StoryEditor

Marián Boček: Investície do batériového ekosystému budú mať rýchlu návratnosť

18.10.2019, 00:00
Potreba výroby batérií v Európe je nevyhnutná. Snahou zainteresovaných strán je vybudovať 20-25 giga tovární v Európe a Slovensko by malo byť priamym účastníkom tejto evolúcie s výstavbou 10 GWh gigafabriky, čo predstavuje kapacitu 150 000 batérií ročne.

Aj vďaka tomu sa chce naša krajina podieľať na rastúcom globálnom trhu batériových technológií a riešení pre ukladanie energie, ktorý má v EU dosiahnuť veľkosť 250 miliárd eur.  

Jedným z hlavných cieľov je prepojiť najlepšie svetové technológie s poprednými priemyselnými a finančnými lídrami v regióne a vytvoriť komplexné batériové hodnotové reťazce, ktoré poskytnú Európe potrebné riešenia na uchovávanie energie, od výskumu a vývoja, cez výrobu, až po rozsiahle využitie.

Očakáva sa aj podpora EÚ ako aj jednotlivých štátov vrátane Slovenska. Investície do batériového ekosystému na Slovensku podporuje aj Maroš Šefčovič, viceprezident Európskej komisie pre energetickú úniu ako aj Vazil Hudák, viceprezident Európskej investičnej banky, ktorí tiež prevzali záštitu na blížiacou sa medzinárodnou konferenciou Energy Manifest v Bratislave. Jedným z hlavných spíkrov na konferencii bude aj Marián Boček, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva spoločnosti InoBat, ako aj spoluzakladateľ a managing partner v skupine IPM.

Spolupráca na rozvoji a financovaní batériového ekosystému v Európe a na Slovensku je podmienená nielen výbornou kooperáciou s rôznymi výskumnými nadnárodnými spoločnosťami z oblasti technológií, ale aj dôležitými investičnými partnermi a inštitúciami EÚ. Som rád, že sa nám na Slovensku darí tieto dohody uskutočňovať, napríklad s MOL Group, ESS Inc., ČEZ, Matador, Wildcat Discovery Technologies a ďalšími. Verím, že Slovensko môže vďaka aktívnej participácii na globálnych trhoch batériových technológií a riešení pre ukladanie energie uspieť a to v pomerne dohľadnej dobe.

Marián Boček je spoluzakladateľom a predsedom predstavenstva spoločnosti InoBat. Má viac ako pätnásťročné skúsenosti v oblasti globálneho bankovníctva a investovania. Podieľal sa na transakciách s viac ako 10 miliardami USD na svetových trhoch s energiami a mobilitou. Je spoluzakladateľom a managing partnerom v IPM Group („IPM“), špecializovanej spoločnosti zaoberajúcej sa investíciou do aktív a technológií v oblasti infraštruktúry (energetiky, mobility a kritickej infraštruktúry s podporou AI).

Nenechajte si ujsť jeho diskusný príspevok na konferencii Energy Manifest o možných riešeniach v energetickom sektore a kúpte si vstupenku čo najskôr. Viac informácií získate na www.energymanifest.com alebo na Facebooku: https://www.facebook.com/energymanifest/.

Konferenciu Energy Manifest (5. novembra 2019) organizuje Slovenská batériová aliancia (SBaA), záujmové združenie právnických osôb, ktoré rozvíja konkurencieschopný batériový ekosystém od výskumu, výroby až po recykláciu na Slovensku.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 10:38