Stanislav Hreha
StoryEditor

„Ani v týchto náročných mesiacoch nepoľavujeme z našej každodennej práce a dlhodobých plánov,“ hovorí Stanislav Hreha, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VVS, a.s.

01.12.2020, 14:00
Svet má za sebou ťažký rok. Rok v ktorom sme sa okrem bežných problémov museli vysporiadať aj s jedným, ktorý nikto nečakal a, povedzme si úprimne, nebol na neho ani dostatočne pripravený – pandémiou ochorenia Covid 19. Napriek všetkým väčším či menším obmedzeniam, ktoré nás prinútili v mnohých smeroch spomaliť, život sa nezastavil. Zatiaľ čo niektoré profesijné sféry a činnosti s nimi súvisiace ešte stále zažívajú nechcený útlm, sú aj také, ktoré si nemôžu dovoliť žiaden výpadok, pretože je na nich závislé veľké množstvo ľudí. K takým patrí aj Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. (VVS).

Hodnotenie roka 2020 z pohľadu Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. úplne logicky musí začať práve touto témou. Ako to vnímal Stanislav Hreha, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VVS, a.s.?

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. denne zásobuje pitnou vodou vyše milióna obyvateľov Východného Slovenska a zabezpečuje čistenie odpadových vôd pre cca 700 000 obyvateľov. Naša spoločnosť funguje nepretržite 24 hodín, 7 dní v týždni, po celý rok. Vzhľadom na to, že my naozaj nemôžeme mať žiadny výpadok, k aktuálnej situácii sme pristúpili s maximálnou vážnosťou a zodpovednosťou. S prvými razantnými opatreniami, zabezpečujúcimi eliminovanie rizík nákazy koronavírusom, sme dokonca prišli ešte skôr ako štát. Bolo a je to pre nás všetkých náročné obdobie, ale verím, že zodpovedným prístupom sa nám ho spoločne podarí zdolať. Budem naozaj veľmi rád, až sa budeme môcť opäť naplno venovať dosahovaniu cieľov, ktoré prispejú k napredovaniu a neustálemu zlepšovaniu našich služieb pre obyvateľov.“

Zabezpečovanie bezpečnosti zamestnancov a odberateľov je prioritné, no  činnosť VVS,a.s. je oveľa rozsiahlejšia aj v iných oblastiach rozvoja a chodu spoločnosti. Nastal v tomto roku vo vašej spoločnosti nejaký progres, ktorý by ste v tejto bilancii roka chceli spomenúť?

„Áno, je pravdou, že naša vízia rozvoja je zameraná na rôzne smery. Spomeniem napríklad, že Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. získala v tomto roku, ako vôbec prvá vodárenská spoločnosť na Slovensku protikorupčný certifikát podľa medzinárodnej protikorupčnej normy ISO 37001:2016. Jeho získanie bolo výsledkom vnútorných opatrení v rámci Vízie transparentnosti, ktorú schválili akcionári na valnom zhromaždení v roku 2019 a ktoré sa realizovali niekoľko mesiacov. Nechali sme si vypracovať aj Analýzu spotrebiteľskej spokojnosti. Prieskum bol zameraný na zistenie celkovej spokojnosti  zákazníkov s VVS, a. s., ale aj na vnímanie spoločnosti z pohľadu transparentnosti, právnej formy a spoločenskej zodpovednosti. Prieskum je  akýmsi barometrom kvality našej práce a jeho výsledok nám ukazuje, že ideme správnou cestou, nakoľko 94% zákazníkov je podľa neho úplne alebo čiastočne spokojných s našou spoločnosťou. My ale rozhodne nechceme zaspať na vavrínoch a preto už dnes intenzívne pracujeme na tom, aby boli rovnako spokojní klienti vo všetkých regiónoch našej pôsobnosti a taktiež aby mali dostatok potrebných informácií o našej činnosti.

Osobne ma veľmi teší aj to, že v tomto roku vstúpili do praxe prví absolventi študijného odboru „technik – vodár - vodohospodár“, ktorý je výsledkom spolupráce VVS, a.s. a Strednej odbornej školy technickej na Kukučínovej ulici v Košiciach. Jeho cieľom je poskytovať vodárňam vyprofilovaných absolventov, ktorých podporujeme a zaúčame už počas štúdia, a navyše im po úspešnom ukončení školy garantujeme aj prácu v niektorom z deviatich závodov VVS, a.s.

Keď už bilancujeme, objavilo sa aj niečo, čo sa tento rok nepodarilo, alebo čo ste si predstavovali inak?

„Našu činnosť si vždy dokážeme precízne naplánovať a vyvíjame maximálne možné úsilie, aby sa všetko, čo je našim cieľom, premenilo na realitu. Preto mi je skôr ľúto, že sa niektoré média systematicky snažia vytvárať kauzy a neraz predostierajú verejnosti znôšku poloprávd a zavádzajúcich informácií. Nepozerá sa na ekonomické výsledky spoločnosti, ani na to, že sme najlepšia vodárenská spoločnosť na Slovensku, ktorá svoje poslanie plní na 100%. Zdá sa, že  podľa nich tento fakt nie je pre čitateľov a divákov dosť zaujímavý. Je mi to ľúto aj kvôli tisícom obetavých zamestnancov našej spoločnosti, ktorí si za svoju prácu zaslúžia uznanie. Treba veriť, že ľudia raz budú k sebe ohľaduplnejší a zároveň budú vedieť nielen vznášať kritiku, ale zhodnotiť a pochváliť aj pozitíva, ktorých je v našej spoločnosti stále dosť.“

Blížia sa Vianoce, najkrajšie sviatky roka, čo by ste chceli zapriať Vašim zamestnancom?

Nepochybne je to krásne obdobie, ktoré by všetkým malo prinášať v prvom rade pokoj a radosť z blízkosti našich najdrahších. Je to chvíľa, kedy by sme sa mali všetci trochu spomaliť, zabudnúť na problémy všedných dní a načerpať silu do dní nasledujúcich. Budeme ju všetci potrebovať. Ešte by som rád pred tým, ako sa rozlúčime s rokom 2020 povedal, že na našich zamestnancov VVS,a.s. som hrdý a patrí im moje poďakovanie za ich obetavú celoročnú prácu. Všetkým zamestnancom, partnerom a samozrejme našim klientom zo srdca prajem nádherné Vianoce plné pohody a do nového roku hlavne veľa zdravia a šťastia. Vodárenskej spoločnosti by som zaprial ešte viac pracovníkov, ktorí sú na svoju prácu hrdí.“

Východoslovenská vodárenská spoločnosť zvýšila za 18 rokov svoj majetok trojnásobne

VVS, a.s. zásobuje pitnou vodou vyše milióna obyvateľov východného Slovenska a zabezpečuje čistenie odpadových vôd pre cca 700 000 obyvateľov. Akcionármi sú teda mestá a obce. Najväčším akcionárom je mesto Košice, potom je to Prešov, Michalovce, Humenné atď.Sme súkromnou akciovou spoločnosťou, nedostávame žiadne finančné prostriedky od štátu, nemáme žiadne štátne dotácie. Všetky vodárenské spoločnosti a teda aj VVS si na seba zarába sama, čiže obyvatelia platia za vodné a stočné, teda za tovar, ktorý im je dodaný. Veľa médií aj politikov rozpráva, že vodárenské spoločnosti sú štátne, no nie je to pravda. Vodárenské spoločnosti sú súkromné akciové spoločnosti, ktoré pracujú len s peniazmi, ktoré získajú za predaj svojho tovaru. Dokonca tovar-vodu, ktorú dodávame našim obyvateľom nakupujeme od štátu. Platíme za ňu 3,5 milióna eur. Na výplaty ide našim zamestnancom okolo 40 mil. eur, na odvody pre štát zhruba 12 mil. eur.

Kontrolu nad cenami a cenovou politikou má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, z čoho vyplýva, že cena za vodné a stočné je jednoznačne určená štátom.

Viacero vecí, ktoré sa dáva do vodného a stočného nie je uznané, čiže napríklad marketing, reklama – je to neoprávnený náklad vodárenskej spoločnosti. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nechce povoliť zisk vodárenským spoločnostiam a tým pádom vodárenské spoločnosti nemajú finančné prostriedky na to aby sa mohli rozvíjať, aby mohli stavať nové vodovody, kanalizácie, skrátka rozvíjať infraštruktúru.

Ja tvrdím, že vodárenské spoločnosti by mali mať aspoň 10% zisku a tak by vedeli z vlastných finančných prostriedkov robiť investičnú výstavbu. V roku 2003 som sa stal generálnym riaditeľom akciovej spoločnosti. V priebehu 18-tich rokov sme strojnásobili majetok spoločnosti. Bolo to zásluhou investičných akcií, najmä eurofondových, kde sme získali finančné prostriedky na výstavbu nových vodovodov a kanalizácií. Viacero tzv. odborníkov rozpráva, že voda na východe je najdrahšia. Je najdrahšia a bude najdrahšia z dôvodu, že nemáme veľké kapacity podzemných vodných zdrojov. Porovnávať bratislavskú vodárenskú s východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou môže naozaj len absolútny laik. Bratislavská vodárenská spoločnosť je oveľa menšia ako VVS, a.s., čo sa týka tržieb je ale rovnaká. Prečo? Je to preto, že má väčšiu hustotu obyvateľstva, má kompletne dokončené všetky vodovodné a kanalizačné siete. Na malom území je kvantum obyvateľov a kvantum firiem. Na východnom Slovensku máme možno dve veľké firmy, ktoré odoberajú nad 250 000 kubíkov vody, zatiaľ čo bratislavská ich má vyše 100. Porovnávame to s tým, koľko ľudí je napojených na jeden kilometer. V BVS je to 10 krát viac ako vo VVS. Čo sa týka záujmu rôznych finančných skupín, alebo finančných žralokov, môžem povedať, že každých 5 rokov od roku 2003 to zažívam. Sme veľká spoločnosť, sme zaujímavá spoločnosť. Víziou do budúcnosti je postaviť kanalizáciu v každej obci, aby všetci obyvatelia Východného Slovenska mali ten istý komfort, tú istú možnosť svoje splaškové vody likvidovať na čistiarňach odpadových vôd.

VVS zaviedla e-služby

E-služby je nový zákaznícky portál z dielne VVS, ktorý vznikol s cieľom uspokojiť požiadavky zákazníka a poskytnúť mu popritom maximálne pohodlie.

E-služby umožnili klientom najmä v zložitej situácii, ktorá vznikla v marci, pohodlne získavať informácie aj napriek obmedzenému fungovaniu zákazníckych a call centier. Našou úlohou je pracovať na rozvoji poskytovania našich služieb tak, aby zabezpečili zákazníkom čo najväčší komfort, 7 dní v týždni 24 hodinový prístup k informáciám, online objednávky....atď. Obmedzený rozsah elektronických služieb sme pre našich klientov ponúkali aj v minulosti.

Zmenou informačného systému sa vynovili a zjednodušili. K 10. marcu 2020, keď sme prvýkrát sprístupnili nové-služby pre našich klientov, sme mali registrovaných 2 450 používateľov. Čo nás veľmi teší, za mesiac prevádzky sa ich počet zvýšil na 2 894. Ale aby sme boli objektívni, je to čiastočne aj dôsledok mimoriadnej situácie spôsobenej uzatvorením zákazníckych centier pre šírenie vírusu COVID-19.“ Úspešnosť projektu sa tak ukáže až v blízkej budúcnosti – overí spokojnosť zákazníkov vrátanie námietok a pripomienok. Mimochodom, tie budú brané do úvahy a VVS na ne bude reagovať operatívne. „Samozrejme by sme si priali, aby túto službu využívalo čo najväčšie množstvo zákazníkov. Odporúčame si to minimálne vyskúšať. Veď sa hovorí, čo nevyskúšaš, nevieš. Zároveň by sme mali radi spätnú väzbu, čo naši klienti chcú, aké informácie vieme doplniť, čo je pre nich užitočné alebo aj obťažujúce. Informácie o tejto e-službe sú dostupné na našej web stránke (www.vodarne.eu), ale aj prostredníctvom reklamného bloku na faktúrach,“ podotýka Ing. Gašparíková.

Kam vyleteli prvé lastovičky?

Pred 4 rokmi sa SOŠ technická na Kukučínovej ulici podujala na odvážny krok a otvorila experimentálny odbor technik, vodár, vodohospodár...

Na dolnom Zemplíne majú novú čistiareň odpadových vôd

V Bánovciach, v obci ležiacej na vyvýšenine uprostred Východoslovenskej nížiny, poniže sútoku riek Topľa a Ondava, medzi mestami Trebišov a Michalovce sa vďaka prostriedkom z EÚ vybudovala čistiareň odpadových vôd, s ukončením v roku 2019. ČOV Bánovce nad Ondavou bola daná do skúšobnej prevádzky v júli 2019. Do 30. júna bude ukončená a mala by fungovať v normálnom režime. Počas skúšobnej prevádzky sa testuje chod celej čistiarne ako takej, s dôrazom na dosiahnutie požadovaných parametrov – riadiaci systém, strojnotechnologické zariadenia a funkčnosť samotnej stavby.

VVS má protikorupčný certifikát

Vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti platia už niekoľko mesiacov nové protikorupčné interné predpisy. Vnútorné opatrenia v rámci Vízie transparentnosti, ktorú schválili akcionári na valnom zhromaždení v júni 2019, sa realizovali viac než rok.

 

 (PR)

 

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 20:29