StoryEditor

Ako premiestniť 285 ton za 60 minút?

03.11.2019, 23:00
Elektrický pohon predstavuje obrovský posun a nové možnosti aj pre také oblasti ako intralogistika. Dá sa povedať, že mení celé procesy, zefektívňuje chod viaczmennej prevádzky a v neposlednom rade šetrí životné prostredie. Čo môže nasadenie elektrických vysokozdvižných vozíkov zmeniť vo vašej prevádzke a v čom sú iné ako dieselové?

Rýchlosť a výkonnosť

Pri elektrických vozíkoch kráča rýchlosť ruka v ruke s výkonnosťou. Inovatívne, energeticky úsporné technológie umožňujú spoločnostiam vyvíjať elektrické vysokozdvižné vozíky s rekordným zrýchlením a vysokou rýchlosťou jazdy a zdvihu aj v ťažkých váhových kategóriách. Pozoruhodnou ukážkou je najnovší vozík RX 60 z dielne STILL, ktorý sa pýši najlepšími jazdnými vlastnosťami vo svojej triede. Dosahuje rýchlosť až do 21km/h, a to aj pri bremenách s váhou až do 3,5 tony. Je tak ideálnym riešením pri prekonávaní dlhých vzdialeností, či už pracujete v sklade alebo v exteriéri.

 „Vozík RX 60 nastavuje úplne nové štandardy. Vytvorili sme koncept pohonu s dvomi bezúdržbovými motormi v dvoch výkonnostných triedach – 8,4 kW a 25 kW . Tie spolu s aktívnym chladením a skrátením dráhy prevodu výkonu zabezpečujú extrémne krátky reakčný čas a maximálny krútiaci moment už od prvej otáčky motora. Vďaka silnejšiemu 25 kW zdvíhaciemu motoru vo vysokovýkonnom modeli High Performace tiež bolo možné výrazne zvýšiť rýchlosť zdvíhania bremien o viac ako 20 %,“ upresňuje Tomáš Zelina, obchodný reprezentant spoločnosti STILL. V praxi to znamená možnosť premiestnenia 258 ton už za 1 hodinu. Zdvihnutie 3,5 tony bremena do výšky 7,4 metra trvá tomuto vozíku iba 11 sekúnd. Robustné a nízkoúdržbové ventilátory umožňujú sústavnú prevádzku aj v režime najvyššej rýchlosti.

Režim rýchleho štartu už do jednej minúty, vďaka ktorému je vozík pripravený do prevádzky hneď ako sa šofér usadí v kabíne, poskytne ďalší ušetrený čas. „Šofér dosahuje vyššiu produktivitu práce, keď má možnosť súbežnej prevádzky riadenia, zdvíhania bremien a nakláňania s bremenom alebo bez neho,“ konštatuje Tomáš Zelina.

Jedno nabitie, viac ako 9 hodín výdrže

S najmodernejším elektrickým vysokozdvižným vozíkom dokážete nakladať palety až 9 hodín bez toho, aby ste sa museli zastaviť a opätovne nabiť batériu.  Disponuje totiž doposiaľ najdlhším dojazdom batérie vo svojej triede.

 „S RX 60 sa vám v mnohých dvojzmenných prevádzkach podarí vyhnúť nutnosti výmeny batérie, a to vďaka vysokej úrovni energetickej úspornosti, väčšej kapacite batérie až do 775 Ah s olovenými batériami alebo s využitím lítium-iónovej technológie, ktorá zvládne bez výmeny aj viaczmennú prevádzku,“ popisuje výhody Zelina. „Aj na základe informácií z praxe sme pri RX 60 využili bočnú výmenu batérie, pričom dvierka od batérie boli ešte viac optimalizované. Sú z 4 mm plechu a teraz sa dajú otvoriť až do 180° smerom dozadu. Samotnú výmenu zvládne v priebehu niekoľkých minút jedna osoba s použitím nízkozdvižného elektrického vozíka,“ dopĺňa.

Komfort vodiča

Charakter elektrických vozíkov prináša aj nové možnosti pre komfort vodiča a zlepšenie pracovného prostredia, ktoré majú priamy vplyv na kvalitu práce a konečný výsledok. 

„Pri plnení náročných úloh je nutné optimálne vybavenie a flexibilita. Z našej skúsenosti môžeme potvrdiť, že funkcionality ako bočné nakladanie/vykladanie nákladných automobilov, horizontálna preprava, stohovanie do regálov s výškou zdvihu až do 7390 mm, ako aj priestor samotnej kabíny sú u vodičov viac ako vítané,“ vysvetľuje Zelina.

Dôležitý je i výhľad šoféra. Masívna ochranná strecha so skleneným panelom či sklenená panoramatická strecha umožňuje operátorovi výborný výhľad nahor. Nízke predné čelo karosérie a optimálne umiestnenie ovládania a displejov výrazne zlepšuje viditeľnosť smerom dopredu.  

Bezpečnosť a ekológia

Rýchla bezpečnostná kontrola pred spustením prevádzky Pre-Shift-Check je zárukou ešte vyššej úrovne spoľahlivosti a bezpečnosti. V rámci kontroly asistuje šoférovi pri každodennej kontrole vozíka pred nasadením prostredníctvom vedeného dialógu na displeji.

Elektrické vozíky smerujú aj k čoraz nižšiemu objemu emisií. STILL v nich vidí i spôsob, ako dosahovať ciele v oblasti trvalo udržateľného rozvoja. „Našich zákazníkov podporujeme v implementácii logistických stratégií priateľských k životnému prostrediu. Vďaka novým hodnotám výkonnosti vozíkov ako RX 60 už nie je žiadny dôvod nevyužívať elektrické vozíky aj v náročnejších podmienkach. Elektrický vysokozdvižný vozík sa už vyrovná vozíkom s dízlovým či plynovým pohonom,“ uzatvára Zelina.

Pripravené v spolupráci so spoločnosťou STILL SR, spol. s r.o.

Tomáš Zelina, obchodný reprezentant spoločnosti STILL SR, spol. s.r.o

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 07:15