StoryEditor

Súťaž Efektia ocenila najlepšie projekty na úsporu energie

13.11.2019, 13:22
Oceniť dobre zrealizované projekty pomáhajúce ušetriť energie, a tým aj planétu. Aj o tom bol tretí ročník odovzdávania cien Efektia 2019.

Nižšie náklady na energie, ktoré šetria firmám a štátu prostriedky a zvyšujú podiel obnoviteľných zdrojov energie na celkovej spotrebe. To sú benefity obnovy budov, aby sa zvýšila ich energetická efektivita. Galavečer Efektia, na ktorom sa odovzdávajú ceny za najviac inšpiratívne projekty, už tretí rok organizovala Asociácia poskytovateľov energetických služieb. „Vďaka súťaži dávame vlastníkom budov a zariadení príležitosť zviditeľniť projekty energetickej efektívnosti,“ vysvetľuje organizátor súťaže a predseda správnej rady asociácie Marcel Lauko. „Hlavnou myšlienkou je oceniť realizátorov projektov, a to najmä tých, ktorí projekty zorganizovali.“ Ide najmä o vlastníkov budov, či už vo verejnom alebo v súkromnom sektore.

Príležitosť oceniť výnimočné projekty

Porota súťaže hodnotí najmä kvalitu technického riešenia, úspory a benefity, ktoré prinášajú. Porota tiež hodnotí aj hodnotu za peniaze, ktorú projekt prinesie, a jeho replikovateľnosť. Teda či technické riešenie použité na projekte je možné použiť niekde ďalej. „Oceňujeme vlastníkov projektov, ktorí sa rozhodli, že chcú svoje projekty zrealizovať dobre,“ dodáva Lauko. Podľa organizátorov predstavujú realizované a ocenené projekty pozitívne a nasledovaniahodné príklady pre mnohých ďalších. Najlepšie projekty získajú certifikát, aby ich okolie, ako aj široká verejnosť vedeli, že svoju činnosť vykonávajú zodpovedne, znižujú náklady na energie a prispievajú tým ku skvalitňovaniu životného prostredia. Porota súťaže dbá okrem environmentálnych benefitov aj na ich ekonomický zmysel. Každý projekt musí priniesť úspory.

Podľa Lauka bol tento ročník Efektie mimoriadne úspešný. Do budúcnosti plánujú v súťaži pokračovať a priniesť aj nejaké zmeny. Na hodnotenie je však zatiaľ príliš skoro. „Zmeny v súťaži robíme každý rok. Najprv si potrebujeme vyhodnotiť, aký bol tento ročník a aká bola odozva zo všetkých strán,“ dodáva Lauko. Súťaž je pre Asociáciu poskytovateľov energetických služieb aj dobrým spôsobom, ako získať od partnerov spätnú väzbu. Tá je takmer výlučne pozitívna. „Vďaka spätnej väzbe vieme jasne ukázať, že projekty financované prostredníctvom garantovanej energetickej služby majú na Slovensku svoje miesto a význam,“ dodáva Lauko.

Hlavná cena pre nemocnicu

Ocenenie za celkové víťazstvo v súťaži si odniesla modernizácia energetického manažmentu nemocnice vo Vranove nad Topľou. Realizovala ho spoločnosť e-Dome. „Úspora vo vranovskej nemocnici je omnoho úspešnejšia, ako boli konzervatívne predpoklady,“ povedal Eugen Lešo, riaditeľ nemocnice vo Vranove nad Topľou. Pri modernizácii sa menila kotolňa, vzduchotechnika a zvýšila sa celková energetická úspornosť budovy. „Vytvorila sa úplne nová na diaľku riadená kotolňa. V každej miestnosti celej nemocnice sme umiestnili diaľkové kúrenie, ktoré vieme odstaviť o piatej večer a zapnúť až ráno. Celá budova polikliniky, ak sa v nej v noci neošetruje, sa na noc vypne a iba temperuje. Vzniká tak obrovská úspora, lebo sa neprekuruje,“ vysvetľuje projektový manažér Sveta zdravia Štefan Kozák.

V prípade Vranovskej nemocnice ide o investíciu, ktorá sa spláca z úspor vzniknutých pri projekte. Náklady ušetrené v nasledujúcich rokoch na energetických úsporách sa využijú na splátky úveru. Úver by sa tak mal splatiť takmer sám. „Dnes platíte povedzme desať eur za plyn, ale po realizácii platíte len päť. Zo zvyšných usporených piatich eur tak dokážete zaplatiť celú investíciu,“ vysvetľuje podstatu renovácie Kozák.

Víťazný projekt renovácie energetického manažmentu nemocnice bol náročnejší ako úpravy kancelárskych priestorov. „Renovovali sme za plného chodu nemocnice a pacient to nesmel pocítiť, aj keď prebieha za plnej prevádzky,“ potvrdzuje Kozák. „Pri kancelárii si prenajmete priestor inde a len prenesiete notebook a pracujete odvedľa.“ Pacienti museli mať zaručený komfort aj počas realizácie projektu. Práve ľudský aspekt a pohodlie pacienta bolo pre projektových manažérov na prvom mieste. Aj preto sa všetci, ktorí sa zúčastnili, z ocenenia svojej práce tešia. „Je to úžasné. Je to ocenenie dlhodobej práce a sme preto šťastní,“ uzatvára Lešo.

(natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
11. máj 2024 05:29