StoryEditor

Centrum pre supervýkonné výpočty v Stuttgarte spustilo do prevádzky superpočítač Hawk od HPE

07.07.2020, 00:00
Stuttgartské centrum (HLRS) oficiálne predstavilo svoj nový superpočítač Hawk. Superpočítač je z rodiny systémov HPE Apollo 9000 a s maximálnym výkonom až 26 petaflopov patrí medzi najrýchlejšie superpočítače na svete. Hawk je najrýchlejším univerzálnym systémom určeným na vedecké a priemyselné výpočty v Európe.

„Hawk rozširuje už teraz vynikajúcu výskumnú infraštruktúru Univerzity v Stuttgarte, patrí medzi naše vlajkové lode,“ uviedol rektor univerzity prof. Wolfram Ressel. „Umožní nám realizovať špičkový akademický a priemyselný výskum v mnohých oblastiach, v ktorých hrajú dôležitú úlohu simulácia a big data. Zároveň významne prispieva k realizácii našej univerzitnej vízie Inteligentné systémy pre udržateľnú spoločnosť.“

Dôležitá úloha v špičkovom výskume

Hawk bude hrať hlavnú úlohu v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, ale aj v ďalších krajinách, ktoré realizujú superpočítačové stratégie. Jeho spustenie je začiatkom novej éry výskumu v oblasti počítačových vied, simulácie a umelej inteligencie v Nemecku a Bádensku-Württembersku, najmä pokiaľ ide o ich aplikácie v strojárstve.

„Počítače ako Hawk sú nástrojmi pre pokročilý výskum v oblasti vedy a priemyslu,“ skonštatoval štátny tajomník spolkového Ministerstva pre vzdelávanie a výskum Dr. Michael Meister. „Umožňujú aplikáciu vynikajúcich vedeckých poznatkov a inovácií a upevňujú medzinárodné postavenie Nemecka ako najlepšieho miesta pre supervýkonné výpočty. Superpočítače rovnako prispievajú k technologickej suverenite v digitálnej dobe. Tá pre nás znamená rozvoj odbornosti v oblasti systémov a aplikácií, vďaka ktorým veda a priemysel zvyšujú našu konkurencieschopnosť. Len vďaka tomu môžeme garantovať vzájomne výhodnú výmenu s poprednými výskumnými centrami a spoločnosťami na celom svete. Stuttgartský Hawk to veľmi jasne dokazuje, pretože bez úzkej spolupráce medzi výpočtovým strediskom a výrobcom by spustenie systému tohto kalibru nebolo možné.“ Premiér spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann ďalej vysvetľuje: „S Hawkom môžeme podporovať kľúčové odvetvia. Jeho simulácie pomôžu s novými objavmi v oblastiach ako mobilita, strojárstvo či zdravotníctvo. Je to jeden z najrýchlejších počítačov na svete umiestnených vo verejnej inštitúcii, je otvorený aj pre priemyselné využitie. Považujeme ho za premyslenú investíciu do našej budúcnosti, ktorá pomôže vede a priemyslu. Okrem toho bude slúžiť aj ako nástroj na simuláciu vývoja klimatických zmien. Práca centra v Stuttgarte je veľmi dôležitá nielen pre Bádensko-Württembersko, Hawk tiež posilňuje nemeckú národnú superpočítačovú infraštruktúru a aj európske úsilie v tejto oblasti, keďže HLRS prispieva k rozvoju ďalších štyroch európskych centier excelentnosti.“

Spolková krajina poskytla na Hawk 38 miliónov eur

Polovicu finančných prostriedkov na Hawk vo výške 38 miliónov EUR poskytlo bádensko-württemberské Ministerstvo pre vedu, výskum a umenie, táto investícia je napĺňaním jeho superpočítačovej a dátovej stratégie.

Druhá polovica bola poskytnutá spolkovým Ministerstvom pre vzdelávanie a výskum v rámci projektu SiVeGCS. Financovanie riešilo Gaussovo centrum pre superpočítače (GCS), v ktorom sú združené tri nemecké superpočítačové centrá.

Nové príležitosti pre výskum a priemysel

Špičkový výkon superpočítača Hawk, ktorý je 3,5-krát rýchlejší ako predchádzajúci hlavný počítačový systém HLRS, otvára úplne nové možnosti pre aplikáciu prevratných poznatkov v akademickej oblasti a priemysle.  Vedcom a inžinierom súčasne umožní realizovať výskum stále väčších a komplexnejších fenoménov.

Hawk sa bude používať napríklad pri optimalizácii energetickej účinnosti vo veterných turbínach, optimalizácii motorov a elektrární, ale aj pri zlepšovaní aerodynamického výkonu v leteckej technike a automobiloch.

Hawk by napríklad mohol po prvýkrát vytvoriť podrobnú simuláciu hluku v celom lietadle alebo vypočítať zložité interakcie medzi globálnymi a regionálnymi modelmi klímy, ktoré by uľahčili strednodobé predpovede klimatických zmien. Superpočítač je tiež schopný pomocou predikcie migračných tokov riešiť nesmierne komplexné simulácie súvisiace s výskumom pandémie COVID-19.

Okrem akademického výskumu bude centrum v Stuttgarte podporovať aj priemyselné odvetvie. Až 10 % výpočtového času superpočítača je k dispozícii na digitalizáciu priemyslu v Bádensku-Württembersku, ako aj v celom Nemecku. Výpočtovú a výskumnú kapacitu centra momentálne využíva viac ako 40 spoločností. V tomto ohľade sú HLRS a Gaussovo centrum pre superpočítače európskymi lídrami.

„Supervýkonná výpočtová technika znamená rýchly rozvoj. Maximálny výkon superpočítačov neuveriteľne rastie a má rozhodujúci vplyv na špičkový výskum a vývoj inovatívnych produktov a procesov v kľúčových odvetviach našej ekonomiky. Bádensko-Württembersko je v oblasti superpočítačov európskym lídrom a sme konkurencieschopní aj v celosvetovom meradle. Za veľmi dôležitý považujem fakt, že HLRS je súčasťou Univerzity v Stuttgarte. Nejde nám teda iba o pôsobivý výpočtový výkon, dôraz dávame na celú metodologickú expertízu. Vďaka tomu môžeme vo výskume dosahovať skvelé výsledky,“ uvádza ministerka pre vedu Theresia Bauer.

Začiatok novej spolupráce medzi HLRS a HPE

Spustenie superpočítača Hawk znamená aj začiatok novej spolupráce medzi HLRS a HPE s cieľom urýchliť vývoj superpočítačových technológií novej generácie. Oba subjekty sa spoločne zamerajú na vývoj nového softvéru a nástrojov na supervýkonné výpočty, optimalizáciu výkonu či aplikácií zahŕňajúce umelú inteligenciu. Tieto technológie sú odrazovým mostíkom pre budúcu úroveň superpočítačov schopných realizovať tzv. exascale výpočty. Jej príchod sa očakáva v najbližších rokoch. Viac info o spoločnosti a jej produktoch nájdete na www.doveryhodneit.sk.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 00:26