StoryEditor

Boj za ticho a mier vám pomôže vyhrať zvuková izolácia stien

14.11.2019, 23:00
Človek je v súčasnosti vystavený obrovskému množstvu vonkajších aj vnútorných patologických vplyvov. Samozrejme, to všetko sa podpisuje na kvalite nášho zdravotného stavu. K jedným z takýchto prejavov patrí aj nadmerný hluk, ktorého máme okolo seba čoraz viac. Jediným útočiskom sa preto zdá byť interiér nášho domu alebo bytu. No ani tu to nie je vždy „ružové“ a boj za ticho začína prerastať do obrovských rozmerov.

Preto je pri stavbe alebo rekonštrukcii interiéru bytových domov alebo domov dôležité premýšľať o spôsoboch vhodnej zvukovej izolácie.  Ak ste sa ale viac venovali výberu moderných schodov a na izoláciu pozabudli, nezúfajte. Stále existuje niekoľko spôsobov, ako mať doma vysnívaný pokoj. Odporúčame vám venovať pozornosť najviac strategickým miestam, kam patria:

  • stropy;
  • steny;
  • okná;
  • a dvere.

Okrem toho je vhodná aj izolácia podláh, vodovodných potrubí a iných inštalatérskych prác. Pomôcť so zvukovou izoláciou vám môžu aj kvalitné vonkajšie rolety, ktorých tesnenie je na tej najvyššej úrovni. Zďaleka to nie je všetko.

Steny

Nie je nič lepšie na zaručenie dobrej zvukovej izolácie ako masívne  steny vyrobené z betónu, masívnych alebo silikátových tehál. Dobré izolačné vlastnosti majú aj penové bloky a sadrokartónové dosky. Sú schopné dobre odrážať zvukové vlny. Zvukotesná stena s hrúbkou 17,5 cm dokáže znížiť hluk napríklad na 50 až 58 decibelov.

Čím sú však steny hrubšie, tým menšia je úžitková plocha vášho bytu. Preto sa viacvrstvové štruktúry modernej zvukovej izolácie stien v byte, ktoré kombinujú tvrdé materiály, ktoré môžu poskytovať zvukovú izoláciu a mäkké, ktoré zvyšujú absorpciu zvuku, stávajú alternatívnym riešením.

Strecha

Zaspávate pri odstreďovaní hlučnej práčky susedov? Možno jej chýbajú nové Electrolux náhradné diely a možno je to v zlej zvukovej izolácii stropu alebo podlahy.

Boj za ticho a mier vždy začína od stropu, pretože odtiaľto naši susedia najčastejšie vydávajú všetky tie srdcervúce zvuky. Ako najlepší materiál pohlcujúci hluk sa môže používať nehorľavá minerálna vlna, prípadne kročajová izolácia pod plávajúcu podlahu.

Spôsobov, ako odhlučiť strop je však viac. Väčšinou ide o stropné kazety z minerálnej vlny alebo sadrokartónu so zvuk absorbujúcim účinkom, prípadne rôzne hrubé tabule polystyrénu.

Utesnite každú medzeru

Často sa stáva, že v rámci vyššieho  komfortu je nutné urobiť v priečkach alebo stenách otvory (na vedenie káblov alebo potrubí). Aj tento malý otvor však môže byť zvukovým mostom, cez ktorý k vám preniká hluk. Ešte pred nánosom izolačnej vrstvy preto nezabudnite použiť na tieto miesta špeciálne protipožiarne upchávky, ktoré sa zároveň postarajú aj o vašu bezpečnosť.

Dvere

Kvalita dverí je určená nielen úrovňou ochrany pred mechanickým poškodením, ale aj dizajnom a  kvalitou  tepelnej a zvukovej izolácie.

Medzi spotrebiteľmi patria k najobľúbenejším kovové a hlavne oceľové dvere. Oceľové dvere sa považujú za najspoľahlivejšie. V tomto prípade platí pomerne jednoduché pravidlo: čím je oceľový plech hrubší, tým je aj odolnejší, a preto spoľahlivejšie chráni pred hlukom. Hrúbka oceľového plechu by mala byť najmenej jeden a pol milimetra. Okrem toho ovplyvňuje pevnosť dverí aj počet výstuží.

Okrem kovu sú veľmi obľúbené aj drevené dvere obsahujúce vo vnútri kovový plech alebo rám. Sú dosť odolné a okrem toho, často pôsobia krajšie. Masívne dvere z prírodného materiálu vás ale môžu stáť viac. Ideálnou náhradou je hliník a plast, ktorý vám ale nezaručí tak vysokú kvalitu a často ani bezpečnosť.

Okná

Zvuková izolácia proti hluku z ulice závisí aj od zvukových izolácií vašich okien. Aby sa novo zakúpená okenná jednotka preto stala dobrou zvukovo izolačnou bariérou pre pouličné zvuky, musíte mať medzi oknami čo najväčšiu vzduchovú medzeru. Okná by mali byť hrubé a ich jednotlivé komory hermeticky utesnené. 

Najúčinnejšiu zvukovú izoláciu zabezpečujú okná s dvojitým zasklením s hrúbkou skla 6 - 8 mm a vzdialenosťou medzi nimi najmenej 40 - 50 mm - čím ďalej sú sklá od seba umiestnené, tým lepšie.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 23:25