StoryEditor

Čo majú spoločné Nitra, Trnava, Trenčín s francúzskym lyžiarskym strediskom Font- Romeu alebo s Madridom? Moderný prístup k odpadom - polopodzemné kontajnery MOLOK

13.11.2020, 10:30
Požiadavky na moderné, ekologické a hygienické nakladanie s odpadom vo svete sa neustále zvyšujú. Mestá potrebujú uskladniť čo najviac komunálneho odpadu na malom priestore, so zachovaním vysokých nárokov na bezpečnosť, hygienu a zatraktívnenie vonkajších priestorov. Obyvatelia zároveň požadujú nové parkovacie miesta, detské ihriská alebo mestskú zeleň. Riešenie na obidve situácie ponúkajú polopodzemné kontajnery MOLOK.

Trenčín je nielen mesto módy, ale aj centrum polopodzemných kontajnerov MOLOK

Ako skvalitniť a zlepšiť život obyvateľom slovenských miest pri nakladaní s komunálnym odpadom? V centrále spoločnosti REDOX – ENEX v Trenčíne si túto a podobné otázky kladú každý deň. Firma REDOX – ENEX s.r.o. prichádza s trvalo udržateľným, hygienickým a ekologickým riešením zberu komunálneho odpadu: fínske polopodzemné kontajnery MOLOK. Ako jediná na Slovensku ponúka komplexnú dodávku polopodzemných kontajnerov MOLOK na kľúč.  Polopodzemný kontajner MOLOK dokáže nahradiť až päť kusov 1100-litrových nádob na odpad. V prvom rade sa znižuje frekvencia vývozov, v lete odpad nezapácha a šetrí verejný priestor, ktorý môže byť použitý na parkovacie miesta, mestskú zeleň alebo detské ihriská. REDOX – ENEX sa ako výhradný slovenský zástupca pre MOLOK postará o všetko.

Od úvodnej konzultácie cez vytvorenie štúdie realizovateľnosti a výber vhodnej lokality, vypracovanie projektovej dokumentácie a povolenie stavby a inštaláciu kontajnerov, až po dôsledný záručný a pozáručný servis. Na slovenskom trhu pôsobia od roku 2012 a odvtedy realizovali viac ako 2000 inštalácii polopodzemných kontajnerov MOLOK. Najviac v meste Trnava, Nitra a Trenčín. „V Nitre polopodzemné kontajnery úspešne fungujú od roku 2014.  Počas tohto obdobia sme neprišli na žiadne nevýhody, ktoré by naše úvodné rozhodnutie zvrátili. Systému polopodzemných kontajnerov absolútne dôverujeme, výrobcu a dodávateľa považujeme za spoľahlivého. Občania si neustále žiadajú nové realizácie, čo má pre nás najvyššiu výpovednú hodnotu.“, hovorí pán Miloš Ballay z Nitrianskych komunálnych služieb. Polopodzemné kontajnery odporúčame najmä na miesta, kde dôjde k priestorovej úspore, k uvoľneniu napr. parkovacích miest, na miesta, kde je napojených na stojisko veľký počet poplatníkov a z pozemnej komunikácie sa stiahne veľký počet 1100 l nádob. V neposlednom rade sú určite estetickejším prvkom ako bežné klasické nádoby rozmiestnené po komunikáciách.“, dopĺňa Zuzana Čachová, z útvaru stavebného a životného prostredia mesta Trenčín.

Centrála REDOX ENEX Trenčín REDOX - ENEX

Centrála REDOX ENEX Trenčín

Nové parkovacie miesta, detské ihriská, alebo mestská zeleň. Všetko vďaka riešeniu MOLOK.

Polopodzemné kontajnery MOLOK prinášajú každodenné výhody pre obyvateľov miest. Vďaka zberu odpadu pod zemou sa spomaľuje aktivita baktérií a nedochádza k rýchlemu rozkladu odpadu. To minimalizuje zápach, čo obyvatelia oceňujú najmä v letných mesiacoch. Veľká kapacita kontajnerov MOLOK umožňuje znížiť počet stanovíšť na zber odpadu, pri zachovaní komfortnej donáškovej vzdialenosti do 50-60 m. Kontajnery MOLOK zaberajú štyri až päť krát menšiu plochu v porovnaní s klasickými odpadovými nádobami. MOLOK možno využívať aj na triedený zber papiera, plastov, skla, kovov či tetrapackov, ako aj na bioodpad. Pri rozumnom umiestnení ušetria verejný priestor, ktorý sa dá využiť na nové parkovacie miesta, mestskú zeleň, detské ihriská alebo oddychové zóny.

Polopodzemné kontajnery MOLOK môžu mať v sebe zabudovaný senzor, prostredníctvom ktorého možno presne určiť, aké množstvo odpadu sa v kontajneri nachádza a efektívne tak zabezpečiť jeho vyprázdnenie. Nestane sa teda, že by bol kontajner preplnený a odpad budú ľudia nechávať vedľa kontajnera. Polopodzemné kontajnery MOLOK Polopodzemné kontajnery MOLOK REDOX - ENEX

Zelené riešenie nakladania s odpadom úspešné aj vo svete

Polopodzemné kontajnery MOLOK stačí vyprázdňovať až o 5x menej v porovnaní s bežnými smetnými nádobami, čo šetrí nielen peniaze, ale aj palivo, mestskú premávku a zároveň životné prostredie. Problematiku nakladania s komunálnym odpadom si uvedomili napr. aj v Madride, kde v meste a okolí žije viac ako 6 miliónov ľudí. Pracovníci enviromentálnych služieb v Madride museli analyzovať najlepšie riešenia na udržanie čistoty mestských oblastí, aj napriek vysokej návštevnosti. Kompetetní si uvedomili, že kovové nádoby začnú rýchlo starnúť a nepridávajú na estetickosti. Pre dlhšie vzdialenosti a menší objem odpadu kovových odpadov, predstavovali kovové nádoby ďalšie náklady.

V období od decembra 2018 do decembra 2019 bolo v Madride inštalovaných 155 polopodzemných kontajnerov MOLOK. Polopodzemné kontajnery MOLOK v Madride disponujú aj snímačom naplnenia. Senzor informuje zvozovú spoločnosť, keď je kontajner naplnený na 70% svojej kapacity, aby ho včas vyviezla odpad. To eliminuje neefektívne vyprázdňovanie. Na druhej strane, ak sa nádoba plní rýchlejšie ako obvykle, môže na to okamžite reagovať zvozová služba. „Denne sa na celom svete využíva viac ako 170.000 nádob tohto typu. Obyvateľom miest poskytujú vysokú úroveň komfortu, a citeľne lepšiu kvalitu bývania. Polopodzemné kontajnery MOLOK sa na Slovensku ukazujú ako trvalo udržateľné riešenie nakladania s odpadom. Vďaka svojej kvalite, odolnosti a hodnote za peniaze, ktoré reprezentujú.“, dodáva na záver Ing. Ján Hricko, konateľ REDOX – ENEX.

MOLOK vyprázdňovanie MOLOK vyprázdňovanie REDOX - ENEX

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:41