StoryEditor

Huawei a Deloitte chcú bojovať proti koronavírusu prostredníctvom 5G sietí

31.03.2020, 00:00
Bratislava, 20. marec 2020. Čínsky výrobca technológií Huawei chce v spolupráci s nadnárodnou spoločnosťou Deloitte nasadiť siete 5G v boji proti celosvetovej epidémií koronavírusu. Využitie by mali nájsť v zdravotníctve, administratíve a bezpečnosti.

Termálne skenovanie, určovanie diagnózy na diaľku, videokonzultácie medzi doktorom a pacientom, alebo monitorovanie ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19. To sú len niektoré z mnohých potenciálnych využití 5G sietí v zdravotníctve. Tímy expertov z Huawei a Deloitte v dokumente s názvom 5G v boji proti COVID-19 opisujú konkrétne metódy zmierňovania následkov koronavírusu prostredníctvom sietí piatej generácie a umelej inteligencie.


Komunikácia je najdôležitejšia


Absolútne kľúčovými sú zber informácií, analýza dát, monitorovanie a komunikácia. Vysoká prenosová rýchlosť, extrémne nízka miera odozvy a veľké množstvo pripojených zariadení by značne pomohlo doktorom a zdravotníckemu personálu zvládať tlak najmä v kritických momentoch epidémie. Expertné tímy z Huawei a Deloitte odhadujú, že najväčšiu pozornosť si vždy vyžadujú infikovaní pacienti a ľudia v kritickom stave. Práve tam by situáciu výrazne uľahčila možnosť okamžite zdieľať poznatky z liečby a neustále monitorovať ich zdravotný stav. Systém by bol schopný vyhodnotiť potreby a stav jednotlivých pacientov, doktori by tieto hodnotenia museli len potvrdiť.


Nasadenie siete 5G by takisto zdravotníkom umožnilo testovať, diagnostikovať a monitorovať pacientov na diaľku. Neriskovali by tak vlastné zdravie a k dispozícií by mali aktuálne informácie. Tie by navyše boli dostupné pre všetky nemocnice v krajine.

​Polícia a administratíva


Zlepšenie by však nepocítili len zdravotníci, ale aj polícia a administratívne zložky. Krajiny dnes hromadne zatvárajú hraničné priechody. Cez tie, ktoré ostali otvorené sa dostanú len jednotlivci s trvalým pobytom na území danej krajiny.


Riešením by mohlo byť monitorovanie hraničných priechodov prostredníctvom softvéru, ktorý podľa značky auta alebo snímky biometrických atribútov určí totožnosť alebo zmeria telesnú teplotu. To by výrazne pomohlo bezpečnostným zložkám a zdravotníckemu personálu rýchlo zistiť všetko potrebné o dotyčnej osobe. Vedeli by napríklad aj to, či v minulosti cestovala do jednej z rizikových krajín, či už bola testovaná na koronavírus alebo aké zdravotné problémy v minulosti prekonala. Takýto systém by efektívne fungoval práve na báze sietí 5G.

Vypuknutie epidémie koronavírusu môže spôsobiť, že 5G siete budú musieť byť nasadené skôr ako sa pôvodne očakávalo. Na ich komerčné spustenie si pravdepodobne počkáme, prednosť budú mať najviac postihnuté oblasti. V súčasnosti je jednotkou vo vývoji a výrobe spoločnosť Huawei, ktorá už siete piatej generácie otestovala počas krízy v čínskom Wu-chane. Ich spustenie v Európe je v tomto prípade zrejme len otázkou času.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 23:46