StoryEditor

Oplatí sa viac sporiť alebo investovať?

29.10.2019, 23:00
Sporiť si či investovať? Túto otázku si kladú ľudia, ktorí myslia na svoju budúcnosť. Aký je rozdiel či si zarobené peniaze šetríme alebo ich investujeme?

Sporenie je jedinou šancou, ako si vytvoriť finančný obnos potrebný v budúcnosti. Najdôležitejšie je vytvoriť si návyk a zotrvať pri ňom, pretože bez pravidelného odkladania sa žiadna úspora nevytvorí. Klasické formy pravidelného sporenia ako sú sporiace účty či vkladné knižky však dnes neprinášajú očakávané zhodnotenie. Investovanie je zas v ľuďoch spojené s rizikom a je skutočne určené pre skúsenejších klientov, ktorí “nestratia hlavu” pri prvom výkyve investície. Pri pravidelnom sporení je však situácia iná a hovorí jasne v prospech investovania. Investovanie prostredníctvom sporenia je menej rizikové, keďže investujete pravidelne a tým pádom sa vyhnete nesprávnemu načasovaniu svojho vstupu na trh. Pravidelné nákupy investíciu vyrovnávajú a zmierňujú následky jej výkyvov v čase. Rovnako investičné sporenie vám umožňuje investovať už od malých súm, čo pri jednorazovom investovaní nemusí byť kvôli požadovanej minimálnej výške investície možné. „Jeden príklad za všetky,” hovorí Peter Dudák, riaditeľ Odboru prémiových klientov a privátneho bankovníctva VÚB banky, “ak by ste investovali pravidelne vždy prvý deň nového roka do globálnych akcií, tak by ste za obdobie 20 rokov dosiahli priemerné ročné zhodnotenie 9,1%. Ak by ste však investovali presne do tých istých aktív všetko hneď v prvý rok, dosiahli by ste nižšie priemerné ročné zhodnotenie 8%.”

Mimoriadne pohodlné a bezstarostné riešenie pre svojich prémiových klientov – členov klubu Magnifica teraz ponúka VÚB banka v novej službe s názvom InvestPlan. Ide o jedinečný softvér, ktorý klientovi na základe jeho investičného profilu navrhne ideálne investičné portfólio šité na mieru. Softvér navyše neustále vyhodnocuje, či je klientove portfólio v súlade so stanovenými cieľmi a v prípade potreby navrhuje zmeny, ktoré majú zabezpečiť efektívne spravovanie jeho majetku. Pravidelný monitoring a osobný prístup bankára k tomu sú samozrejmosťou. Najväčšou pridanou hodnotou služby InvestPlan je skutočnosť, že kombinuje know-how skupiny Intesa Sanpaolo a expertízy viac ako 200 správcov portfólií spoločnosti EurizonCapital, čo významne zvyšuje presnosť odhadu vývoja na finančných trhoch.

Široká ponuka fondov zahrnutých do služby InvestPlan zabezpečí, že je možné každému klientovi ponúknuť ten správny mix. V portfóliu by mali byť zastúpené viaceré typy fondov a ich vzájomný pomer závisí od vášho veku, cieľov, investičného horizontu, miery akceptácie rizika, znalostí a skúseností s produktom a v neposlednom rade situácie na trhu. O Slovákoch sa hovorí, že sú konzervatívni, avšak štatistiky posledných rokov ukazujú jednoznačne presun z konzervatívnych k akciovým fondom.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 06:21