Prečo je pre hackerov váš mobil taký neodolateľný?Check Point
StoryEditor

Prečo je pre hackerov váš mobil taký neodolateľný?

24.05.2021, 00:00
Kým začnete čítať, priznajte, či máte v mobile inštalovaný antivírus a zabezpečenie. A pritom viac ako 60 percent používateľov smartfónov browsuje viac na mobilnom zariadení ako na počítači. Výhvorka, že nie ste dôležitý či dôležitá, vo svete kybernetickej kriminality neexistuje.

Analytici evidujú týždenne priemerne 473 kybernetických útokov na každú organizáciu na Slovensku. Od začiatku roka sa tak počet útokov zvýšil takmer o 50 percent a čoraz agresívnejšie útočí najmä ransomvér.

„Zatiaľ čo odborníci v kybernetickej bezpečnosti diskutujú o trojitom vydieraní a finančných stratách, v pozadí bez väčšej pozornosti aj na Slovensku rastú útoky mobilným malvérom,“ uvádza Andrej Aleksiev, riaditeľ slovenskej pobočky Check Point Software Technologies.

Prečo sú útoky mobilným malvérom nebezpečené?

Lebo mobil má každý, lebo tam máme „všetko“ a lebo sme často ľahkovážni.

  • Najčastejšie vektory útokov na mobilné telefóny využívajú tie najjednoduchšie cesty a všetky naše slabosti a túžby. Je za tým umelá inteligencia a premyslený systém, tak sa pozrite, kde by ste mali byť viacej obozretní. A to dokonca aj na oficiálnych paltformách, lebo „ak za niečo neplatíte, tovarom sa stávate vy sami“.
  • Výskumníci už identifikovali najpopulárnejšie malvérové aplikácie. Niektoré sú otravné, iné nebezpečné. V každom prípade však agresívne. Jednou z najnebezpečnejších aplikácií z malvérov sú bankové trojany.
  • A na záver odpoveď na otázku, ktorý operačný systém je najbezpečnejší.

Ako fungujú útoky na mobilné zariadenia


V porovnaní s krajinami strednej Európy mobilný malvér zasahuje organizácie na Slovensku až 1,5-násobne častejšie. Špecifikom je úkaz, že kybernetické útoky prichádzajú v nárazových vlnách.

Útoky na mobilné zariadenia Slovensko  11/2020 – 5/2021

 Prečo je pre hackerov váš mobil taký neodolateľný? Check Point

Výskumný tím Check Point Research už viacej ako tri desiatky rokov sleduje bezpečnostné trendy, vyhodnocuje anomálie a prináša aktuálne varovania a správy o kybernetických hrozbách.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 14:35