StoryEditor

Podľahli im nadnárodné spoločnosti aj vlády. Kto ich nemá, zaostáva. Kryptomeny.

09.03.2020, 23:00
Analytici predpovedajú, že rok 2021 bude patriť práve im. Kto všetko do sveta kryptomien môže vstúpiť a aké máme na Slovensku možnosti, sa pýtame Milana Božika, spoluzakladateľa a predsedu predstavenstva stopercentne slovenskej spoločnosti CRYPTON DIGITAL, SE.

Súhlasíte s prognózami viacerých analytikov, že rok 2021 bude patriť kryptomenám?

Plne súhlasím. Všetky segmenty sa vyvíjajú a práve kryptomeny majú obrovský potenciál zmeniť ten finančný. Postupne sa to už deje, aj keď to ešte nemáme možnosť pocítiť. Tento proces sa už čiastočne naštartoval, ale jeho dopady pocítime až neskôr. Či to bude už rok 2021 neviem zaručiť. Určite sa toho však v najbližších rokoch dočkáme.

Aké možnosti majú dnes slovenskí klienti v rámci investovania na kryptomenovom trhu?

V rámci Slovenska patrí CRYPTON DIGITAL, SE medzi pilotné spoločnosti. Ako prví sme koncom roka 2018 priniesli možnosť pravidelných mesačných nákupov kryptomien. Takto sme aj bežným ľuďom ukázali, ako môžu vlastniť kryptomenové portfóliá už od 50 eur mesačne. Zastrešujeme ale širokú škálu klientov, a tak dnes už poskytujeme rôzne produkty pre rôzne typy klientov. Či už viac alebo menej konzervatívnych. 

Aký finančný rámec potrebuje klient na to, aby sa mohol zapojiť do kryptomenového trhu, aby si napríklad u vás mohol založiť nejaký účet, zriadiť produkt? 

Ako som už načrtol, v portfóliu produktov CRYPTON DIGITAL nájde svoj priestor vstupu na kryptomenový trh klient, ktorý si môže dovoliť vložiť niekoľkotisícovú čiastku, ale aj klient, ktorý chce začať so sumou od 50 eur mesačne. To je produkt, ktorý vyhľadávajú ľudia, ktorí síce nedisponujú veľkým vstupným kapitálom, ale chcú využiť šancu, ktorú im dáva kryptomenový trh.

Kedy je správne vstúpiť na trh?

Načasovanie je dôležité. Pokiaľ chceme na kryptomenovom trhu profitovať, zdĺhavé vyčkávanie na pokles cien sa nevypláca. Môže to byť chyba, pokles nemusí prísť niekoľko mesiacov. Naopak, hodnoty môžu stúpať, aj keď len minimálne. Klient tak stráca čas a aj peniaze. Treba nakúpiť a potom čakať na nárast. 

V médiách sa z času na čas objavia správy o výkyvoch hodnoty bitcoinu, od ktorého sa odvíja hodnota zvyšných kryptomien. Aká je realita a kde je stála hodnota kryptomien?

Kryptomeny sa celkovo môžu niekomu zdať ako veľmi kolísavý trh. S tým úplne súhlasím. Keby to ale nebolo také kolísavé, nedalo by sa na tom tak dobre zarobiť. Jednociferné ročné výkyvy, či už poklesy alebo nárasty, by už neboli taká dobrá príležitosť na profitovanie.

Ak by som u vás v roku 2018 vložil 1000 eur, akú podobu by malo dnes moje portfólio? Je možné urobiť taký model?

Rok 2018 bol rokom, kedy sa kryptomeny nachádzali v tzv. medveďom trhu a ich hodnota klesala. Zhodnotenie vkladov našich klientov by bolo preto rôznorodé. Klienti, ktorí nakupovali naše produkty v období napríklad máj 2018, sú dnes iba v miernom zhodnotení do 10 %. Na druhej strane klienti, ktorí nakupovali portfóliá koncom roka 2018, sú dnes už v niekoľkonásobnom zisku. Každý klient si môže hodnotu svojho portfólia komfortne sledovať vo svojej klientskej zóne.

Kde vy vidíte posun, ktorý čaká Slovensko v tomto roku?

Trend pre kryptomenový biznis v našom regióne začína v týchto dňoch zadávať kryptomenová platforma Wexo. Je to náš nový produkt, ktorému aktuálne venujeme maximálnu pozornosť. Prvé funkcie sme spustili už začiatkom roka. Wexo slúži ako brána medzi kryptosvetom a bežným finančným svetom, ktorý poznajú ešte naši starí rodičia. A, samozrejme, pripravujeme sa na opätovný nárast, ktorý určite príde. Naše portfóliá v Hodl Indexe môžu  podľa prognóz rôznych expertov na kryptomeny dosiahnuť až päť- a viacnásobnú hodnotu už budúci rok.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 20:59