StoryEditor

Spájajú investorov s inovatívnymi firmami

20.01.2021, 23:00
Investorom vytvorili príležitosť vstúpiť aj do biotechnologickej spoločnosti MultiplexDX vedca Pavla Čekana a do ďalších 17 inovatívnych firiem, do ktorých vložili kapitál v hodnote viac ako 25 miliónov eur.

Spoločnosť Crowdberry funguje u nás ako jediná investičná platforma, ktorá umožňuje investovať do rastového kapitálu v českých a slovenských firmách. Vznik firmy podnietil jednoduchý a priam hmatateľný fakt: malé a stredné podniky na Slovensku nemajú prístup k rastovému kapitálu a domácim investorom chýbajú možnosti investovať do známych lokálnych firiem s potenciálom. Tak vznikla myšlienka vytvoriť platformu, ktorá by spájala súkromných investorov s inovatívnymi slovenskými a českými firmami. Tím Crowdberry Tím Crowdberry Crowdberry

V roku 2015 začínalo Crowdberry v Bratislave. „Dnes máme ďalšie pobočky v Prahe a Košiciach a v jej vedení stoja piati partneri, z ktorých každý má za sebou úspešnú kariéru a skúsenosti z riadiacich pozícií v zahraničných firmách,“ objasňuje súčasnosť Dano Gašpar, managing partner, ktorý má na starosti riadenie a strategický rozvoj Crowdberry. Najväčšou hodnotou Crowdberry sú ľudia. Profesionálny, vyše 20-členný tím spoločnosti s medzinárodným vzdelaním a skúsenosťami z celej Európy z venture kapitálového prostredia, investičného bankovníctva, private equity, nehnuteľností, riadenia a reštrukturalizácie firiem. Crowdberry sa opiera aj o kľúčových partnerov. Dôležitý post zastupuje privátne bankovníctvo Tatra banky, audítorská firma Mazars, konzultačná spoločnosť Civitta, košický BiznisHub a renomované právne kancelárie či obchodné komory, ktoré sa zameriavajú na podporu domáceho podnikateľského prostredia.

Pomohli realizovať vízie

Doteraz sa platforme podarilo úspešne financovať rozvoj 18 firiem, do ktorých investori vložili kapitál v hodnote viac ako 25 miliónov eur. „Z pohľadu vyše 600 spoločností a projektov, ktoré sme za obdobie fungovania Crowdberry preverovali, je počet odfinancovaných firiem druhoradý. Nám záleží hlavne na kvalite tímu a potenciáli obchodného modelu v medzinárodnom prostredí,“ tvrdí Dano Gašpar. Kvalitu firiem, do ktorých vstúpili investori Crowdberry, podľa neho potvrdzuje spolupráca a spolufinancovanie s renomovanými investičnými fondmi ako Credo Ventures, Neulogy Ventures, YSoft Ventures či Miton Legends, Enern alebo Tensor Ventures, ako aj s inštitucionálnymi investormi ako Slovenský Investičný Holding a Venture to Future Fund. „Máme v portfóliu firmy, ktoré ako jediné v histórii Slovenska získali prestížny európsky grant priamo od Európskej inovačnej rady – EIC Grant, a to Sensoneo a spomínaný MultiplexDX. Ďalšie spoločnosti sú držiteľmi Seal of Excellence z EÚ. Aj vyše 3 500 súkromných investorov z Čiech a Slovenska – medzi ktorými sú aj známi angel investori – sú potvrdením atraktivity tohto typu lokálneho investovania,“ zdôrazňuje Dano Gašpar.

Crowdberry

Kto sú investori

„Naši investori už majú skúsenosti s investovaním a sú si vedomí vzťahu rizika a požadovaného výnosu. Pre nás je dôležitá integrita a transparentné pozadie kapitálu, ktorý získajú firmy prostredníctvom Crowdberry. V mnohých prípadoch investori firmám aktívne pomáhajú a zdieľajú s nimi svoje skúsenosti a know-how – čo je pri rastových firmách dôležitý aspekt úspechu“, vysvetľuje. Portfólio je skutočne široké – od majiteľov úspešných slovenských a českých firiem, právnikov, lekárov, predstaviteľov stredného a vyššieho manažmentu lokálnych a zahraničných firiem až po profesionálne investičné fondy a rodinné firmy. „Máme desiatky investorov zo zahraničia – z Európy, Ázie aj USA. Medzi nimi je aj veľká skupina Čechov a Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí si uvedomujú mimoriadnu pridanú hodnotu tohto typu investovania. Kapitál cez platformu Crowdberry poskytujú najmä takzvaní sofistikovaní investori a investičné fondy, priemerná investícia sa preto pohybuje na úrovni okolo 30-tisíc eur. Príležitosť vstúpiť do takých atraktívnych firiem, ako je MultiplexDX Pavla Čekana, Boataround.com alebo lokálny výrobca zdravých jogurtov Malý gazda z Prešova, však mali aj menší investori. Práve možnosť spoluinvestovať s renomovanými profesionálnymi investormi za rovnakých podmienok je jednou z kľúčových pridaných hodnôt Crowdberry. Minimálna investícia sa pohybuje medzi päť- až desaťtisíc eur v závislosti od konkrétneho investičného zámeru. Crowdberry

​​Crowdberry poskytuje možnosť investovať v troch segmentoch – nehnuteľnosti, malé a stredné firmy a startupy či začínajúce podniky. Ako to funguje, vysvetlil Dano Gašpar: „Investori si na našom Crowdberry investičnom ‚trhovisku‘ môžu vybrať bezpečnejšie investície do nehnuteľností alebo rizikovejšie investície do rastových firiem v rôznych štádiách rozvoja a životného cyklu. Skôr ako na atraktivitu sa zameriavame na primeranosť rizika a očakávaného výnosu.“ Na platforme nájdu záujemcovia konkrétne podnikateľské zámery s maximálnou mierou transparentnosti a využitia investovaného kapitálu – a to aj s patričnou kontrolou zo strany Crowdberry. „Základom je otvárať pre investorov také príležitosti, ktoré prispievajú k rastu a rozvoju podnikania – ako sú investície do konkrétnych technológií, ďalšej zamestnanosti alebo do expanzie na ďalšie trhy. Vyhýbame sa investíciám ako kryptomeny, deriváty, certifikáty, komodity, menové páry i akékoľvek špekulatívne investície s nejasným cieľom alokácie kapitálu, čo, bohužiaľ, v mnohých prípadoch predstavujú aj korporátne dlhopisy,“ zdôrazňuje Gašpar.

Financie pre inovatívne firmy

Finančné prostriedky investorov vložené za presných pravidiel do konkrétnej firmy sú tak využité na rozvoj produktu či služby, expanziu alebo automatizáciu výroby, vstup spoločnosti na nové trhy, marketing či profesionalizáciu ľudských zdrojov; ide o kapitál na zvýšenie hodnoty firmy. To je v kontraste s väčšinou investícií, kde sa vymieňajú len majitelia – ako napríklad na akciových, dlhopisových, menových alebo komoditných trhoch. V týchto prípadoch je na druhej strane investície niekto, kto predáva. V tom prípade má opačný názor na vývoj hodnoty investície.

V princípe je rastový kapitál jeden zo základných ekonomických vstupov podľa otca základov ekonomickej teórie Adama Smitha: pôda – práca – kapitál. Najlepšie to ilustruje vývoj firiem investovaných na platforme Crowdberry v uplynulých rokoch. Na príklade firiem ako Ecocapsule, Sensoneo či Boataround je vidieť konkrétny dosah investície a toho, aký rast sa im podarilo dosiahnuť aj vďaka podpore a kapitálu súkromných investorov. Prostredníctvom Crowdberry získali kapitál viaceré firmy dnes už zvučných mien, biotechnologická spoločnosť MultiplexDX, populárny GymBeam alebo Footshop. „Na začiatku sme sa viac zameriavali na inovatívne firmy v počiatočnom štádiu rozvoja. Možnosti financovať začínajúce firmy, akou bol napríklad aj MultiplexDX, zo zdrojov kapitálu od súkromných investorov sú veľmi obmedzené,“ opisuje Dano Gašpar. Pre takéto rizikové firmy má teraz Crowdberry investičný fond, kde spravuje kapitál vo výške 23 miliónov eur. Ten tieto ranné štádiá rozvoja s najvyšším rizikom pokryje. Následne sa už životaschopné firmy môžu odprezentovať súkromným investorom na platforme Crowdberry, ktorá sa v súčasnosti zameriava už na zavedené firmy s históriou, rodinné podniky s ambíciami medzinárodného rastu či projekty v oblasti nehnuteľností, kde je developer pripravený transparentne zdieľať svoje výnosy s investormi Crowdberry. Crowdberry

Česká republika a Slovensko

Rozšíriť oblasť pôsobenia Crowdberry na Českú republiku je z pohľadu na roky spoločnej histórie, podobnú kultúru, i dobré vzťahy medzi krajinami logický vývoj. Ale pociťujú manažéri rozdiely v týchto krajinách v oblasti podnikania? „Áno aj nie. Máme spoločnú minulosť a sme si stále veľmi blízki. Ale finančná gramotnosť a kultúra investovania do domácich firiem je v Českej republike asi pár svetelných rokov vpredu a mám niekedy pocit, že ju na Slovensku asi nikdy nedobehneme,“ konštatuje Gašpar. Česko-slovenská synergia podľa neho dáva zmysel a je dôležitá pre také malé trhy, ako je Česko a Slovensko – či už z pohľadu výmeny kapitálu, skúseností alebo inovácií. „Vidíme veľkú ochotu českých investorov investovať na Slovensku a opačne – Slovákov podporovať aj české inovatívne firmy. A to nás veľmi teší!“ Rozšíriť portfólio aj o ďalšie zahraničné príležitosti či trhy Crowdberry neplánuje. „Robíme len veci, ktorým rozumieme, a v prostredí, ktoré právne, účtovne, daňovo, legislatívne, ale hlavne kultúrou poznáme. Na Slovensku a v Česku vidíme mimoriadny potenciál najmä v rámci CEE regiónu na ďalšie desiatky rokov,“ tvrdí partner spoločnosti.

Spolupráca pokračuje

Crowdberry nefunguje ako drvivá väčšina platforiem kolektívneho financovania, t. j. crowdinvestingu. Prístup profesionálnych investorov je založený na dôslednej analýze a osobnom vzťahu. „Vytvorili sme moderný a transparentný spôsob priameho investovania, kde všetky zúčastnené strany môžu čerpať výhody tohto ekosystému. Využívame svoje skúsenosti a vzdelanie na to, aby sme dokázali zabezpečiť plnohodnotnú podporu tak investorom, ako aj firmám, s ktorými aktívne spolupracujeme aj po ukončení investičnej kampane a poskytnutí investície,“ zdôrazňuje Dano Gašpar. Investorom poskytuje Crowdberry pravidelné informácie o dianí a vývoji vo firmách, zabezpečuje reporting, zapája sa do dôležitých procesov a rozhodnutí. Firmy investíciou získavajú aj podporu v rámci ekosystému – majú možnosť získať nové kontakty, odbornú podporu a pomoc, ako zlepšovať procesy a ďalej rásť. Sieť partnerov – expertov z oblasti práva, daňového či finančného manažmentu, audítorských služieb – podľa potreby vstupuje do procesov a pomáhajú nastaviť kontrolné mechanizmy. Žijeme v turbulentných časoch, ekonomiky štátov sú oslabené.

Obavy, že niektoré projekty môžu investorov sklamať, sú preto na mieste. „Súčasťou rastových investícií je aj riziko nenaplnenia plánov. Vyhodnotenie týchto rizík je našou úlohou spolu s nastavením vysokej miery ochrany investorov a kontroly firiem. To je v primárnom záujme investorov pri ich výbere konkrétnych investícií. Riziká musia byť kompenzované výškou očakávaného výnosu a tiež diverzifikáciou portfólia investícií. Pandémia a makroekonomické dosahy sú, samozrejme, riziko, ale aj príležitosť pre nadštandardný rast, ako vidíme v mnohých spoločnostiach, ktoré získali investíciu na Crowdberry počas roka 2020,“ uzatvára Dano Gašpar.

Dopad investícií Crowdberry investorov na firmy (kam sa firmy posunuli po investícii) 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 19:36