Shutterstock
StoryEditor

Horší zrak do diaľky? Vieme, ako ho zlepšiť

29.11.2020, 23:00
Krátkozrakosť (myopia), čiže horšie videnie do diaľky, patrí medzi najčastejšie očné vady v rozvinutých krajinách. Nie práve najlepší životný štýl, častá a dlhotrvajúca práca s počítačmi, mobilnými telefónmi a tabletmi, ale aj nesprávne návyky detí počas učenia sa, sú popri dedičnosti hlavnými dôvodmi myopie.

V tomto článku sa pokúsime dať odpovede na otázky mnohých krátkozrakých pacientov. Je možné myopii predísť? Existuje na ňu vhodná prevencia? Ako si zlepšiť zrak do diaľky? Dá sa krátkozrakosti navždy zbaviť? 

Za krátkozrakosť si v niektorých prípadoch môžeme sami

Krátkozrakosť je refrakčná chyba, pri ktorej vidí pacient ostro predmety len do vzdialenosti približne piatich metrov. Obraz vzdialenejších predmetov má rozmazaný, na korekciu potrebuje optické pomôcky s mínusovými dioptriami. Mínusové dioptrie vplývajú na zlepšenie videnia tým, že posúvajú ohnisko videnia smerom dozadu. U krátkozrakého človeka sa totiž lúče svetla lámu pred sietnicou. Opačným prípadom sú ďalekozrakí ľudia, ktorí na korekciu zlého videnia potrebujú posunúť ohnisko smerom dopredu. Používajú preto plusové dioptrie.

Myopiu možno zaradiť medzi dedičné ochorenia, nakoľko ju značná časť pacientov zdedí po svojich rodičoch. Najvýraznejšie sa prejavuje počas dospievania. Nie je však výnimkou ani získaná krátkozrakosť, ktorá nie je závislá na zdedených predispozíciách. Za tú si do značnej miery môžeme sami spôsobom života či povahou zamestnania. Samostatnou kapitolou je krátkozrakosť, ktorá sa prejaví počas tehotenstva či po pôrode. Tá sa väčšinou časom vytratí, niektorým ženám sa ale zrak do stavu pred tehotenstvom už nevráti.

Na zrak si treba dávať pozor už od školských čias

Kým nie sme rodičmi, staráme sa len o svoj zrak. Akonáhle sa nimi staneme, sme z veľkej časti zodpovední aj za vývoj našich detí, najmä počas dospievania. Ak ich vedieme k športu a k aktívnemu spôsobu trávenia voľného času, ak sme im pozitívnym príkladom v štýle života, je väčšia pravdepodobnosť, že im táto zodpovednosť ostane aj neskôr.

A platí to aj v prípade zraku. Už deti v materských školách si kreslia či omaľovávajú. Je potrebné dbať na to, aby to robili pri správnom a dostatočnom osvetlení. Ideálne pri prirodzenom svetle. Ešte viac sa význam kvalitného osvetlenia prejaví počas školského veku. Deti budú čoraz dlhšie v škole, budú mať stále viac učenia a budú sa častejšie učiť večer. Najhoršie je zimné obdobie, kedy slnko zapadá už veľmi skoro a jedinou možnosťou je čítať a písať pod umelým osvetlením. Dajte si pri zariaďovaní detskej izby záležať na umiestnení nábytku (aby bola možnosť dopadu prirodzeného svetla) a kvalitného izbového osvetlenia či stolovej lampy s dostatočnou intenzitou svietenia.

Pre vaše oči aj oči vašich detí je dôležité snažiť sa minimalizovať prácu s počítačmi či dlhé sedenie pred televízorom. Vo všeobecnosti ľudia v rozvinutých krajinách, medzi ktoré sa radí aj Slovensko, trávia zaostrovaním na blízke predmety podstatne viac času ako tomu bývalo kedysi. Na jednej strane je to kvôli spomínaným mobilom či počítačom, na druhej strane kvôli nedostatočnému pohybu vo voľnej prírode plnej vzdialenejších podnetov. Výsledkom je, že sa nám nedostatočne vyvíja schopnosť zaostrovať do diaľky.

Zároveň, mobily, počítače aj televízory vyžarujú modré svetlo, ktoré dokáže poškodzovať bunky v sietnici oka a zapríčiniť tak jeho rýchlejšie opotrebovanie či starnutie.

Pravidelná návšteva lekára je základom prevencie

To, čo platí aj pre ostatné ľudské orgány, to platí aj pre oči. Ako sa k svojmu zraku počas života správate, tak sa vám odvďačí. Samozrejme, ako sme už uviedli vyššie, nie všetky faktory sme schopní ovplyvniť. Absolvovať ale napríklad pravidelné prehliadky u očného lekára dokážeme. 

Preventívne prehliadky majú zmysel aj pre ľudí, ktorí nepociťujú žiadne problémy so zrakom. Či chceme alebo nie, aj oči starnú. Niektoré ochorenia sa v nás vyvíjajú bez toho, aby sme pociťovali akékoľvek problémy. Tie dokáže odhaliť lekár častokrát v ich raných štádiách, čo následne podstatne uľahčuje prípadnú liečbu.

Čo sa týka krátkozrakosti, ak jej liečenie odkladáme, môže sa nám naďalej zhoršovať. Žmúrením a neprirodzenou snahou o zaostrovanie si zrak naďalej kazíme. Okrem toho, nedokonalé videnie nám môže spôsobovať množstvo ďalších zdravotných problémov, ako napríklad bolesti očí či hlavy. Zároveň, problémy s videním sa ešte viac prejavujú za zhoršenej viditeľnosti, kedy sa napríklad šoférovanie stáva veľmi nebezpečným. Zlý zrak je tiež výrazným obmedzením pri vykonávaní väčšiny športov.

Vhodnou prevenciou je aj správny životný štýl, v ktorom nechýba dostatok pohybu, zdravej stravy, dostatočný prísun vitamínov, minerálov či vody.

Dôležité je tiež dopriať očiam oddych. Jednak zabezpečením kvalitného spánku, jednak prestávkami počas dlhej práce s počítačom. Vhodným je napríklad očný cvik, pri ktorom striedavo zaostrujete na blízky predmet a predmet nachádzajúci sa ďaleko, ideálne za oknom vašej kancelárie.

Ako si zlepšiť zrak do diaľky?

Na to, ako si zlepšiť zrak do diaľky je potrebné sa pozrieť z dvoch uhlov pohľadu. Prvým pohľadom je, že je pre nás dôležité, aby sme dobre videli a nevadí nám používať korekčné pomôcky. V tom prípade stačí, ak si zaobstaráme dioptrické okuliare podľa predpisu očného lekára alebo kontaktné šošovky. Okuliare sú však pri mnohých činnostiach obmedzujúce a ani kontaktné šošovky nie sú ideálnym prostriedkom na celoživotné používanie. V tejto súvislosti je potrebné tiež spomenúť, že vekom môžu pribudnúť aj okuliare na čítanie, človek si tak musí striedať dvoje okuliare alebo investovať do kúpy multifokálnych skiel.

Druhým pohľadom je, že chceme dobre vidieť natrvalo a bez korekčných pomôcok. V tom prípade je jedinou možnosťou laserová operácia očí. Vďaka najmodernejším metódam a špičkovým technológiám ju môžete bez obáv absolvovať aj vo vybraných slovenských očných klinikách.

Odporúčame sa informovať o možnostiach operácie metódou ReLEx SMILE 3D či Z-Lasik Z 3D, ktoré sú metódami najnovšej generácie s bezbolestným a rýchlym priebehom, veľmi krátkou rekonvalescenciou a minimálnym rizikom pooperačných komplikácií. Hlavný rozdiel medzi spomínanými metódami je v tom, že pri ReLEx SMILE 3D sa používa len femtosekundový laser, pri Z-Lasik-Z 3D aj excimerový.

Ďalšou možnosťou je absolvovať operáciu, pri ktorej dôjde k výmene pôvodnej šošovky za novú, umelú. Medzi najmodernejšie metódy patrí FEMTO Z – Prelex. Okrem trvalej korekcie dioptrickej chyby na všetky vzdialenosti (zbavíte sa okuliarov na blízko, do diaľky aj na čítanie), zákrok definitívne odstráni aj riziko vzniku šedého zákalu.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 03:04