StoryEditor

Filozofia konceptu zaručuje kvalitu

16.04.2021, 00:00
Tomáš Németh z FARMFOODS: Ľudia túžia po kvalite, ale veľké reťazce ich tlačia k iracionálne obrovským „lacným“ nákupom

Nákupné preferencie Slovákov sa menia a postupom času sa posúvajú smerom k vyššej kvalite potravín. Z nedávneho prieskumu reťazca FARMFOODS vyplýva, že väčšine ľudí záleží na tom, ako sa stravujú. Motivujú ich k tomu zmena životného štýlu, zdravotné ťažkosti, či narodenie dieťaťa. Najčastejšie udávaným dôvodom pre nákup kvalitných potravín sú však ich hlavné benefity, lepšia chuť a vôňa, jasný pôvod, menej chémie („E“-čok a konzervantov), či reálna čerstvosť.

O kvalite potravín a krátkom dodávateľskom reťazci FARMFOODS – Výnimočné potraviny sme sa rozprávali s jeho výkonným riaditeľom Tomášom Némethom.

V týchto dňoch oslavujete štvrté narodeniny prvej predajne v Rožňave, oproti sídlu vašej materskej spoločnosti a koordinátora projektu. Naučili sa ľudia za ten čas vnímať rozdiely v kvalite potravín?

Rozdiely v kvalite si ľudia určite uvedomujú. Túžia po kvalite a poctivých potravinách, zároveň sú však rôznymi nadnárodnými reťazcami tlačení k iracionálne obrovským „lacným“ nákupom, ktorých veľkosť je často otázna. Vyhadzovanie množstva lacných potravín a ich transport medzi kontinentmi je dôležitou sociálnou a ekologickou témou.

Trend nakupovania trvanlivých potravín presýtených „E“-čkami a konzervantmi sa ale, zdá sa, môže chýliť ku koncu.

Som veľmi rád, že za posledných pár rokov sa nám z jednej rožňavskej predajne podarilo vybudovať celoslovenskú sieť s 46 predajňami so skutočne výnimočnými potravinami. V súčasnosti pripravujeme ďalšie a verím, že ich tento rok pribudne minimálne ďalších 15.

Máme stále viac verných zákazníkov, ktorí sa k nám vracajú a často si vypestujú s našimi predajcami  priateľský vzťah.

Filozofia konceptu zaručuje kvalitu Filozofia konceptu zaručuje kvalitu Farmfoods Reťazec ste od začiatku budovali na vlastnej filozofii konceptu Farmfoods. V ňom sa premieta filozofia vášho fungovania a stojí na princípe šiestich pilierov: zdravá pôda -> zdravé rastliny -> zdravé zvieratá -> zdravé potraviny -> zdraví ľudia -> nenarušená krajina. Jedným z nich majú byť vo výsledku zdraví ľudia. Ako si to predstavujete? Budú ľudia zdravší vďaka nákupom u vás?

V prvom rade, nie sme tradičný reťazec. Väčšina nami predávaných potravín má jasný pôvod na poliach a lúkach vlastných fariem v našom združení. Naša filozofia preto ide priamo od podlahy, v našom prípade od pôdy. To znamená, že doslova a skutočne poznáme naše zvieratá, polia, stroje, krmivá, poznáme všetkých ľudí, ktorí sa podieľajú na tomto procese. Farmfoods koncept je súbor nespočetných strategických rozhodnutí, opatrení, postupov a práce.

Vysvetlím to na konkrétnom prípade. Aby si ľudia mohli dopriať náš syr z farmy v Dubníku, musia byť naše kravy spokojné a šťastné. To zaručujeme bezstresovou technológiou chovu znásobenú výnimočným ľudským prístupom. Kŕmime ich potravou z vlastných polí, pri ktorej garantujeme, že nie je kontaminovaná geneticky modifikovanými organizmami. Polia udržiavame v zdravom stave pôdoochranárskymi technológiami a prísnymi zásadami trvalo udržateľného hospodárenia. Tento uzavretý cyklus zaručuje vysokú výberovú kvalitu finálnych produktov, poctivosť, jasný pôvod, vysledovateľnosť a dohľadateľnosť informácií o každom našom produkte.

Je jasné, že čím rýchlejšie potravinu dostaneme do predajne a potom na stôl, je nielenže chutnejšia, ale nie je potrebné ju konzervovať, prifarbovať a dochucovať rôznymi prídavnými látkami.

To znamená, že vaše potraviny sú bez éčok aj bez GMO? Čo je to bez „E“-čok?

Základnou ideou konceptu Farmfoods je práve predaj zdravých potravín v maximálnej možnej miere bez prídavných látok, tzv. „E“-čok a bez GMO. Zákazníkom chceme poskytovať čo najprirodzenejšie produkty tej najvyššej kvality a čerstvosti. Veľká väčšina našich výrobkov je po výrobe, zabalení a expedícii na pultoch našich predajní po celom Slovensku nasledujúci deň.

Prídavné látky sa do potravín pridávajú úmyselne, aby splnili určité technologické funkcie, aby pomohli potraviny prepravovať na veľké vzdialenosti, zlacniť ich výrobu či upraviť ich farbu alebo chuť. Keď sa lepšie začítate do zloženia väčšiny bežne predávaných výrobkov, nájdete ich tam viac než dosť.

99% výrobkov vyrábaných v našom združení je úplne bez akýchkoľvek „E“-čok, zatiaľ čo zvyšné 1% produktov obsahuje len ich minimálne nevyhnutné množstvo.

Sú z tohto dôvodu vaše potraviny drahšie než v iných reťazcoch?

Ceny u nás primerane odzrkadľujú realitu poctivého pestovania a chovu, kvalitu vstupných surovín, precíznej výroby a distribúcie výnimočne kvalitných potravín. Môžeme sa spýtať opačne: prečo sú potraviny v iných reťazcoch také „lacné“? Častokrát nám pohľad na etiketu dá jasnú odpoveď - zloženie plné „E“-čok a lacných náhrad, pôvod, podiel a kvalita základnej suroviny.

Osobitnou kapitolou je najtradičnejšia slovenská surovina bryndza. Aby sa tento syr mohol nazývať bryndzou, musí obsahovať minimálne 50 % ovčieho mlieka. Odporúčam každému, aby sa poobzeral v obchode a prečítal pár etikiet, ochutnal a potom vyskúšal našu 100 % ovčiu nepasterizovanú bryndzu. Rozdiely v chuti sú astronomické. Ak porovnáme porovnateľné, zistíme, že naše ceny sú úplne konkurencieschopné, dokonca častokrát nám pri porovnávaní vyjdú aj oveľa lacnejšie v porovnaní s porovnateľnou konkurenciou.

Čo u vás zákazníci kupujú najradšej?

Aktuálne máme zalistovaných viac ako 800 výlučne slovenských produktov, pričom vyše 600 z nich pochádza z produkcie v rámci nášho združenia. Najpredávanejšími artiklami sú mliečne výrobky, najmä jogurty z našej farmy a mliekarne v Dubníku a kuracie mäso z obohateného welfare chovu bez GMO v Kráľovom Brode. Na krk im svojou obľúbenosťou dýchajú spracované výrobky, najmä klobásky, párky, slaniny, salámy, ale aj steaky a iné čerstvé mäsá z našej mäsovýroby z Rožňavy. Intenzívne však pracujeme na vývoji ďalších výrobkov a tiež na rozširovaní doplnkového sortimentu.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 20:49