Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-lineShutterstock
StoryEditor

Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line

24.03.2021, 23:00
Mnohé firmy, ktoré pôsobia prevažne v online svete, presunuli svoju činnosť s kancelárií domov. Áno, niektorí ľudia sú zvyknutí pracovať na home officoch a majú na to aj dobré podmienky. Tých je však menšina. Nik nevie, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej, a preto je lepšie spríjemniť si svoju domácu kanceláriu hneď. To, ako sa cítite ovplyvňuje vašu fyzickú, psychickú, duševnú stránku.

Každému zamestnancovi vyhovuje niečo iné - niektorí preferujú prácu medzi ľuďmi, dokážu fungovať aj v ruchu. Iní sú zasa najvýkonnejší vo svojom kútiku, kde ich nič neruší. Ešte donedávna si mnohí z nás mohli vyberať a nastaviť si svoj režim práce. Pandémia však väčšine firiem tento výber znemožnila a poslala nás do domácich kancelárií.

Na home office je potrebné zvyknúť si. Doma na nás totiž číha veľa nástrah: špinavé alebo naopak suché prádlo, domáce zvieratko, ktoré sa teší z toho, že sme doma, a chce sa stále hrať, umývačka riadu, ktorá potrebuje vyprázdniť, alebo naše zelená džungľa, na ktorú sme deň predtým zabudli.

Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Shutterstock Ako z práce z domu vyťažiť maximum

Svoju produktivitu a efektivitu môžete naštartovať aj doma. Pripravili sme si pre vás 6 jednoduchých tipov, ako z home office vyťažiť maximum.

1. Základom je kancelársky kútik s kvalitným vybavením

O tom sa mnohým domácnostiam doposiaľ ani nesnívalo. Veď načo aj. Po príchode z práce domov sa vám už notebook ani nechcem zapínať a čítať knižku alebo napísať si krátke poznámky zvládnete aj na sedačke.

Dlhodobým sedením na nekvalitnej stoličke si ale môžete ublížiť. A ak si neublížite, vaša chrbtica a krk budú trpieť. Veľmi.

Ďalšou výhodou kancelárskeho stola a kresla je, že tak oddelíte zónu oddychu a práce | športu a práce | spania a práce | varenia a práce | jedenia a práce podľa toho ako je váš byt dispozične rozvrhnutý.

Vysnívanú kanceláriu si dnes zariadiť jednoducho a online. Dokonca aj za dobré peniaze. Vybrali sme pre vás produkty vo vyhľadávači nábytku a interiérových doplnkov https://www.biano.sk/. Skvelou výhodou nakupovania práve tu je:

  • prehľadné filtrovanie vlastností a parametrov, na aké len pomyslíte = ušijete si vlastnú ponuku na mieru
  • výrobky z mnohých e-shop, čím ľahko nájdete ten najlacnejší variant = výpredaje majú vymedzenú kategóriu, všetko môžete radiť od najlacnejšieho, príp. vyberať len z lacných produktov alebo si určiť svoj cenový strop
  • TOP novinky = visual search, a teda vyhľadávanie podľa obrázka: nahrajte fotku, stiahnutý obrázok z internetu do malého foťáčika vpravom hornom rohu, ktorý sa nachádza na každej stránke BIANO webu a nájdite podobné, rovnaké alebo lacnejšie produkty

Čo vo vašom kútiku nesmie chýbať:

  • pracovný stôl
  • kancelárska stolička
  • stolná lampa
  • zásuvky a odpadkový kôš, ak pracujete s papiermi
  • stojan na perá
  • možno vision board alebo nástenka
  • doplnky podľa vášho gusta - niekto kvietok, iný zasa difuzér

Kancelária v industriálnom štýle

Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Biano
Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Biano      Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Biano

Váš home office by mal byť na svetlom miesto v byte. Základ je nemať okno za chrbtom, pretože na notebooku nič neuvidíte.

Pracujete iba s notebookom? Používajte externú klávesnicu a myš, čím trocha uľavíte krčnej chrbtici.

Náš tip: Vzdialenosť od obrazovky by mala byť aspoň taká dlhá, ako vaša paža a okraj obrazovky by mal byť vo výške očí. Najlepším spôsobom, ako nastaviť výšku svojho notebooku, je položiť pod neho knihy.

2. Dodržiavajte pevnú pracovnú dobu

Snažte sa dodržiavať svoju pracovnú dobu presne takú, akú ste ju mali pred týmto novým svetom. Ráno začnite okolo 8-10:00 a pracujte do 16-18:00. Ak občas zaspite, nič sa nestane, nerobte z toho ale pravidlo.

Je mimoriadne dôležité, aby ste svoj stanovený pracovný čas dodržiavali aj v domácej kancelárii. Nastavte si budík ako obvykle, stanovte si jasné hranice a ovládajte svoj rozvrh, inak sa budete cítiť stratení.

3. Začnite deň cvičením alebo rannou rutinou

Pracovné miesto je doma bližšie než čokoľvek iné. Z postele priamo do vášho kancelárskeho kútika? Nerobte to.

Nastavite si rannú rutinu:

  1. poriadne vyvetrajte a dajte si pohár vody
  2. umyte sa, prezlečte z pyžama
  3. 10-30 minút venujte meditácii, písaniu denníka, čítaniu
  4. dajte si 20 minútovú jógu, stretching alebo prechádzku
  5. pripravte si to-do list, ak ho nemáte z predošlého dňa
  6. ... začnite pracovať

Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Pracujete kvôli pandémii z domu? Spríjemnite si home office on-line Shutterstock

4. Preč s teplákmi a legínami

Ak sa nemôžete namotivovať, skúste sa obliecť ako do práce. Nie zrovna kostým či oblek. Ale napríklad slušné tričko, blúzka, košeľa a pohodlné nohavice či rifle. Nechce sa vám? Dajte si tento sľub aspoň pri hovoroch s kolegami a zapínajte kameru.

5. Vyhýbajte sa neporiadku

Vaše pracovné miesto by malo byť čo najčistejšie. Najskôr odložte všetko, čo by vás mohlo rozptýliť, snažte sa dodržiavať politiku čistého stola a čistý priestor okolo seba.

6. Robte si prestávky

Pri práci v office máte rôzne meetingy, na ktorých sa zakecáte s kolegami, alebo idete na kávu, či spoločný obed. Nezabudnite na tieto prestávky aj doma. Prejdite sa, vyvetrajte, spravte si čaj a na pár minút si oddýchnite.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 12:53