StoryEditor

Staráte sa dostatočne o svoje telo? A čo hladina vášho kolagénu?

11.11.2019, 23:00
Kľúčom k dlhému a hlavne kvalitnému životu je pestrá strava, dostatok pohybu a správny príjem všetkých pre telo potrebných látok. Čím je telo staršie, tým väčšiu pomoc od nás potrebuje. Mnoho estetických, ale aj zdravotných problémov, ktoré súvisia s vekom však dokáže vyriešiť kolagén. Viete, aké problémy rieši a ako ho správne prijať?

Čo je to kolagén?

Kolagén je základná stavebná bielkovinu ľudského tela. Do 25. roku života sa vytvára aj prirodzenou cestou, avšak potom jeho prirodzená produkcia klesá. Pokiaľ by sme sa detailnejšie pozreli na jeho funkciu a to, ako ho telo využíva, prišli by sme na to, že ide o naozaj širokospektrálne využívanú látku, ktorá sa nachádza už v kostiach, ale ovplyvňuje cez celé telo až kvalitu pokožky, nechtov či vlasov. Kolagén ako taký pomáha pri regenerácii organizmu, či proti starnutiu, a aj preto dostal prívlastok elixír života.

Z čoho sa vyrába kolagén

Spôsobov ako získať kolagén je mnoho. Telo ho však nedokáže prijať z prirodzenej pestrej stravy a tým, ako sa prirodzene znižuje hladina telom tvoreného, prirodzeného kolagénu, stúpa potreba dopĺňania kolagénu vo forme výživových doplnkov.

V prípade výživových doplnkov sa nájde hneď o niekoľko spôsobov, ktorými je možné vyextrahovať kolagén z rôznych surovín. Získať naozaj kvalitný kolagén však vôbec nie je jednoduché. Ako prvé potrebujete suroviny vysokej kvality, ktoré dokážete spracovať tak, aby ste nenarušili štruktúru bielkovín. Potom musíte samotný kolagén spracovať takým spôsobom, aby ho dokázalo telo jednoducho prijať.

Pri výživových doplnkoch sa často zamieňa naozaj kvalitný prvotriedny morský kolagén napríklad za rôzne dochucované náhrady vyrábané z dobytka a prasiat. Práve táto zámena môže často spôsobiť doslova priepastný rozdiel medzi očakávanými výsledkami a tými skutočnými. Ak teda uvažujete ako doplniť kolagén, určite hľadajte morský kolagén získaný metódou hydrolýzy, ktorý sa vyrába z čerstvých alebo mrazených koží, kostí, plutiev a šupín morských rýb. Ten sa dá získať šetrne vo vysokej kvalite a v tele sa tak dokáže vstrebať veľmi efektívne. S takouto receptúrou, radom profesionálnych postupov prišiel na náš trh aj jeden z prvých morských hydrolyzovaných a bioaktívnych kolagénov na Slovensku – Inca Collagen.

Tip na článok: Morský kolagén: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Elixír života?

Samozrejmosťou celého procesu spracovania kolagénu je proces zbavovania chute a vône. Ak teda užívate skutočne kvalitný kolagén mal by byť bez chute a zápachu a tiež pridaných umelých sladidiel, či iných podobných látok, ktoré by znížili kvalitu samotného výrobku. Ako však kolagén efektívne dostať do tela?

Na trhu sú dnes dostupné rôzne formy kolagénových tabliet, mastičiek či nápojov. Prax však ukázala, že pokiaľ chcete doplniť svojmu telu kolagén v dostatočnom množstve, mal by sa podávať formou nápoja. Takýto kolagénový nápoj by sa mal užívať dlhodobo a pravidelne. Vaše telo potom začne svoj proces regenerácie a vy pocítite výsledky.

Pri správne nastavenej kolagénovej kúre môžete očakávať rôzne zmeny v kvalite vášho života. Do tela pravidelne prijímaný kolagén sa postupne začne starať o správne fungovanie a regeneráciu šliach a kĺbov. Rovnako má výrazný efekt napríklad na kvalitu nechtov a zdravie vlasov. Veľmi pozitívne vplýva kolagén na vrásky. Pokožka sa totiž vďaka kolagénu stáva opäť pružnejšia a živšia. Významnou vlastnosťou kolagénu je, že telo ho pošle do tých partií, kde ho má akútny nedostatok. Nedá sa teda povedať, že užívate kolagén len na spevnenie nechtov, silnejšie vlasy alebo na kĺby. Jednoducho telo si určí priority, čo skôr opraví.

Kolagén na pitie

Značka Inca Collagen, ktorá je už niekoľko rokov synonymom kvality v oblasti kolagénových výživových doplnkov odporúča svoj výrobok užívať rozpustený vo vode, limonáde alebo pomarančovom džúse. Má to hneď niekoľko dôvodov. Takto podávaný kolagén sa dokáže rýchlejšie dostať do krvného obehu  a telo s ním dokáže efektívnejšie pracovať. Vďaka tomu sa dokážete rýchlejšie dostať k vami želaným výsledkom.

Ako vybrať správny kolagén?

Pri výbere správneho výživového doplnku sa určite poraďte so svojím doktorom alebo lekárnikom. Pokiaľ však chcete klásť na výber správneho kolagénu naozaj prislúchajúcu váhu, choďte do hĺbky. Snažte sa vyhnúť kolagénu, ktorý nemá garantovaný pôvod. Tu by sa mohlo jednať o lacnejšie náhrady, ktoré nie sú tak efektívne. Vždy sa snažte zvoliť si tú najkvalitnejšiu alternatívu, ktorou je v súčasnej dobe bioaktívny morský kolagén. 

Rovnako si pozrite, či je produkt overený zákazníkmi a či má potrebné certifikáty. To sa môžete jednoducho dozvedieť na stránkach výrobcu. V prípade, že vám tieto informácie nie sú jednoducho dostupné alebo sú akýmkoľvek spôsobom zahmlievané, siahnite po ďalšej značke.

Rozhoduje kvalita samotného produktu. Pokiaľ ste sa rozhodli pre kolagénovú kúru, určite sa snažte získať kolagén v čo najčistejšej forme. Vyhnite sa rôznym dochucovaným produktom a rovnako radšej vynechajte aj produkty s už doplnenými ďalšími vitamínmi či inými látkami. Pri takýchto produktoch totiž zvykne byť denná dávka kolagénu podstatne nižšia ako pri čistom kolagéne.

Čistý hydrolyzovaný morský kolagén je odporúčané doplniť aj vitamínom C, ktorý pomáha vstrebávaniu kolagénu do tela. Vitamín C by ste si mali vyberať podľa svojho uváženia a zdravotného stavu, rovnako ako všetky ďalšie doplnky stravy. Práve preto sa česká značka Inca Collagen rozhodla vytvoriť produkt, kde máte v jednej dávke až 3000mg 100% čistého morského kolagénu. Pri takomto výrobku má totiž zákazník úplnú istotu, že to, čo užil bola jeho ideálna denná dávka.

Kolagén je prospešný aj pre psy, mačky a kone

Kolagén je výborným doplnkom nielen pre ľudí, ale aj pre domácich miláčikov. Vďaka tomu, že sa jedná o telu prirodzenú bielkovinu sa kolagén dokáže dobre vstrebať a efektívne využiť aj v organizme psov, mačiek či koní. Ak teda máte doma staršie zviera, ktoré má problémy s pohybovým aparátom, kĺbmi alebo sa so svojim miláčikom venujete športu a chcete pomôcť správnej regenerácii jeho tela, určite je vhodné siahnuť po kolagénových doplnkoch výživy. Čistý hydrolyzovaný kolagén pre zvieratá je v dnešnej dobe dostupný už aj na slovenskom trhu. Tento produkt sa volá Incapet Collagen a vyrába ho najúspešnejšia a rokmi overená firma z Českej republiky, zaoberajúca sa výrobou a spracovaním kolagénových doplnkov výživy pre ľudí.

Čo očakávať od suplementácie kolagénu?

 

Spolu s dobre nastavenou kolagénovou kúrou sa časom dostavujú aj želané výsledky. Každý začína svoju kúru z vlastných dôvodov. Športovci berú kolagén najmä kvôli zlepšenej schopnosti regenerácie tela. Správna hladina kolagénu im tak pomáha rýchlejšie regenerovať telo po tréningu, vďaka čomu z dlhodobého hľadiska vydržia viac a zároveň sa ich telo neopotrebúva tak agresívne.

Zo zdravotného hľadiska je kolagén veľmi potrebou látkou pre naše šľachy, kosti a kĺby. S pribúdajúcim vekom sa hladina kolagénu znižuje, a to je často sprevádzané napríklad problémami s kolenami alebo s celým pohybovým aparátom. Pri vážnejších problémoch je určite potrebné poradiť sa s lekárom, ktorý vám môže okrem liekov či rehabilitácií odporučiť aj intenzívnu kolagénovú kúru, ktorá pomôže vášmu telu zregenerovať namáhané a oslabené partie.

Ženy najčastejšie siahnu po kolagénovej kúre s príchodom prvých vrások. Keďže kolagén priamo vplýva aj na pružnosť a regeneráciu pokožky, správne nastavená kúra je sprevádzaná aj radom spokojných a krásnych zákazníčok.

Kolagén vplýva aj na kvalitu vlasov, ktoré sa pri nedostatku kolagénu môžu štiepiť a strácajú svoje prirodzené vlastnosti ako lesk, farba, sila. Kolagén je vhodné užívať aj pri problémoch s častým lámaním a štiepením nechtov.

Dobre odvedená práca

Značka Inca Collagen je prvou značkou, ktorá doniesla na český a slovenský trh bioaktívny morský kolagén. Už niekoľko rokov sa rozširujú zástupy ich spokojných klientov, čo sami okomentovali ako dôkaz dobre odvedenej práce. Majiteľka a zakladateľka značky, Romana Ljubasová, sa riadi mottom „úspech sa meria kvalitou života“ a celý tím stojaci za týmto projektom je rád, že túto kvalitu dokážu zlepšovať zo dňa na deň viacerým ľuďom.

Inca Collagen využívajú aj profesionálni licencovaní tréneri, mnoho známych osobností a medzi nimi napríklad aj slovenská reprezentantka v biatlone Veronika Machyniaková, či zápasník Jozef Lohyňa, ktorý získal titul majstra sveta.

Na čo nezabudnúť?

Kolagén sa pomaly prestáva vyrábať v ľudskom tele už po 25. roku života a preto je vhodné čím skôr začať s jeho dopĺňaním, aby ste predišli možným zdravotným problémom súvisiacim s jeho nedostatkom.

Vyberajte vždy kvalitné výrobky bez pridaných farbív a sladidiel. Overte si pôvod výrobku, jeho dostupnosť, recenzie a pokojne sa poraďte s lekárom či lekárnikom.

Dbajte na to, aby ste užívali kolagén v správnej forme – tá najefektívnejšia je kolagén vo forme nápoja. Rovnako si dajte pozor aj na pravidelnosť a dlhodobosť.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 11:31