StoryEditor

Homeoffice môže byť komplikovaný. Správne zvolený nábytok a priestor pre oddych vám ho uľahčia

04.03.2021, 23:00
Pandémia koronavírusu a s ňou spojené opatrenia a obmedzenia sú tu už rok. Naše životy sa mimoriadne zmenili a takmer všetok čas trávime vo svojich domácnostiach. Museli sme sa na jednom mieste naučiť pracovať, vzdelávať, vychovávať deti aj oddychovať. A to často nie je jednoduché.

Keďže musíme zvládať na malom priestore viac vecí naraz, často niektoré bežné činnosti môžu ustúpiť do úzadia. Niektorí ľudia upratujú častejšie ako predtým, iní však kvôli množstvu povinností často nestíhajú.

K väčšiemu chaosu v domácnosti určite prispievajú aj deti, ktoré často nechávajú veci a hračky v každej miestnosti. No a aj my sami pod ťarchou únavy a vyčerpania za sebou občas zanecháme malú spúšť. Dá sa to však vyriešiť.

Správne zvolený nábytok

Nielen priestor, ale aj optický neporiadok môžete vyriešiť zvolením správneho druhu nábytku. Najmä v malých bytoch sa stáva, že množstvo vecí, ako napríklad papierov a rôznych drobností, musíte ukladať po skrinkách, poličkách, alebo dokonca pod posteľ či hore na skrine.

Takáto izba potom vyzerá ako keby v nej bol večný neporiadok. A to často napriek tomu, že na ukladanie vecí máte svoj systém. Určite sa to však dá urobiť aj lepšie.

Veľmi jednoduchým, praktickým a zároveň dizajným kusom nábytku je komoda. Dokážete ňou ozvláštniť niektoré miestnosti, no v prvom rade ponúka veľa úložného priestoru, pretože práve to je jej primárne využitie.

Na trhu nájdete skutočne rôzne druhy a veľkosti tohto nábytku. Komodu si môžete zaobstarať v rôznych prevedeniach. Stačí vyhľadať správny materiál, farbu či dizajn a zapadne naozaj všade.

Vysoké komody uskladnia naozaj veľa nepotrebných vecí. Tie menšie splnia rovnakú úlohu a klasické skrinky využijete aj ako domácu kanceláriu pre vás alebo pre deti pri domácom štúdiu.

Okrem úložného priestoru poslúži aj horná plocha komoda. Využiť to môžete ako nočný stolík, miesto pre vázu či dokonca improvizovaný televízny stolík.

Priestor pre oddych

Pri práci home office je mimoriadne dôležitá disciplína, oddelenie pracovného a voľného času, no a napokon aj kvalitný oddych. Ľuďom pracujúcim z domu sa často stáva, že pracujú prakticky celý deň.

Uviaznuť môžete medzi kuchyňou a počítačom, prípadne medzi televízorom a počítačom. Ani jeden prípad nie je ideálny. Má to totiž dve nevýhody. Tou prvou je, že vaše pracovné sústredenie nie je nikdy stopercentné a všetko vám teda trvá podstatne dlhšie.

Druhou nevýhodou je, že počas takého dňa nemáte skutočný čas na oddych. Možno si myslíte, že tých 20 minút, kedy si sadnete ku káve alebo obedu je relax, ale nie je. Kým máte v hlave stále povinnosti, ktoré v ten deň musíte zvládnuť, neoddychujete.

Ak vám to veľkosť a dispozícia vášho bytu dovoľujú, oddeľte si pracovný priestor od oddychového. Pri práci by vás nemal rušiť televízor, sporák a podľa možností ani deti. {DimaBerlin} / Shutterstock.com

Priestor pre oddych by ste si zase nemali kontaminovať prácou. Notebook v posteli alebo na gauči, pokiaľ máte vo vedľajšej izbe pracovný stôl, je pomerne veľká chyba. Rýchlo sa vám totiž môže stať, že už oddychovať jednoducho nedokážete.

Ak relaxujete pri obľúbenom seriáli, filme alebo čítate knihu, zariaďte si tento priestor tak, aby ste sa v ňom cítili príjemne a nemysleli pri ňom na prácu.

Pravdepodobne pôjde o obývačku. V nej by okrem kvalitnej sedačky nemal chýbať ani správne zvolený konferenčný stolík s odkladacím priestorom, na ktorý si môžete položiť kávu, časopis alebo vyložiť nohy.

Samozrejme, výber nábytku je už čisto vo vašej réžii a podlieha vášmu vkusu a preferenciám. Dnes je výber nábytku skutočne obrovský. Kompletne zladená obývacia stena alebo vhodná kombinácia štýlových kusov? Zaujímavé TV stolíky retro štýl vašej izby môžu ešte viac zvýrazniť, iné dokonale zapadnú do futuristicky ladeného priestoru.   

Najdôležitejšie na tom je, aby to bol iba váš priestor, v ktorom sa cítite uvoľnení, kde dokážete nabrať energiu a neotravuje vás práca, neporiadok a zle využitý priestor.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 11:35