StoryEditor

Užite si veľa tepla za málo peňazí

04.12.2019, 23:00
Vonkajšie teploty pomaly klesajú, vonku sa začína objavovať prvá námraza, čo znamená, že vykurovacia sezóna sa môže začať. Už teraz nám ale najnovšie správy avizujú, že zvýšenie cien energií bude v novom roku ešte vyššie. Samozrejme, blahobyt každej jednej domácnosti si bez optimálnej klímy a tepla nevieme predstaviť. Zaistiť si ho ale s čoraz väčšími cenami bude omnoho ťažšie.

Predpovede počasia sa každým jedným dňom menia, a preto by ste sa nemali spoliehať na jeho nestály charakter a včas sa na chlad a mrazivé dni pripraviť. Možno sa vám pritom zídu naše rady, ako sa zahriať bez toho, by to ohrozilo vašu peňaženku.

Kúpte si termovíziu a odhaľte možné úniky tepla

Najjednoduchším riešením problému s nedostatočným teplom v interiéri je samozrejme teplejší odev. Modely z prírodných materiálov ako vlnené ponožky, papuče alebo teplý sveter budú užitočné. Ak vám nevyhovuje vrstvenie, skúste kvalitné termo prádlo.

Avšak, riešenie problémov by malo byť systematické a platí to aj v prípade našej témy. Ak chcete odstrániť nedostatky, musíte urobiť dôkladnú analýzu, ktorá vám ich pomôže odhaliť. V prípade snahy o dosiahnutie teplotného komfortu vám môžu byť nápomocné špeciálne termovízie s vynikajúcim rozsahom a kvalitou obrazu.

Nezabudnite na izoláciu balkóna

Teplý vzduch je ľahší, a preto veľmi často uniká cez nedostatočne izolovanú strechu. O pomerne veľkú časť tepla však môžete prísť aj cez nedostatočne izolované okná a dvere. A nezabudli ste na izoláciu balkóna? V mnohých domoch alebo bytoch je to jedna z najväčších plôch, cez ktorú uniká teplo von.

Samozrejme, môžete si zapnúť ohrievač, ale to nie je riešenie. Musíte investovať do kvalitných okien a dverí, ktoré vám zaistia požadované podmienky teplotného komfortu každú jednu sezónu.

Zveste dlhé záclony a závesy

Aj napriek tomu, že moderní bytoví architekti sa snažia dnešné zdroje vykurovania a vyhrievania interiéru zakomponovať do podlahového systému, mnohé domácnosti majú stále pod oknom v byte radiátor. Ak ho prekryjete dlhým a ťažkým závesom, je logické, že teplo sa cez tkaninu dostane do interiéru ťažšie a pomerne veľká časť z neho pôjde von oknom.

Viac sa hýbte

Dobrých dôvodov na pohyb a väčšie množstvo fyzickej aktivity v našom živote nie je nikdy dosť. Okrem vytvarovania vašej postavy vás môže aj veľmi príjemne zahriať. Zatiahnite motorické závesy, pustite si hudbu a nájdite čas na  minútové cvičenie a uvidíte, že sa zahrejete veľmi rýchlo!

Ak by ste sa obávali o hluk a veľké vibrácie u susedov pod vami, problém vyrieši kročajová izolácia.

Vyskúšajte sviečky a vôňu škorice

Naše telo je vybavené dokonalými senzormi, ktoré reagujú na každý jeden podnet v okolí. Využitie tieto dokonalé vlastnosti tela aj pri snahe o dokonalý teplotný komfort v interiéri. Požadovanú  teplú atmosféru vám pomôžu navodiť sviečky s vôňou škorice, pečených jabĺk alebo rôzne arómy s éterickými olejmi pačuli a vanilky.

Pripravte si zázvorový čaj

Kuchyňa a jej multifunkčné nábytkové kovanie nie je len na okrasu. Využite ju aj na prípravu hrejivého nápoja. Zalejte si horúcou vodou malé množstvo zázvoru, zmiešajte s medom a citrónom a po niekoľko minútovom lúhovaní sa nechajte očariť účinkami tohto zdravého a hrejivého nápoja.

Konzumujte potraviny, ktoré vás zahrejú

  • Zemiaky obsahujú vitamín C a draslík, pomáhajú podporovať krvné cievy, ako aj kalórie, čo pomáha predchádzať sezónnemu pocitu chladu.
  • Ovsené vločky sú bohaté na vitamíny B, obsahujú komplexné uhľohydráty, ktoré „zahrejú“ vaše telo najmenej na pol dňa.
  • Mastné ryby a mäso vám doplní sezónny nedostatok vitamínu D a pomôže telu obnoviť potrebný režim.
  • Teplé polievky vám pomáhajú zahriať sa a majú priaznivý vplyv na gastrointestinálny trakt.
  • Dodajte telu jód, ak ho človek nemá dostatok, bude pociťovať chlad intenzívnejšie.
  • V zime pridajte do svojej stravy aj korenie, zázvor, škoricu a horčicu.

Kúpte si teplú deku, upečte dobrý koláč, vďaka čomu rúra zvýši teplo v interiéri o niekoľko stupňov. Prekryte prsty na rukách a nohách, krk a zápästia, pretože ide o miesta s nervovými zakončeniami, ktoré reagujú na chlad intenzívnejšie.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 09:12