StoryEditor

Spätný zber pneumatík funguje aj v čase koronavírusu

18.05.2020, 00:00
Koronavírus zasiahol a paralyzoval väčšinu sveta. Dotkol sa všetkých oblastí nášho života.

V dôsledku tejto situácie spôsobenej koronavírusom musíme oceniť i prácu tých, ktorí zabezpečujú služby tak, aby ďalej fungovali. Treba tých, ktorí prevádzkujú pneuservis alebo predajňu pneumatík alebo odvoz a spracovanie pneumatík.

Čo so opotrebovanými pneumatikami?

Pneuservis alebo predajca (tzv. distribútor) na základe uzatvorené zmluvy s výrobcom alebo organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV), akou je aj nezisková spoločnosť ELTMA, si zabezpečí zákonnú povinnosť a pravidelný odvoz ojazdených pneumatík bezplatne.

Najjednoduchšie je teda obrátiť sa na distribútora. Tam má každý konečný užívateľ právo ponechať ojazdenú pneumatiku zadarmo, a to aj v prípade, že nenakúpi ďalší tovar alebo službu. Likvidácia pneumatiky je totiž už započítaná v cene pneumatiky. Radim Filák z OZV ELTMA dopĺňa: „V prípade, že distribútor odmietne spätný zber, odporúčame spotrebiteľom alebo samospráve obrátiť sa na Slovenskú inšpekciu životného prostredia.“

Problematika likvidácie ojazdených pneumatík trápi mnoho miest či obcí. Ak patríte medzi ne, vedzte, že riešenie pozná priamo zákon. Pneuservis alebo predajňa pneumatík sú najlepšie miesta pre zber, lebo tam sa pneumatiky prirodzene vyskytujú. Podľa ustanovení Zákona o odpadoch má právo aj obec alebo mesto požiadať o uzatvorenie zmluvy o spätnom zbere odpadových pneumatík s výrobcom alebo OZV. „Takéto rozhodnutie musí byť zakotvené vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN) o nakladaní s komunálnym odpadom, a toto VZN musí byť následne schválené,” vysvetľuje odborný garant kampane Ing. Peter Gallovič. Je nutné sa zamyslieť nad efektivitou, či je u vás dostatočná sieť distribútorov a či tento nekomunálny odpad vôbec zbierať.

Snahou organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ELTMA je prevencia vytvárania čiernych skládok, a to tým, že svoju sieť udržuje čo najširší a dostupnú v rámci celej republiky a pre miesta spätného zberu je aj garantom bezplatného odvozu vyzbieraných pneumatiky po celú dobu zmluvného vzťahu. Treba povedať, že zber a spracovanie pneumatiky je zarátané v cene pneumatiky a pri kúpe musí byť táto informácia na predajnom doklade uvedená.

Organizácia zodpovednosti výrobcov Eltma

Najväčší výrobcovia pneumatík sa združili a založili prvú autorizovanú organizáciu zodpovednosti výrobcu (OZV) Eltma. Eltma je nezisková spoločnosť, ktorá sa stará o zákonné povinnosti svojich účastníkov (registrovaných ako výrobcovia), ale aj ponúka bezplatné riešenie pre distribútorov a obce. Registráciou v OZV Eltma si zaistíte bezplatný zvoz a likvidáciu pneumatík s garanciou zvozu do 10tich dní od objednávky. Potrebné dokumenty pre registráciu nájdete na www.eltma.sk, kde nájdete aj kontakty na nás. Zvoz pneumatík nie je limitovaný značkou ani nákupom od výrobcu. Nezisková spoločnosť Eltma garantuje 100% spracovanie odpadových pneumatík podľa platného POH.

www.kamspneumatikou.sk

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:14