StoryEditor

Potrebujete okuliare na čítanie? Toto by ste mali vedieť ešte pred ich kúpou

04.03.2020, 23:00
Nikdy ste nemali problém so zrakom, ale postupne začínate zisťovať, že zaostriť na písmenká v knižke, časopise či na monitore vášho počítača nie je úplne jednoduché? Netrápte sa. Je prirodzené, že oči, podobne ako iné časti organizmu, postupne starnú a mení sa kvalita zraku.

Jedným z následkov starnutia očí je, že mnohí z nás po 40. roku života potrebujú tzv. okuliare na čítanie. Je to prirodzené a netreba sa tým znepokojovať. Potrebné je len navštíviť čím skôr očného lekára, ktorý stanoví presnú diagnózu. Okrem presbyopie – vetchozrakosti dokáže odborné vyšetrenie odhaliť aj iné očné i neočné choroby.

V tomto článku sa dozviete:

  • Čo je presbyopia a ako vzniká
  • Na čo si dať pozor pri kúpe dioptrických okuliarov
  • Ako sa zbaviť vetchozrakosti raz a navždy

Presbyopia postihuje každého z nás

Medzi 40. a 45. rokom života sa u každého z nás začína prejavovať zníženie schopnosti zaostriť pri bežnom čítaní na písmená v knihe či mobilnom telefóne. Tento zrakový problém sa odborne nazýva presbyopia, inak tiež vetchozrakosť či starecká slabozrakosť. Spôsobuje ju starnutie šošovky v oku, ktorá stráca svoju pružnosť a tým je náročnejšie zaostriť na blízke predmety. Skôr nastupuje u ľudí s ďalekozrakosťou, neskôr u krátkozrakých.

Presbyopia sa zhoršuje až do približne 60. roku života, kedy sa ustáli. Nie je možné sa jej vyhnúť, neexistujú žiadne cviky, ktorými by ste mohli šošovku udržať rovnako pružnú ako keď ste boli mladší. Problém môžete vyriešiť až keď vznikne.

Pri vetchozrakosti sa predpisujú okuliare na čítanie, je však pravdepodobné, že kým sa ochorenie stabilizuje, budete potrebovať navyšovať dioptrie. Druhou možnosťou je podstúpiť operačný zákrok v špecializovanej očnej klinike, ktorým sa dá presbyopie zbaviť navždy.

Pri výbere okuliarov si dajte záležať

Dioptrické okuliare by ste si mali kupovať na základe vyšetrenia u očného lekára. Prísť do drogérie či lekárne a vybrať si okuliare na základe pocitu, že dobre vidíte, môže byť veľmi skreslené. Len oftalmológ a optometrista vám môžu dať reálnu odpoveď na otázku, aké okuliare, čo sa dioptrií týka, potrebujete. Je potrebné si uvedomiť, že lacné okuliare z drogérie nie sú vyrobené konkrétne pre vás. Majú napríklad rovnaké dioptrie v obidvoch sklách, pričom je pravdepodobné, že vy budete potrebovať dioptrie rozdielne a ani použité materiály nepatria práve medzi tie kvalitnejšie.

Z toho dôvodu odporúčame okuliare vyberať v očnej optike. Zvlášť si vyberiete rám, aký sa vám hodí či páči a zvlášť sklá s dioptriami podľa predpisu očného lekára. Pri výbere sa neponáhľajte. Rám vám musí pohodlne sedieť, nesmie byť príliš voľný ani vás nesmie tlačiť.

V prípade, že máte okrem presbyopie aj problém s videním do diaľky, riešením môžu byť okuliare s multifokálnymi sklami. Pred kúpou okuliarov by ste však mali vedieť, že problém vetchozrakosti, ďalekozrakosti i krátkozrakosti je možné vyriešiť aj natrvalo a nosenie okuliarov sa vás týkať nemusí. V prípade, že sa rozhodnete pre metódu PRELEX alebo laserovú operáciu očí FEMTO Z-Prelex.

Vďaka operácii okuliare potrebovať nebudete

Použitím metódy PRELEX či FEMTO Z-Prelex sa dokážete zbaviť nepohodlného nosenia okuliarov, prípadne, ak ste doteraz okuliare nepotrebovali, nebudete ich potrebovať ani v budúcnosti. Podstatou operácie je výmena pôvodnej šošovky, ktorá stratila schopnosť akomodácie, za novú, umelú. Do oka sa vkladá multifokálna alebo trifokálna šošovka. Ich výhodou je, že sa časom neopotrebujú a nebude potrebné ich už nikdy meniť. Zároveň, operácia očí metódou PRELEX či FEMTO Z-Prelex je efektívnejšia a bezpečnejšia ako staršie invazívne metódy a s kratšou dobou rekonvalescencie.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. apríl 2024 18:13