StoryEditor

Prekvapivý dôvod, pre ktorý slovenské firmy zbytočne strácajú peniaze

17.12.2019, 23:00
Objavte jednu zo skrytých rezerv, kde môže váš podnik nájsť pri nastávajúcom ekonomickom spomalení úspory.

Radšej viac, ako menej. To je heslo, ktorým sa väčšina slovenských firiem riadi pri rozhodovaní o výške skladových zásob. Vyplýva to z analýzy, ktorú softvérová a poradenská spoločnosť SAS urobila na základe finančných ukazovateľov 132 podnikov z rôznych odvetví slovenskej ekonomiky.

Analýza naznačuje, že až tri štvrtiny slovenských firiem môžu mať úroveň skladových zásob zbytočne vysokú. Hypotézu potvrdil následný prieskum medzi tromi desiatkami podnikov vybraných spomedzi analyzovanej vzorky. Deväť z desiatich oslovených firiem priznali, že s výškou skladových zásob majú problém.

Riziká zlého manažmentu

Vzhľadom k spomaľovaniu ekonomiky, klesajúcim tržbám v priemysle a hrozby recesie, ide o alarmujúci stav. Privysoký stav zásob totiž znamená zbytočne vysoké náklady na skladovanie a priveľkú viazanosť kapitálu v zásobách, čo sa v konečnom dôsledku odráža v nižšej návratnosti investícií a v slabšej ziskovosti.

Prinízke zásoby pre zmenu môžu viesť v maloobchode k nespokojnosti zákazníkov či premrhaným predajným príležitostiam, lebo firma nedokáže dodať tovar včas. A v priemysle spôsobujú neraz odstávky výroby pre nedostatok surovín, alebo pre chýbajúce komponenty nevyhnutné pre údržbu strojov a zariadení.

Nastaviť optimálnu úroveň skladových zásob v čase sa väčšine firiem nedarí, lebo sa v lepšom prípade spoliehajú na zastarané metódy výpočtu úrovne zásob robené v tabuľkových kalkulátoroch a v tom horšom dokonca iba na pocity zodpovedného zamestnanca. Často sa uspokoja s tým, že ak bola nastavená úroveň zásob „vyhovujúca“ v minulosti, bude aj v budúcnosti. Nehľadiac na to, koľko to firmu stojí.

„Každý väčší priemyselný podnik alebo obchodná firma na Slovensku má typicky v zásobách viazaný kapitál v objeme desiatok miliónov eur. V optimalizácii zásob sa preto ukrýva obrovský potenciál,“ konštatuje Richard Kraus, country sales director spoločnosti SAS Slovakia.

Fakty namiesto pocitov

Optimálnu úroveň skladových zásob ovplyvňuje množstvo faktorov. V maloobchode sú to napríklad počasie, sviatky či zľavy, v priemysle potom medzi inými zmeny výrobného plánu. Pre každú položku pritom môžu byť relevantné iné kritériá. Stanoviť optimálny stav je preto bez technologických nástrojov a podrobnej analýzy dát nemožné už pri stovkách položiek, nieto keď sú ich tisíce.

Neriaďte sa viac pocitmi a odhadmi. Potreby zákazníkov či výrobného procesu – a tým aj optimálnu úroveň skladových zásob – dnes dokážete predpovedať oveľa presnejšie pomocou dátových analýz, a to až na úroveň jednotlivých položiek v každom týždni roku.

Vďaka dátovej analytike viete uvoľniť kapitál viazaný v zásobách, zlepšiť plánovanie a kontinuitu výroby, alebo dostupnosť produktov v maloobchodnej sieti a tým aj spokojnosť zákazníkov a obchodné výsledky.

Konzultanti spoločnosti SAS vám pomôžu zanalyzovať dáta, nájsť v nich súvislosti a nastaviť výšku skladových zásob na optimálnu úroveň:

- Zanalyzujeme spoľahlivosť vašich dodávateľov z hľadiska včasného plnenia objednávok (na mesačnej alebo týždennej báze) a určíme mieru rizika pre najbližšie mesiace.

- Nájdeme „ležiaky“ v skladových zásobách – ako dlho je daná položka na sklade a ako dlho by tam mala byť, aby bol dosiahnutý optimálny stav.

- Identifikujeme externé faktory v retailovom sektore, čiže čo všetko ovplyvňuje dopyt po jednotlivých produktoch.

- Vyčíslime možné riziká omeškania dodávok a výšku prípadnej pokuty pre konkrétneho odberateľa.

Analytické riešenie softvérovej a poradenskej spoločnosti SAS sa dá využiť aj ako nadstavba k existujúcemu podnikovému informačnému systému. Vďaka nástroju SAS Visual Analytics sú presné analýzy dostupné vo vizuálne atraktívnej a zrozumiteľnej forme. S dátami vďaka tomu dokážu intuitívne pracovať aj biznis používatelia, a to vrátane možnosti integrovať výstupy z viacerých ERP systémov do komplexného plánovacieho riešenia.

 (PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 20:27