Kongresové centrum, na ktoré bude Bratislava hrdáJTRE
StoryEditor

Kongresové centrum, na ktoré bude Bratislava hrdá

23.02.2021, 23:00
Kým svetové veľkomestá využívajú obidva brehy svojich riek na to, aby tu ľudia kvalitne trávili voľný čas, Bratislava sa zatiaľ rozvíjala v styku s riekou len na ľavom brehu Dunaja. V budúcnosti by sa to mohlo zmeniť aj vďaka projektu reprezentatívneho Národného kultúrneho a kongresového centra, ktoré by mohlo oživiť a spojiť obe nábrežia Dunaja. Spoločnosť J&T REAL ESTATE (JTRE) plánuje vybudovať cez Dunaj promenádny most a prepojiť námestie pred Slovenským národným divadlom s centrálnym námestím štvrte Nové Lido, ktorému by malo dominovať Národné kultúrne a kongresové centrum (NKKC).

Za kultúrou do Petržalky

Nové multifunkčné kultúrne a kongresové centrum plánuje jeden z najskúsenejších slovenských developerov umiestniť v štvrti Nové Lido. Ak sa vyberiete v budúcnosti od historickej budovy Slovenského národného divadla smerom k Dunaju, prejdete okolo Reduty, sídla Slovenskej národnej filharmónie, a Slovenskej národnej galérie, potom po nábreží miniete Slovenské národné múzeum, po ďalších pár minútach sa dostanete k soche Milana Rastislava Štefánika, ktorá stojí pred novou budovou Slovenského národného divadla. A presne oproti, cez peší most na Dunaji, uvidíte nové národné kultúrne a kongresové centrum. Architekt Juraj Benetin v tejto trase vidí z hľadiska urbanizmu novú kompozičnú os nábrežia, ktorá umožní prepojiť protiľahlé brehy Dunaja a upretý pohľad sochy generála Štefánika bude mať konečne kde spočinúť.

NKKC sa bude nachádzať priamo oproti budove Slovenského národného divadla, na opačnom brehu Dunaja, v Petržalke. Vznikne unikátne prepojenie oboch brehov a výnimočné nové nábrežné centrum. „Okrem kongresov sem chceme dostať mladých umelcov, sochárov či maliarov. Miesto v centre nájdu hudobné aj tanečné telesá,“ ozrejmuje význam Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Promenádny most prinesie nové výhľady

Obe kultúrne ustanovizne celonárodného významu spojí nový most ponad rieku Dunaj. Pôjde v poradí už o siedmy most, ktorý v hlavnom meste pretne najväčšiu slovenskú rieku. Prvý čisto peší most, aké sú bežné v podobných lokalitách svetových metropol, spojí NKKC a SND prechádzkou iba za 8 minút.

„Vybavením, službami, možnosťami ubytovania aj napojením na centrum mesta sú nábrežné štvrte ideálne pre vybudovanie národného kultúrneho a kongresového centra. Zahraniční návštevníci vďaka pešej dostupnosti objavia čaro nášho hlavného mesta – všetky kultúrne a spoločenské funkcie sú vzdialené len niekoľko minút od navrhovanej lokality,“ hovorí Pavel Pelikán.

Kongresové centrum, na ktoré bude Bratislava hrdá Kongresové centrum, na ktoré bude Bratislava hrdá JTRE Návštevníci si prídu na svoje

Nové národné kultúrne a kongresové centrum v Novom Lide bude ťažiť z vynikajúcej dopravnej dostupnosti, ktorú nová mestská štvrť ponúka. Poloha v blízkosti diaľničného pásu Einsteinova, ktorý napája D1 na D2 a D4 smerom na Rakúsko, Maďarsko a Českú republiku, a novobudovaný obchvat Bratislavy D4/R7 na celé Slovensko, výrazne urýchli transfer z dvoch medzinárodných letísk na niekoľko desiatok minút.

V tesnej blízkosti NKKC vyrastie bulvár s novou električkovou traťou, ktorá zaistí priame spojenie s ostatnými mestskými časťami Bratislavy. Rovnako privedie do multifunkčného kongresového a kultúrneho centra návštevníkov z hlavnej železničnej stanice. Za Einsteinovou ulicou navyše vznikne prestupný terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP), ktorý spojí električku s prímestskými vlakmi.

Samotné kultúrne a kongresové centrum bude mať vďaka podzemným garážam dostatok parkovacích miest, pričom návštevníci môžu využívať automobilovou dopravou nedotknuté námestie. Z neho sa dostanú spomínaným promenádnym mostom za niekoľko minút do Starého Mesta. Projekt novej štvrte počíta aj s vybudovaním prístavu osobnej rekreačnej lodnej dopravy na Dunaji.

Unikátnosť novej štvrte

Je už len málo svetových miest, kde sa ešte dnes ponúka rozšírenie centra mesta. „Chceme z celej štvrte spraviť výnimočné miesto, spájajúce starú a novú Bratislavu, spájajúce Bratislavčanov, Slovákov i zahraničných hostí. Vieme, že pripravujeme projekt, ktorý vzniká raz za generáciu a chceme ho pripraviť čo najkvalitnejšie. Práve vďaka aktuálnej situácii sa v čase pandémie nemusíme nikam ponáhľať a môžeme všetko dotiahnuť k dokonalosti a splniť tak súčasné požiadavky organizátorov kongresov aj koncertov. Aktuálna spoločenská situácia nás taktiež učí klásť veľký dôraz na flexibilitu priestorov,“ spresňuje Juraj Benetin, spoluzakladateľ ateliéru Compass.

Kongresové centrum, na ktoré bude Bratislava hrdá Kongresové centrum, na ktoré bude Bratislava hrdá JTRE „Pracujeme na Novom Lide už dlhé roky a veríme, že aj vďaka novému národnému kultúrnemu a kongresovému centru sa podarí kvalitne funkčne prepojiť protiľahlé brehy Dunaja. Je to jedinečná príležitosť, ktorá sa Bratislave na rozdiel od iných miest ponúka. Poskytne verejný priestor pre širokú verejnosť, rodiny s deťmi, študentov, umelcov, tanečníkov, hudobníkov i kongresových návštevníkov i turistov. Bude tu dostatok priestoru pre všetkých. Návštevníci sa pohodlne dostanú do historického centra mesta vďaka dobrej pešej dostupnosti,“ dodáva architekt.

Skúsený developer

NKKC umiestnené v pripravovanej mestskej štvrti Nové Lido vytvorí pre návštevníkov a obyvateľov Bratislavy nové príležitosti pre trávenie voľného času, športové aktivity a podnikanie. Prinesie do Petržalky pracovné miesta, ktorých je v najľudnatejšej mestskej časti Bratislavy nedostatok.

Developer vníma národné kultúrne a kongresové centrum ako projekt, ktorý sa stavia raz za generáciu. „Národné kultúrne a kongresové centrum bude významnou slovenskou scénou, ktorá dá priestor rôznorodým funkciám, formám a žánrom. Pomôže tak naštartovať záujem o kultúru a cestovný ruch tvrdo zasiahnuté súčasnou situáciou a svojou multifunkčnosťou dostane Slovensko aj na svetovú mapu kongresov. Vďaka umiestneniu v novej časti centra Bratislavy v blízkosti významných kultúrnych inštitúcií a v priamom kontakte s Dunajom získa medzinárodný význam a bude reprezentovať Slovensko pred celým svetom,“ hovorí Peter Korbačka, predseda predstavenstva JTRE.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 04:30