StoryEditor

Investícia si vyžaduje čas a rozvahu

16.10.2019, 00:00
Pokiaľ hľadáte riešenie pre zhodnotenie vašich financií, mali by ste zvažovať investovanie. Investovanie však zvyčajne nie je krátkodobá záležitosť. Je vzdialené prítomnosti, ale realisticky s ním uvažujeme v budúcnosti. Každá investícia potrebuje čas.

Je ovplyvnená našimi cieľmi - dôchodok, štúdium detí, kúpa nového auta, ale aj potrebou likvidity aktíva do ktorého investujem - akcie, nehnuteľnosti. Mali by sme mať v živote predstavu na čo budeme potrebovať väčší balík peňazí v budúcnosti a čomu sa nevyhneme. Aj napriek opakovaniam, že je potrebné dodržať investičný horizont, väčšina investorov robí tú istú chybu a vyberá investíciu pri akýchkoľvek negatívnych výkyvoch. Pritom si naozaj stačí pozrieť historické fakty, kde dlhodobé investovanie do fondov prináša najlepšie zhodnotenie. „No a do histórie nemusíme ísť ani ďaleko. Ak si zoberieme, krátkodobý prepad cien akcií v závere minulého roka , tak ten kto nestratil nervy zistil, že hneď v prvom polroku tohto roka nielenže akcie dobehli stratu, ale aj slušne zarobili,“ hovorí Peter Dudák, riaditeľ Odboru prémiových klientov a privátneho bankovníctva VÚB banky.

Prečo diverzifikivať

Život okolo nás je pestrý, aj krajiny okolo nás sa vyvíjajú rôzne. Preto aj investičné portfólio by malo byť vyvážené. Mali by sme rátať s tým, že nie vždy všetko ide hore, ale na druhej strane minimalizujeme veľkosť straty z jednotlivého prepadu. „Zásady kolektívneho investovania aj u nás predpokladajú diverzifikáciu. Hlavným dôvodom prečo diverzifikovať nie je maximalizácia výnosov, ale snaha o minimalizovanie náhlych resp. veľkých prepadov na trhu,“ hovorí P. Dudák. „Ak si aj detailne pozriete štruktúru nami ponúkaných fondov, diverzifikácia je jasná a k tomu klient na základe svojho profilu dostane návrh na investovanie dohodnutej sumy do viacerých fondov,“ dodáva P. Dudák.

VÚB banka teraz prináša na trh jedinečný produkt InvestPlan. Ponúka ho svojim prémiovým klientom – členom klubu Magnifica. Ide o moderný softvérový nástroj, ktorý každému klientovi navrhne ideálne investičné portfólio šité na mieru. Pre klienta je využívanie InvestPlanu mimoriadne pohodlné a bezstarostné. Softvér neustále vyhodnocuje, či je klientove portfólio v súlade so stanovenými cieľmi a v prípade potreby navrhuje zmeny, ktoré majú zabezpečiť efektívne spravovanie jeho majetku. Jednou z najväčších výhod služby InvestPlan je to, že kombinuje know-how skupiny Intesa Sanpaolo a expertízy viac ako 200 správcov portfólií spoločnosti EurizonCapital, pravidelný monitoring a osobný prístup bankára.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 22:35