Na čo si dať pozor pri výbere kuchynských spotrebičovpexels.com
StoryEditor

Na čo si dať pozor pri výbere kuchynských spotrebičov

23.03.2021, 23:00
Pri nákupe drahších produktov, medzi ktoré patria aj kuchynské spotrebiče, chceme mať istotu, že vyberieme správne. Ako sa vyhnúť tomu, aby bol spotrebič problémový, predražený, či mal vysokú spotrebu?

S nákupom kuchynských spotrebičov je lepšie sa neponáhľať. Vybrať ten správny je v dnešnom množstve produktov obtiažne. Najlepší postup je, napísať si na papier zoznam požiadavkov a funkcií, ktoré od nového spotrebiča očakávate a počkať na vhodnú ponuku, akciu, zľavu, a pod. Skôr či neskôr sa objaví taký, ktorý kritéria spĺńa. Pritom je ale treba dávať pozor na riziká, ktoré tu objasníme.

Spotreba energie

V tomto tisícročí urobil vývoj v oblasti úspory energie a jej efektívneho využitia obrovský skok. Dnešné spotrebiče spotrebúvajú až niekoľkokrát menej energie než tie z 90. rokov a účinnejšie ju využívajú. To platí predovšetkým pre chladničky, práčky alebo umývačky riadov.

Nové energetické štítky

Každý elektrospotrebič musí byť podľa nariadenia EÚ označený energetickým štítkom, ktorý podáva informáciu o jeho energetickej efektivite a uľahčuje nákup. Od 1. marca 2021 sa budú elektrické spotrebiče označovať novými štítkami. Zmiznú kategórie A+ až A+++ a budú nahradené bežnými A, B, C, D, atď. Výrobky tak dostanú nové zaradenie, aj keď ich spotreba energie zostane rovnaká – len sa sprísnia klasifikačné kritériá. Trieda A bude zatiaľ ponechaná z veľkej časti prázdna a bude tak poskytovať priestor efektívnym spotrebičom do budúcna. Preštítkovanie by malo skončiť 18. marca, do tej doby budú mať spotrebiče buď už nový, alebo ešte starý štítok. Tým sa ale teraz už nenecháte zaskočiť.

Novinkou na novom štítku bude QR kód, cez ktorý sa dostanete do európskej databázy EPREL, ktorá porovnáva jednotlivé výrobky. Niektoré štítky budú obsahovať aj ďaľšie spotrebitelské informácie.

Rozdiely medzi jednotlivými energetickými triedami

U spotrebičov, ktoré bežia neustále (ako chladnička) alebo často, môže hrať energetický štítok významnú úlohu v tom, koľko za spotrebu ročne zaplatíte. Napríklad u mrazničky s energetickou triedou A+++ môže byť ročná spotreba až o 300 Kč nižšia než u mrazničky A+ (používame zanikajúce kategórie, pretože nové ešte nie sú zažité). U umývačky môže byť rovnaký rozdiel až 400 Kč. Príkladom energeticky efektívnych spotrebičov sú napr. vstavané umývačky od firmy MORA, ktoré na ich webe nájdete už s novými energetickými štítkami.

Veľmi ale záleží na konkrétnych podmienkach – keď mrazničku postavíme hneď vedľa kúrenia pusteného na maximum, spotrebu energie to rýchlo zdvihne. Triedy nižšie ako A+ sa všeobecne nedoporúčajú kupovať kvôli vysokej spotrebe, čo bude v novom energetickom zatriedení odpovedať približne triede D a nižšej.

Klimatické triedy

U ľadničky a chladničky je taktiež nutné dbať na tzv. klimatickú triedu, ktorá určuje, do akých tepelných podmienok je produkt určený - môže to byť rozsah napríklad 26-32 °C. To znamená, že v týchto podmienkach funguje najlepšie. Keby okolná teplota bola 33 °C a vyššia, musel by spotrebič brať viac energie na to, aby zachoval nemenné podmienky vovnútri. Aj spotrebič najvyššej energetickej triedy bude potom spotrebúvať viac energie a bude sa teda chovať ako spotrebič napríklad triedy B.

Osvetlenie spotrebičov

Ku spotrebe sa viažu aj žiarovky používané v spotrebičoch. LED žiarovky dokážu oproti tým klasickým ušetriť až 85 % energie a majú až 25x dlhšiu životnosť, takže sa aj napriek vyššej obstarávacej cene vyplatia vďaka úspore.

Správne rozmery a rozmiestnenie spotrebičov

Pokiaľ plánujete novú kuchyňu, pravdepodobne máte tendenciu začať výberom designu a tvaru linky (do L, U, C, a pod.), ale čoskoro zistíte, že to takto nejde. Najprv sa musí kuchyňa vyriešiť technicky, a to znamená výberom spotrebičov, ktoré sú pre nás dôležité, a ich správnym rozostavením. To je prvoradý cieľ, od ktorého sa odvíja všetko ostatné - rozmery skriniek a šuflíkov. Vopred je teda nutné zvoliť medzi 45 cm a 60 cm širokou umývačkou, 50 cm a 60 cm širokým sporákom, a tak ďalej. Skrine a poličky sú druhoradé.

Kuchyňu si vopred navrhnite s papierom a ceruzkou z technickej stránky, či už s asistenciou kuchynského štúdia alebo bez. Nietoré kuchynské štúdiá však ponúkajú 3D návrh kuchyne zdarma, takže za profesionálnu pomoc nič nezaplatíte.

Čaro vstavaných spotrebičov

Keď sa vám nebudú spotrebiče páčiť na mieste, kde sú, ale inde ich nie je možné umiestniť, môžete použiť vstavanú variantu, a to napríklad aj rúry. Vďaka vstavaným spotrebičom máte istotu, že nebudú narušovať vzhľad linky. Na čo si dať pozor pri výbere kuchynských spotrebičov Na čo si dať pozor pri výbere kuchynských spotrebičov pexels.com Zabudovaná klasická aj mikrovlnná rúra a vpravo stojaca veľká dvojdverová americká chladnička jasne poukazujú na to, že návrhu linky muselo predchádzať rozmiestnenie spotrebičov. Rúra pozdvihnutá nad úroveň zeme je praktická v tom, že človek jednoduchšie vidí, čo sa v nej deje, a nemusí sa toľko ohýbať dole.

Bezpečnosť

Poruchy domácich spotrebičov sú častou príčinou požiaru. Aj keď sú smernice EÚ v oblasti bezpečnosťi (nielen) elektrických spotrebičov veľmi prísne, neznamená to, že sa nič nemôže stať. Vždy je istejšie vyhnúť sa tým najlacnejším alebo inak podozrivým produktom.

Detská poistka

Na bezpečnosť pri používaní spotrebičov je nutné dbať hlavne kvôli deťom. Umývačky, rúry, práčky, a pod., sa dnes často vyrábajú s integrovanou detskou poistkou, ktorá dieťaťu bráni akokoľvek manipulovať so spotrebičom. Takže pokiaľ máte doma malé deti, môže vám to veľmi uľahčiť život.

Ochrana proti vyplaveniu

Ďaľšou užitočnou funkciou je ochrana proti vyplaveniu, ktorá v prípade pretečenia umývačky alebo prasknutia hadice zastaví prívod vody, takže nevyplavíte svoj byt, ani susedov. Býva nazvaná ako napríklad aqua-control či aqua-stop.

Ochrana proti prehriatiu

Zvláštny dôraz na bezpečnosť je potom nutné klásť u sporákov a varičov. Z tohoto hľadiska sú najbezpečnejšie indukčné variče, ale aj tu môže v prípade dlhého varenia dôjsť k zahriatiu platne na vysokú teplotu, takže obozretnosť je namieste aj tu. Niektoré indukčné variče majú ale funkciu ochrany proti prehriatiu, čo problém rieši. V prípade sporáku je možné dokúpiť špeciálnu “detskú poistku na ochranu sporáku”, ktorá slúži ako zábrana, cez ktorú sa dieťa nedostane k platničkám. Najmenej bezpečné sú plynové variče a sporáky, a to pochopitelne kvôli úniku plynu (ale aj tu sa začínajú objavovať inteligentné funkcie, ktoré majú tomuto zabrániť).

Praktickosť

Ovládanie varných dosiek

U varných dosiek je na mieste venovať pozornosť ovládaniu, respektíve či má každá platňa svoje vlastné ovládanie. Jednotné ovládanie obidvoch  dosiek je občas nešikovné, pretože si človek musí neustále dávať pozor, ktorú platničku práve nastavuje. A aj keď je dotykové ovládanie pohodlné, môže mať problémy s tým, keď je na tlačítkach voda, kvôli ktorej prestáva poriadne fungovať.

Umiestnenie tlačítok umývačky

U umývačky je potrebné vybrať si medzi ovládaním umiestneným na vnútornej alebo vonkajšej strane dverí. Sú prípady, keď sa umývačka pokazí (napríklad sa jej zasekne zámok alebo nenapustí vodu, ale aj napriek tomu pokračuje v programe ďalej) a človek sa vôbec nedostane k tlačítkam. A zavolať servis je ako vždy dosť drahé.

Dotykový displej

Najmodernejšie kuchynské spotrebiče sú vybavené dotykovým displejom. Všetko je na ňom prehľadne a jasne vidieť, ale aj tu platí to, čo bolo už zmienené u ovládaní varných dosiek - v prípade mokrých rúk dotykový displej robí problémy.

Hlučnosť

U menších spotrebičov ako je mixér alebo kávovar túto vlastnosť neriešime, pretože sú zapnuté len krátko. Ale chladnička či mraznička idú stále a môžu byť v tomto veľmi nepríjemné. Obzvlášť hlučný môže byť odsávač pár (digestor). Pokiaľ u spotrebičov trávite veľa času alebo s nimi dokonca spíte v jednej miestnosti, je hluk veľmi dôležitý faktor. Preto si naň dajte pozor a skúste neprekročiť hlučnosť 45 dB. Čím viac času v prítomnosti spotrebičov trávite, tým menšiu hlučnosť skúste zvoliť.

Výkonný kuchynský digestor je však dôležitým spotrebičom, pretože odsáva z kuchyne škodlivé látky vznikajúce pri varení. Pri intenzívnom varení na viacerých platničkách preto radšej pustite digestor na plný výkon, aj keď to bude za cenu vyššej hlučnosti.

Opraviteľnosť a záručná doba

Niektoré značky garantujú opraviteľnosť, alebo ponúkajú predĺženú záruku. Jedná sa o známku toho, že spoločnosť sa radí ku “slušným výrobcom” a počíta s dlhodobou životnosťou svojich produktov. Predajca by taktiež mal byť schopný odpovedať na otázky typu “či sú k dispozícii náhradné diely?” alebo “ako často je tento výrobok reklamovaný?”

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 09:58