za posledné obdobie pribúda, a pri ktorých obraz nemusel byť dostatočne ostrý. Tím MUDr. Grebáča mal možnosť na prístroji vyšetriť aj tento typ pacientov. „Hlboko uložené cievy bolo dobre vidieť,“ potvrdzuje a dodáva: „Vzhľadom na to, že sme pracovisko koncového typu, musíme byť schopní poskytnúť diagnostiku každému pacientovi alebo aj pacientom, ktorých nie sú schopní inde vyšetriť. Toto by pre nás bolo prínosom.“ 

Luboš Iro

Vedúci divízie Development Centrum Siemens Healthineers na Slovensku

Spoločnosť Siemens Healthineers na Slovensku vyvíja softvér pre špičkové medicínske prístroje, ktoré pomáhajú pacientom na celom svete. Softvéroví špecialisti v Košiciach, Žiline a v Bratislave umožňujú lekárom robiť presnejšiu a rýchlejšiu diagnostiku a posúvajú hranice medicínskej technológie.

Ako dlho sa venujete vývoju medicínskeho softvéru na Slovensku?
S vývojom sme na Slovensku začali v roku 2001. Dnes máme tím viac ako 300 softvérových špecialistov v Košiciach, Žiline a v Bratislave, ktorí vyvíjajú aplikácie pre diagnostické zobrazovanie a riadiaci softvér pre medicínske prístroje. Náš softvér je inštalovaný v ultrazvukoch, počítačových tomografoch či prístrojoch na magnetickú rezonanciu v nemocniciach na celom svete, ale samozrejme aj v mnohých slovenských nemocniciach. Venujeme sa tiež špeciálnym aplikáciám na báze umelej inteligencie, ktoré pomáhajú lekárom efektívnejšie a rýchlejšie diagnostikovať pacientov.

Spolupracujete na vývoji aj s lekármia medicínskymi špecialistmi?
Softvér je určený práve pre lekárov, preto je spolupráca s medicínskymi špecialistami veľmi dôležitá. Pomáhajú nám s testami a na základe ich spätnej väzby vieme, aké sú ich potreby a kam bude smerovať ďalší vývoj. Veľmi dobrú spoluprácu máme aj s niektorými špičkovými lekármi na Slovensku. Ich pomoc je pre našu prácu nenahraditeľná.

Aké sú špecifiká tvorby medicínskehosoftvéru?
Ľudia, ktorí pracujú na vývoji medicínskeho softvéru, si uvedomujú, že každé zlepšenie a posun v detailoch môže pomôcť pacientom. Ak sa nám podarí zrýchliť vyšetrenie napríklad o niekoľko sekúnd, môže to mnohým ľuďom zachrániť život. Čoraz kvalitnejší a ostrejší pohľad do ľudského tela umožňuje lekárom vidieť detaily, na základe ktorých sa môžu presnejšie rozhodovať o nastavení liečby. Najnovší ultrazvuk ACUSON Sequoia, pre ktorý sa vyvíjal softvér aj na Slovensku, napríklad umožňuje pohľad až 40 cm do tela pacienta v diagnostickej kvalite, čo doteraz nebolo prakticky možné. Tento prístroj oceňujú odborníci na celom svete a dovolím si tvrdiť, že v súčasnosti patrí k tým najlepším. Hneď po uvedení na trh získal obraz generovaný týmto prístrojom ocenenie „Image of the month“ od Svetovej federácie pre ultrazvuk v medicíne a biológii. Sme nesmierne radi, že špičkové prístroje Siemens Healthineers sú spoluvyvíjané aj na Slovensku našimi slovenskými kolegami v Košiciach, Žiline a Bratislave, a tak im môžeme symbolicky priradiť aj značku „made/developed in Slovakia“.

Kam sa môžu posunúť možnosti diagnostiky v blízkej budúcnosti?
Možnosti vývoja sú najmä v oblasti takzvanej precíznej medicíny, ktorá vychádza z jedinečnosti každého človeka. Ochorenie a jeho priebeh sú u každého pacienta iné. Precízna medicína skúma človeka až na molekulárnej úrovni, čo umožní presnejšie zistiť, čo spôsobuje ochorenia. Súvisiaca oblasť je digitálne dvojča. Napríklad model chorého srdca pacienta pomôže určiť, ako je vhodné vykonať operačný zákrok a ukáže, ako sa orgán bude vyvíjať v čase. Tento spôsob diagnostiky má veľký potenciál. Dokáže spracovať množstvo vstupných dát o pacientoch a ukázať napríklad, aké ochorenia ho môžu čakať a ako im predchádzať. Implementácia takýchto modelov už dnes existuje v experimentálnej fáze. Zaoberáme sa tiež aplikáciami na báze umelej inteligencie. Dokážu napríklad upozorniť lekára na detail, ktorý by nemal prehliadnuť či navrhnúť najvhodnejšie postupy práve pre konkrétneho pacienta, so zohľadnením komplexných informácií z jeho doterajších vyšetrení (tzv. longitudálne dáta), existujúcich medicínskych štandardov pre danú diagnózu, a dát z množstva podobných prípadov pri podobných pacientoch.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 07:39