StoryEditor

Čoho sa vzdávame v mene kybernetickej ochrany?

06.11.2019, 23:00
Ak máte pas s čipom, už ste v databáze. A nielen vy.

Biometria pomáha v boji proti terorizmu, keďže hraničné prechody schengenského priestoru sa musia vyrovnávať s vysokými nárokmi na bezpečnosť a zároveň nezdržiavať.

EES je novým míľnikom bezpečnosti

Európsky parlament v súvislosti s nárastom migrácie a ako súčasť protiteroristických opatrení schválil v roku 2017 vznik nového systému vstupu a výstupu Entry/Exit System – EES. Systém má zlepšiť kontrolu nad tým, kto vstupuje do schengenského priestoru, už od roku 2022. Vonkajšie hranice schengenského priestoru majú dĺžku viac ako 50 000 km, ročne ich prekročí približne 300 miliónov osôb a hrozby, ktorým musia čeliť, sa neustále vyvíjajú.

EES vyvoláva diskusie

Tieto technologické riešenia pochopiteľne vyvolávajú v širokej verejnosti obavy o práva a osobné slobody. „Už dnes existujú databázy, ktoré zhromažďujú osobné údaje obyvateľov,“ uvádza expertný tím spoločnosti ALISON Slovakia, ktorý sa špecializuje na bezpečnostné riešenia pre štátny sektor. V databáze pasov sa nachádza meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, pohlavie, kód krajiny, štátne občianstvo, číslo pasu a dátum jeho platnosti. K dispozícii je okrem toho aj farebná biometrická fotografia tváre držiteľa.

„Pri prechode cez pasovú kontrolu sú samoobslužné pulty, kde stačí pas priložiť a skener si tieto dáta vyčíta z čipu na pase. Takže každý, kto má pas s čipom, už má fotku svojej tváre v medzinárodnej databáze,“ uvádza bezpečnostný report vydávaný spoločnosťou.

Tisícky hraničných prechodov

Riešenia v systéme EES nahradia označovanie pasov pečiatkami a tým by sa mal urýchliť proces prekračovania hraníc. Do nového systému EES sa budú ukladať informácie o občanoch pochádzajúcich z krajín mimo EÚ. Pri prechode vonkajších hraníc budú zaznamenané osobné údaje, čiže odtlačky štyroch prstov a snímky tváre. Jednou z najťažších úloh nového systému je odhaľovanie nezákonnej činnosti bez vzniku nekonečných čakaní a oneskorení pre ostatných cestujúcich. 

Tisícky otázok na riešenie

Riešením kontrol na vonkajších hraniciach sa postupne stávajú automatizované hraničné kontroly. Implementácia automatizovaných hraničných kontrol bola spustená na medzinárodných letiskách v Nemecku, Rakúsku, Česku, Poľsku, Maďarsku, Litve a na Islande. Plynulý prechod hranicami zabezpečuje viac ako 300 automatizovaných biometrických brán, secunet easygate, ktorými prešlo na letiskách už viac ako 75 miliónov osôb.

Nový systém EES si bude vyžadovať vybudovanie systému komplexnej kontroly a zhromažďovania biometrických údajov občanov z krajín mimo EÚ. Zmena infraštruktúry a zníženia záťaže pracovníkov pri kontrolách tak vytvára tlak na európske štáty, ktoré hľadajú efektívne riešenia. Pracovné zaťaženie je možné minimalizovať prostredníctvom automatizácie a optimalizácie procesov pri kontrolách.

Cestujúci, ktorí nevyžadujú dôkladnú hraničnú kontrolu, môžu prejsť priamo k automatizovaným kontrolám systému secunet easygates. Riešenie od spoločnosti Secunet obsahuje centrálnu serverovú infraštruktúru, ktorá poskytuje spoľahlivý, rýchly a bezpečný prístup k policajným systémom a k infraštruktúram verejného kľúča, čo zaručí komplexné a bezpečné overenie a autentifikáciu dokumentov. S podporou technológií sa takto hranice schengenského priestoru menia na biometrické s vysokým stupňoch ochrany dát.

Certifikovaným partnerom pre produkty secunet na Slovensku je spoločnosť ALISON Slovakia. Krypto produkty SINA sú certifikované na ochranu utajovaných skutočností EÚ aj NATO. V podmienkach Slovenskej republiky pravidlá pre používanie a prevádzku vyplývajú z legislatívy Slovenskej republiky a požiadaviek národných autorít pre túto oblasť.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 11:05