StoryEditor

Toto je realita. Jeden deň na ceste do práce v Spišských Vlachoch

23.04.2020, 00:00
Cesta okolo rómskych osád, obed zo škatule, policajné pásky, rúška, ale život a biznis idú ďalej. Nepretržitá zmena v hlinikárni neutícha.

Najväčším zamestnávateľom v Spišských Vlachoch je Heneken Melts. Hlinikáreň, ktorá dáva prácu sedemdesiatim ľuďom, pred tromi rokmi investovala viacej ako 5 miliónov do modernizácie výroby a jej ambície v metalurgickom priemysle siahajú na trhy na celom svete. Pracuje sa tu 24 hodín denne aj počas víkendov. Aj v marci a apríli počas koronakrízy, ktorá vážne zasahuje do našich životov.

Takže ako na Spiši?

Tí, ktorí majú prácu v hlinikárni Heneken, sú na ochranné pomôcky zvyknutí. Vo výrobe sú prevažne muži, otcovia a živitelia rodín, niečo po štyridsiatke. Vstanú a zbalia sa ako zvyčajne, prejdú okolo policajných zábran okolo osád a nastupujú do práce. Pri vstupe im merajú teplotu, pribudli povinné rúška a rukavice. Vodiči dodávok majú zakázané voľne sa pohybovať po areáli, návštevy ubudli. Zato však pribudli interné a externé videokonferencie a online komunikácia.

Heneken ako jedna z mála fabrík ešte pracuje, ale iba do času. „Koronakríza nás významne postihla a pre výrazný pokles dopytu budeme nútení urobiť odstávku výroby,“  hovorí Adrián Stolár, obchodný riaditeľ. Od polovice mája až do konca júna sa zastaví výroba a zamestnanci budú mať nariadenú dovolenku. Zamestnanci sú citliví na zmeny, sú opatrní, ale o to viacej disciplinovaní.

Heneken Melt v Spišských Vlachoch Heneken Melt v Spišských Vlachoch Heneken

​Heneken Melt v Spišských Vlachoch

Zodpovednosť v dobrých aj zlých časoch

„Ako lokálny zamestnávateľ citlivo vnímame aj vývoj v regióne a chceme prispieť k dobrej veci. Všetci sme zasiahnutí krízou a musíme si pomáhať,“  snaží sa motivovať aj ďalšie firmy v regióne Adrián Stolár.

Heneken hľadal riešenie, ako pomôcť prakticky,  a nakúpil chirurgické rúška aj respirátory a doručil ich na Spiš.  250 kusov z vlastných zásob daroval obci Spišské Vlachy a 350 kusov Mestskému úradu v Spišskej Novej Vsi.

Respirátory FFP2 sú zákonom určené ako  osobný ochranný prostriedok, obchoduje sa s nimi v špeciálnom režime a je ich stále akútny nedostatok. Podľa zákona ich však možno nielen predať, ale aj darovať vybraným skupinám osôb, kam patria  aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, zdravotnícki pracovníci, orgány štátnej správy alebo územnej samosprávy a právnické osoby s vymedzeným predmetom podnikania.

Po prvom mesiaci mimoriadnych opatrení je už pomoc adresná a cielená, legislatívne rámce sú definované a ešte stále zostáva veľa možností, ako vytvárať nové modely spolupráce. Pre mestský úrad je nákup ochranných pomôcok finančne náročná položka, ale aj zdĺhavý proces verejného obstarávania, a to práve v čase, keď sa počíta každá minúta.

Ťažko skúšaný región

Primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik hovorí: „Našou prioritou je zabezpečiť bezpečnosť klientov a pracovníkov sociálnych zariadení, teda domova dôchodcov a  Domu humanity Nádej pre bezdomovcov. Časť respirátorov je určená pre zamestnancov v týchto zariadeniach a ďalšie poskytneme zdravotným ambulanciám na území mesta. Zároveň je potrebné zabrániť komunitnému šíreniu nákazy prioritne v rómskych osadách, čo má, samozrejme, dôsledok i na ostatné obyvateľstvo.“

Heneken_Adrian_Stolár Primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik preberá respirátory od Adriana Stolára, obchodného riaditeľa Heneken s.r.o. Heneken

Primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik preberá respirátory od Adriana Stolára, obchodného riaditeľa Heneken s.r.o.

A tak budú na mestskom úrade robiť zdravotnícke balíčky a v priebehu nasledujúcich dní ich roznášať. Pomáhajú skauti, športovci, školy, polícia aj dobrovoľníci. Spiš rozhodne nie je miesto, kde sa dá spoliehať v osvete na internet a smartfóny, a tak nastupujú megafóny a hlásenia v rómskom jazyku, lebo počas pandémie sme v tom úplne všetci spolu.

Koronakríza pribrzdila dynamiku rozvoja modernej fabriky Heneken Melts v Spišských Vlachoch a zmení aj obchodovanie na svetových trhoch. Adrián Stolár to však nevzdáva: „V prvom rade chceme v zdraví prekonať toto obdobie a dostať výrobu opäť na úroveň spred krízy spojenej s vírusom COVID-19. Chceme aj naďalej napredovať, modernizovať výrobný podnik a byť konkurencieschopní na globálnych trhoch.“

 ****

Spoločnosť HENEKEN, s. r. o., vznikla v roku 2007, pôsobí najmä na európskom trhu a jej portfólio tvoria komodity pre metalurgický priemysel. Neželezné kovy ako hliník, horčík, magnézium, zinok, olovo a predzliatiny na báze hliníka vo forme ingotov v objeme tisícky ton mesačne dodáva obchodným partnerom po celom svete. Na Slovensku zamestnáva 120 ľudí, z toho 70 vo výrobnom závode v Spišských Vlachoch.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 18:36