Muži v ohrození! „Uvoľnením opatrení Slováci zvlčili,” varuje MUDr. DubravickýUrocentrum - Bratislava, s.r.o.
StoryEditor

Muži v ohrození! „Uvoľnením opatrení Slováci zvlčili,” varuje MUDr. Dubravický

25.03.2022, 23:00
„Niekoľkomesačný spoločenský dištanc počas pandémie a následné uvoľnenie opatrení spôsobili, že ľudia vo veľmi krátkom čase chcú dohnať zameškané. Opäť povolené služobné cesty či znovu otvorené bary poskytli živnú pôdu „rýchlym sexuálnym známostiam“. Doslova sme zdiveli. Dôsledkom je, že čelíme najrozšírenejšej sexuálnej infekcii, HPV. Aktuálna osveta v médiách je však zameraná len na ženy a deti, pričom HPV sa v rovnakej miere týka aj mužov. V spoločnosti tak vzniká mylný dojem, že vakcinácia proti tomuto onkogénnemu vírusu má význam len u detí (najmä u dievčat), ktoré nie sú ešte sexuálne aktívne. To je však omyl. Očkovanie proti HPV má význam dokonca aj vtedy, ak jedinec už HPV vírus má. V takomto prípade slúži vakcinácia ako prevencia pred novou nákazou iným typom HPV vírusu. Horná veková hranica nie je definovaná,“ vysvetľuje obľúbený slovenský urológ, MUDr. Dubravický.

Mediálna osveta o HPV zabúda na mužov

Najvyšší výskyt HPV evidujeme vo vekovej skupine 25 – 30 rokov. Ide o najrozšírenejšiu sexuálnu infekciu. Šíri sa rýchlo, pretože infikovaný roky nemusí vedieť o svojej nákaze. Je na škodu veci, že osveta v prípade tejto témy zabúda na mužov. Pritom práve muži sú vo veľkej miere prenášačmi tohto ochorenia.

Konkrétne typy HPV vírusov môžu brániť otehotneniu, spôsobovať nádorové zmeny krčka maternice, vulvy, penisu, vagíny, anusu, ústnej dutiny, oblasti hlavy, krku.  HPV vírusy sú zodpovedné za 99% karcinómov krčka maternice, 85% karcinómov análu, 50% karcinómov vagíny a ohanbia, ale aj karcinómov dýchacieho a zažívacieho traktu. Okrem karcinómov môžu spôsobiť ochorenia slizníc a kože vo forme genitálnych bradavíc.

Ani kondóm nie je zárukou ochrany pre týmto vírusom. Literatúra popisuje až 13 percentné riziko zlyhania kondómu. Počas sexuálnej predohry zapájame aj iné časti tela, ktorými môže vírus preniknúť. Ochorenie sa spočiatku neprejavuje žiadnymi príznakmi. Vývoj od infikovania k nádoru môže trvať aj niekoľko rokov. Muž by mal v každom prípade navštíviť urológa, ak si všimne zmeny na pohlavných orgánoch, alebo na ich funkcii.

Muži v ohrození! „Uvoľnením opatrení Slováci zvlčili,” varuje MUDr. Dubravický Muži v ohrození! „Uvoľnením opatrení Slováci zvlčili,” varuje MUDr. Dubravický Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vakcinácia proti HPV má zmysel aj u sexuálne aktívnych ľudí

HPV je jediným onkogénnym vírusom, proti ktorému existuje prevencia vo forme očkovacej látky. Hoci žiadne očkovanie nezabezpečí, že rakovinu nikdy nedostaneme, riziko vzniku viacerých druhov rakoviny súvisiacich s HPV vírusmi sa očkovaním výrazne znižuje. Dokonca môže významne chrániť pred rozvinutím ochorenia, ako aj pred novými typmi vírusov HPV.

Na jednej strane odborníci radia očkovať vo veku, kedy jedinec ešte nie je sexuálne aktívny. Je to aj z toho dôvodu, že imunitný systém v tomto mladom veku dokáže po aplikácii vakcíny vyprodukovať najvyššie hodnoty protilátok, ktoré majú za úlohu očkovaného jedinca chrániť pred HPV infekciou v čase, keď sa už sexuálne aktívnym stane. No vakcinácia má význam aj po tom. Má význam dokonca aj vtedy, ak už človek HPV vírus má, pretože človek sa môže infekciou HPV nakaziť aj opakovane. V takomto prípade slúži očkovanie ako prevencia pred novou nákazou iným typom HPV vírusu. Horná veková hranica nie je definovaná.

Muži v ohrození! „Uvoľnením opatrení Slováci zvlčili,” varuje MUDr. Dubravický Muži v ohrození! „Uvoľnením opatrení Slováci zvlčili,” varuje MUDr. Dubravický Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Očkovanie proti HPV odporúčam. Mám ho ja, aj moje deti

Nikdy by som pacientom neodporúčal niečo, čomu sám neverím. Za vývojom vakcíny proti HPV stoja roky výskumu a vývoja. Od schválenia prvej registrácie vakcíny proti HPV bolo celosvetovo rozdistribuovaných viac než 270 miliónov dávok vakcín proti infekcii HPV. Krajiny, ktoré pred niekoľkými rokmi zaradili očkovanie proti HPV medzi povinné očkovania, sa už môžu pochváliť prvými výsledkami, a to výraznou redukciou výskytu niektorých typov rakoviny.

Avšak plne chápem nedôveru voči vakcínam ako takým. Nepochybne k tomu prispelo aj dianie okolo Covid-19. Z pandémie sa stala infodémia, plná množstva názorov a informácií, ktorých dôveryhodnosť verejnosť nestíha skúmať. Preto som svojim pacientom plne k dispozícii, aj keď „len“ v rovine konzultácie. Považujem za dôležité vypočuť si obavy pacienta a poskytnúť mu relevantné informácie. Vakcinácia proti HPV spadá po 18 roku života jedinca do rúk urológa, resp. gynekológa. Na našom pracovisku Urocentrum – Bratislava s.r.o., Vajnorská 40, v Bratislave, sme plne k dispozícii každý pracovný deň, až do neskorých večerných hodín.

MUDr. Jozef Dubravický patrí medzi popredných slovenských urológov. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Je špecialistom na otvorené, ale najmä na endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Ročne má na konte stovky veľkých operačných zákrokov a zhruba päťtisíc pacientov vyšetrených ambulantne, vo svojej súkromnej ordinácii Urocentrum - Bratislava, s.r.o. na Vajnorskej 40, v Bratislave.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 09:56