StoryEditor

Firmy rastú vďaka kvalitným ľuďom. Dôkazom sú ich reálne príbehy

18.10.2019, 00:00
Úspešnosť firmy sa meria kvalitou tých, ktorí v nej pracujú. Na rast potrebujú priestor a podmienky. O tom, že je dôležité usmerniť svoj potenciál, svedčia aj príbehy ľudí z Prosight Slovensko.

Úspešným môže byť dnes každý, kto má o to skutočný záujem. Dôležité je sústrediť sa pritom nielen na kariéru, ale aj na budovanie osobnosti. S podporou profesionálov to ide ľahšie.

V segmente finančného sprostredkovania tomu nie je inak, s čím súhlasí aj spoločnosť Prosight Slovensko. „Ľudia pre nás nie sú zdrojom, sú skutočnou hodnotou. Uvedomujeme si, že rast hodnoty firmy závisí od rozvoja našich ľudí,“ potvrdzuje Erik Lakomý, PR a marketing manager v Prosight Slovensko.

Podstatný je mentoring, tímovosť a rozširovanie obzorov

„Každý nový spolupracovník po nástupe absolvuje stretnutia so starším a skúsenejším kolegom. Vďaka mentoringu dostáva spätnú väzbu, ktorá je dôležitá pre jeho rast. Podstatný je tímový duch. Napriek flexibilnému pracovnému času, rýchla pomoc a rady od kolegov sú samozrejmosťou. Tak, ako fóra na výmenu skúseností.

Súťaženie ide bokom. Podporujeme vzdelávanie našich ľudí v odborných témach, pričom sa k nim dostávajú iba kvalitné informácie, napríklad z obchodu či manažmentu. Náklady na štart sú nulové a postup na vyššie pozície je po dosiahnutí transparentných cieľov automatický.

K tomu patrí verejné ocenenie, uznanie a atraktívne hodnotné odmeny. Okrem toho, pri práci používame moderné technológie. Tie personalizujú a uľahčujú komunikáciu s klientmi a pomáhajú pri riadení vzťahov,“ opisuje Erik Lakomý prax vo finančnej spoločnosti. 

Práca snov spočíva v dobrej spolupráci

Kvalitných ľudí už firmy na klasické zamestnanecké benefity tak ľahko nenalákajú. Nulové náklady na štart, flexibilný pracovný čas, odmena za výkon a podpora vzdelávania – štyri základné kritériá, ktoré z možnosti pracovať robia príležitosť získať prácu snov. 

Takéto nároky, ktoré má dnešná moderná generácia zamestnancov, však nedokáže splniť každý zamestnávateľ. Job na mieru podľa vysnených predstáv však existuje. Je len potrebné vedieť, kam a na koho sa so svojimi požiadavkami obrátiť.

„Biznis vo finančnom segmente nestojí nič. Jediné, čo človek musí investovať, je jeho čas. U nás v Prosight Slovensko je zároveň jeho pánom. To znamená nezávislosť aj príležitosť na vybudovanie bočných príjmov. Koľko času a energie človek investuje do práce, toľko sa mu vráti späť. Horná hranica príjmu u nás nemá limit.

Vzdelávanie zabezpečuje tím profesionálov. Vďaka tomu aj nováčik rýchlo získa potrebné informácie z oblasti právnej ochrany, práce s informačnými systémami, marketingu či soft skills.  Nič mu už potom nebráni v tom, aby sa naplno venoval svojmu podnikaniu,“ spresňuje Erik Lakomý.

Vypracovať sa a uspieť sa dá, len treba chcieť

Takúto osobnú skúsenosť má za sebou aj Štefan Mačák, Managing Director v Prosight Slovensko. S viac ako 120 – členným tímom pôsobia v 12 mestách po celej krajine a starajú sa o viac ako osemtisíc klientov. Pozíciu získal z veľkej časti vďaka zodpovednej práci, kvalitnému zázemiu a prístupu firmy.

„Pochádzam zo siedmich súrodencov. Spolu s rodičmi sme bývali v trojizbovom byte v skromnejších pomeroch. Naučil som sa, že keď niečo chcem, musím si na to zarobiť. Po skončení štúdia, keď som sa rozhodoval, či ostať na Slovensku, alebo odísť do zahraničia, rozhodol som sa vycestovať a zarobiť peniaze, ktoré ma uživia a pomôžu rodine. Rok, ktorý som strávil v zahraničí, ma naučil mať za seba a svoj príjem plnú zodpovednosť. 

Po návrate som sa zamestnal v IT spoločnosti. Mal som kolegov, ktorí boli znechutení prácou, podmienkami a boli nespokojní s nízkym príjmom. Nebolo to nič pre mňa. Chcel som viac, mať sa lepšie.

Na rozbehnutie vlastného podnikania som však nemal peniaze. Zotrvával som v zamestnaní, no hľadal som horlivo alternatívy. V roku 2008 som získal prvú skúsenosť s profesiou finančného sprostredkovateľa. Zaujala ma ponuka práce, v ktorej sa sám rozhodujem, koľko viem zarobiť a kedy budem povýšený.

Po roku som sa rozhodol dať v starej práci výpoveď, naplno a profesionálne sa venovať sprostredkovaniu. Dokázal som si ním totiž zarobiť viac ako v práci na plný úväzok. Dnes som na pozícii obchodného riaditeľa,“ opísal svoj príbeh úspešnej kariéry Štefan Mačák. 

Výzva, ktorú sa oplatí prijať. Zmena, ktorú treba podstúpiť

Kariéra vo svete financií je na prvý pohľad veľkou výzvou. Tých, ktorí v ňom uspeli, však spája jedna podstatná vec – nikdy sa výziev nebáli.

O tom, že ambiciózny a šikovný človek, ktorý má väčšinu života pred sebou, túži dosiahnuť viac, než skončiť uväznený v kancelárii, vie svoje aj Martin Šolc, Director v Prosight Slovensko a líder skupiny v Banskej Bystrici.

„S nájdením práce som nikdy nemal problém. Študoval som na dvoch vysokých školách – právo a diplomaciu.

Zamestnal som sa hneď po štúdiu. Vo verejnom sektore, kde som pracoval dva roky, som sa nestotožnil s pracovným časom, systémom čerpania dovolenky, ani s finančným ohodnotením a odmenami. Nepáčili sa mi ani rozhodnutia šéfov a už vôbec nie to, že sám som takmer o ničom rozhodovať nemohol.

Môj „problém“ bol ten, že som chcel vždy zarábať viac. Šéfovia mi zdvihnúť výplatu neplánovali, a tak som odišiel. Uvedomil som si, že ani v žiadnom inom zamestnaní nedostanem viac, než v tom, z ktorého som odišiel. Rozhodol som sa preto pre prácu, kde výška príjmu nie je nijakým spôsobom obmedzená.

Vybral som si oblasť finančného sprostredkovania. Bolo mi jasné, že budem musieť začať od nuly. Nemal som žiadne skúsenosti s vlastným podnikaním ani so sprostredkovaním. Zavážilo u mňa najmä to, že som dostal možnosť budovať svoj biznis bez vstupného kapitálu.

Prvé dva roky boli pre mňa ťažké. Ale dva roky sú z pohľadu života nič. Pomáhali mi kolegovia. Vydržal som, lebo som vedel, že som dostal možnosť vybudovať si život podľa vlastných predstáv a byť finančne nezávislý.

Príležitosť budovať vlastný obchodný tím sprostredkovateľov mi bola hneď sympatická. Aj dnes v nej vidím veľký potenciál.

Po desiatich rokoch v oblasti finančného sprostredkovania viem, že odísť z predchádzajúcej práce bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som kedy urobil. Som zabezpečený, mám viac času pre seba aj rodinu.

So svojim tímom v Prosight Slovensko sa starám o päťtisíc klientov. Moji obchodníci pôsobia v siedmich mestách a tešíme sa na otváranie ďalších pobočiek,“ nadšene avizuje dnes už spokojný Martin Šolc. 

Istota, že zaplatíte účty, nie je komfortom

Ľudia sa častokrát zmeny boja. Prioritou v pracovnej oblasti je pre nich stabilita a istoty, najmä istota mesačného príjmu. Niektorí zotrvávajú v práci, ktorá ich nebaví a do ktorej chodia deň čo deň s nechuťou. V odchode im bránia účty, ktoré musia platiť a ďalšie výdavky.

Nájomné, elektrina, plyn, voda, strava, lieky, účet za mobilný telefón, fungovanie rodiny, deti, škola, krúžky, stretnutia s kamarátmi – to všetko človeka finančne limituje. Nehovoriac o výdavkoch, ktoré prídu nečakane.

Pochybnosti o tom, či opustiť stabilné zamestnanie mal aj Zoltán Župčan, dnes Managing Director v Prosight Slovensko, ktorého tím pôsobí v Bratislave.

„Nie je jednoduché opustiť komfortnú zónu, o to viac, keď okolie človeka nemotivuje k zmene. Vyštudoval som finančnú matematiku a neskôr sa zamestnal ako analytik v jednej z najväčších bánk na Slovensku. Čísla a financie ma vždy bavili.

Nebavilo ma však sedieť pri počítači. Namiesto toho, aby som ťukal do PC, rozhodol som sa ľuďom reálne pomáhať s financiami v teréne, nie iba spoza počítača.

Riskol som to a odišiel. Ešte predtým som si však vytvoril šesťmesačnú finančnú rezervu. V prípade, že sa mi nebude dariť, aby som neumrel od hladu.

Pre istotu som zašiel do obchodu a nakúpil najdôležitejšie potraviny. Samozrejme tie najlacnejšie. Šošovicu, cibuľu, zemiaky... v hlave som si opakoval, že keď bude najhoršie, prežijem na prívarku. Takto som si „veril“. Bol som defenzívny hráč.

Začiatky boli ťažké. Obzvlášť preto, že okolie ma vôbec nepodporovalo. Dodnes si pamätám, ako mi môj bývalý šéf, v deň, keď som dal výpoveď a oznámil, že idem podnikať, ironicky zaželal všetko dobré vetou „Budeš mi raz mávať z bieleho Ferrari?“. Môj strach bol napokon úplne neopodstatnený. Prívarková katastrofa sa nediala.

Svet financií mi je zrejme súdený. Dnes mám v Prosight Slovensko svoj tím odborníkov a nových ľudí, ktorí veria, že to, do čoho sa pustia, raz prinesie ovocie, rád privítam,“ inšpiruje svojím príbehom úspešný Zoltán Župčan.

Vzdelanie, ktoré posúva vpred

Učiť sa veci, ktorým nerozumieme, rýchlo omrzí. Najmä preto, že človek úplne zbytočne vynakladá čas a energiu a nikam sa neposúva. Naopak, ak investuje čas do toho správneho vzdelania, rastie. Rozumie tomu aj Miroslav Oros, Director a líder Prosight Slovensko v Košiciach.

„Jedenásť rokov som spolu s ďalšími ľuďmi strávil vo firme, s ktorou sme sa nedokázali pohnúť vpred. Napokon všetko ostalo na mojich pleciach. V mojom tíme som bol jediný človek na full - time. V Prosight Slovensko mám po troch rokoch v tíme 20 odborníkov a ďalších, ktorí sa na prácu na plný úväzok pripravujú.

Pomáhame si. Vzdelávame sa a posúvame vpred. Dôležitou súčasťou nášho progresu je aj vzdelávacia platforma Prosight Academy, vďaka ktorej odborne rastieme. 

Pomáhať ľuďom s financiami, meniť ich situáciu k lepšiemu, učiť ich, ako sa postarať finančne o seba a o rodinu, nám robí radosť. A sme radi, keď sa k nám do tímu pridávajú ďalší, ktorí majú rovnaký cieľ ako my. Na konci dňa nás nerobí šťastnými vlastný úspech, ale úspech iných,“ vyzdvihuje tímovosť a radosť z práce Miroslav Oros.

Tím Prosight Slovensko sa neustále rozrastá o nových odborníkov. Kvalitné vzdelávanie, feedback, tímovosť či pomoc od skúsenejších, ktorí vedia, ako sa orientovať vo finančnom svete a ako viesť potenciál človeka, sú výborným východiskom pre úspešnú kariéru. www.prosight.sk/kariera.

(natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
13. apríl 2024 19:40