Zmeny v stravnom prinesú do firiem viac byrokracie. Aké zmeny vás čakajú?AMOBE
StoryEditor

Zmeny v stravnom prinesú do firiem viac byrokracie. Aké zmeny vás čakajú?

11.02.2021, 23:00
Schvaľovanie zmien v príspevku na stravovanie sprevádzalo množstvo zavádzajúcich informácií. Rovnako už prvé dni od schválenia novely Zákonníka práce ukazujú, že zavádzanie nových foriem príspevku bude pre podnikateľov výzvou. Firmy by malo, po skončení prechodného obdobia budúci rok, čakať niekoľko súbežných foriem vyplácania stravného. Nárok vybrať si jednu z nich bude mať individuálne každý zamestnanec.

Výber zamestnancov bude pre firmy znamenať viac administratívy

Všetci zamestnávatelia, okrem tých, ktorí prevádzkujú vlastné kantíny, budú musieť každému svojmu zamestnancovi dať na výber formu vyplácania stravného, ktorú preferuje. Súbeh viacerých foriem príspevku vo firmách už na prvý pohľad prináša viac byrokracie.

Paradoxne, doteraz bol príspevok vo forme stravných lístkov považovaný za jeden z najmenej zaťažujúcich úkonov z plejády povinností, ktoré podnikatelia majú. Podľa byrokratického indexu za rok 2020 (zostavovaného INESS) vynaložil doteraz zamestnávateľ na túto povinnosť len pol hodiny ročne, čo predstavuje 0,2 % všetkého času, ktorý podnikateľ strávi byrokraciou. Po novom to bude, vzhľadom na možnosť výberu viacerých foriem zamestnancami firmy, administratívne náročnejšie.

Firmy majú na zavedenie zmien celý rok

Súčasťou zmien v Zákonníku práce bolo aj prijatie prechodného obdobia uchovávajúce existujúce zmluvy, ktoré firmy majú s prevádzkovateľmi stravných lístkov alebo kariet. Vyplácať stravné podľa preferencie zamestnanca tak budú mať firmy až od 1. 1. 2022. Dovtedy majú zamestnávatelia čas vytvoriť internými predpisy postupy, akým spôsobom si zamestnanci formu stravného budú vyberať. Zároveň, tento výber, ktorý platí najviac 12 mesiacov, budú firmy musieť do ďalšieho roka zrealizovať tak, aby už od Nového roka mohli na nový systém bezproblémovo nabehnúť.

Stravné totiž zamestnanci musia mať dostupné už k prvému dňu v mesiaci, keďže si zaň majú kupovať obedy. Ak si u vás vo firme zamestnanci nevyberú stravu priamo u reštaurácie alebo cez donášku, pripravte sa na dve „výplaty“ mesačne. Stravné lístky a karty budú naďalej fungovať tak jednoducho ako doteraz.

Individuálny výber stravného sa týka aj dočasnej pracovnej sily

Nezabúdajte, zmeny v stravnom sa týkajú aj brigádnikov, ktorí odpracovali viac ako 4 hodiny za daný deň, nielen zamestnancov. Ak vo firme najímate krátkodobé pomocné sily, napríklad na sezónne práce, brigádnik si rovnako môže vybrať, napríklad že chce príspevok na stravu priamo cez obedy v nejakej blízkej reštaurácii. Ak by si vybral finančný príspevok, tak musíte rátať s tým, že stravné za prvý deň práce musí mať v rukách už v deň, keď nastúpi.

Už teraz je zrejmé, že zmeny v príspevku nemusia priniesť v súvislosti so stravným zjednodušenie administratívy pre zamestnávateľov. Firmám však zákon umožňuje využiť už spomínané prechodné obdobie do konca roka 2021, a poriadne sa pripraviť na systém, v ktorom si zamestnanci budú voliť ich preferovanú formu príspevku. 

 

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 07:32