StoryEditor

Kybernetické incidenty ohrozujú firmy aj jednotlivcov

24.11.2019, 23:00
IT firma GAMO vytvorila edukačné videá, v ktorých vyzýva ku dôslednej kybernetickej hygiene.

 

Kybernetické útoky na firmy sa dejú každý deň. Na Slovensku ich priznáva 53 percent, no reálny stav je alarmujúcejší. Pre hekerov totiž neexistuje nezaujímavý cieľ. V ohrození sú aj malé a stredné spoločnosti, ktoré kvalitné zabezpečenie podceňujú. A robia chybu. Technický riaditeľ GAMO Ivan Luby  apeluje na potrebu prevencie. „Obracajú sa na nás firmy, aby sme im pomohli až s následkami. To by však nemala byť úloha bezpečnosti. Jej úlohou predchádzanie inicidentom a ich včasné rozpoznanie. Treba mať nastavené IT systémy a procesy tak, aby v prípade útoku boli následky čo najmenšie.”

Vyhodnotenie, analýza úrovne kybernetickej bezpečnosti, návrh opatrení či priebežný monitoring bezpečnostnej situácie sú spolu so školeniami dôležité služby, ktoré GAMO ponúka. Základným pravidlom totiž je, že odstraňovanie následkov hekerských útokov býva finančne náročnejšie, než ich cielené predchádzanie.

5 krokov firemnej kyberbezpečnosti podľa GAMO je:

  1. Zodpovedná voľba dodávateľov a partnerov pre všetky časti IT
  2. Riadenie a kontrola činnosti používateľov pri prístupe na internet
  3. Pravidelné zálohovanie dát
  4. Aplikovanie prístupu „zero trust“
  5. Vzdelávanie všetkých zamestnancov v oblasti kybernetickej bezpečnosti

A práve posledný bod je jeden z najdôležitejších. Ľudia si totiž nesprávne návyky z osobného života prinášajú do zamestnania. Na kyberhygienu často ani nepomyslia, pričom už má byť prirodzenou súčasťou života tak, ako umývanie rúk. Ľubomír Kopáček, šéf divízie IT bezpečnosti GAMO upozorňuje, že ľudský faktor je najkritickejším článkom. „Je preto nevyhnutné, aby firmy investovali do vzdelávania a vytvárali v rámci kybernetickej bezpečnosti doslova hygienické návyky,” zdôrazňuje. Zjednodušene to znamená, že firma by mala mať zakotvenú bezpečnostnú politiku a zamestnanci by sa mali riadiť jej konkrétnymi bezpečnostnými štandardmi a vedomosťami získanými vzdelávaním.

Aj preto prišla spoločnosť GAMO s aktivitou edukačných videí. Atraktívnou formou širokej verejnosti vysvetľuje, ako ochrániť svoje dáta.

#GAMO #GAMO #ITslužby

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. máj 2024 17:27