StoryEditor

Investovaním sa dá aj prilepšiť si na dôchodok

23.10.2019, 00:00
Investovanie ako jedna z najvýhodnejších foriem zhodnocovania financií so sebou prináša niekoľko rozhodnutí. Jedným z nich je zváženie rizík, pretože nie každý dokáže “prekúsnuť” straty v období prepadu. Práve miera podstúpenia rizika je pri investovaní vysoko individuálna. V prípade dlhodobých investícií, ako je napríklad šetrenie si na dôchodok, je však rozhodnutie o rizikovej investícii objektívne najsprávnejšie.

Konzervatívny verzus odvážny investor

Čím je investor mladší a investícia dlhodobejšia, tým by mal byť odvážnejší. Platí totiž všeobecné pravidlo, že čím je požadovaný výnos vyšší, tým je potrebné akceptovať vyššie riziko. Sú však aj takí investori, pre ktorých stojí pocit istoty na prvom mieste a vedia, že by ich akýkoľvek výkyv na finančných trhoch “rozhodil”, a preto je pre nich vhodnejšie voliť konzervatívnejšie investície s menšou mierou výkyvov.

VÚB banka teraz prináša mimoriadne pohodlné a bezstarostné riešenie pre svojich prémiových klientov – členov klubu Magnifica. Ide o jedinečný softvér InvestPlan, ktorý klientovi na základe jeho investičného profilu navrhne ideálne investičné portfólio šité na mieru. Softvér navyše neustále vyhodnocuje, či je klientove portfólio v súlade so stanovenými cieľmi a v prípade potreby navrhuje zmeny, ktoré majú zabezpečiť efektívne spravovanie jeho majetku. Pravidelný monitoring a osobný prístup bankára sú samozrejmosťou. Jednou z najväčších výhod služby InvestPlan je to, že kombinuje know-how skupiny Intesa Sanpaolo a expertízy viac ako 200 správcov portfólií spoločnosti EurizonCapital, pravidelný monitoring a osobný prístup bankára.

Zabezpečte si dôchodok sami

Investovanie je jedna z najideálnejších možností, čo sa týka prilepšenia si na dôchodok. „V súčasnom nastavení dôchodkového systému nie je dôvod čakať. Začať treba čím skôr. A to najmä  toho dôvodu, že na svete funguje čaro zloženého úročenia,“ hovorí Peter Dudák, riaditeľ Odboru prémiových klientov a privátneho bankovníctva VÚB banky. Pod tým sa neskrýva nič iné len fakt, že na dosiahnutie tej istej cieľovej sumy je potrebných oveľa menej vlastných preinvestovaných zdrojov v prípade skoršieho začiatku. „Jednoduchý príklad: Ak si stanovím,  že na dôchodku si chcem prilepšiť sumou približne 20 000 eur je rozdiel, či si  začnem odkladať v 18-tich alebo až v 40-tich. V tom prvom prípade preinvestujem takmer o polovicu menej vlastných prostriedkov ako keby som začal v  40. roku života,“ uzatvára P. Dudák. Rovnako model pravidelného investovania znižuje riziko investície, keďže vždy nakupujete za rozdielnu cenu. V prípade poklesu hodnoty investície v určitom čase nakúpite oveľa viac akcií a vaša investícia nebude mať také výkyvy ako v prípade jednorazovej investície.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 13:57