StoryEditor

Príbeh Martiny – pacientky s diagnózou Hodkginov lymfóm

01.12.2015, 09:57
Vaše zdravie – Vaša voľba alebo výber liečby nie je len v rukách lekárov

Mali sme sa stretnúť v recepcii protónového centra a porozprávať o liečbe, ktorá sa práve skončila. Krásna mladá žena ničím nepripomínala pacientku, a tak som sa chvíľu bezradne obzerala. Nakoniec som sa predsa len preplietla medzi kresielkami obsadenými mužmi čakajúcimi na vyšetrenie v rámci preventívneho programu rakoviny prostaty a oslovila ju. Martina práve absolvovala poslednú z 15 ožarovacích frakcií protónovým zväzkom a čítala záverečnú správu ošetrujúceho lekára. Do protónového centra sa vráti o tri mesiace na kontrolné vyšetrenie a verí, že nad diagnózou Hodgkinov lymfóm definitívne zvíťazí.

34-ročná Martina si sprvu neuvedomovala, že sa jej život onedlho zmení. Ani nevenovala pozornosť prvým signálom. Už roky pravidelne darovala krv, ale zrazu ju dvakrát po sebe odmietli pre biele krvinky. Neskôr sa pridala únava a nechuť do jedla, ktoré si vysvetlila opakovanou virózou a možno stresom v práci. Dnes hovorí, že všetci málo počúvame svoje telo: „Myslím, že namiesto vlastných vysvetlení, prečo sa necítime dobre, by sme mali ísť k lekárovi a požadovať poriadne vyšetrenie, nie sa len zmieriť s banálnym vysvetlením, že je to asi chrípka. Možno som mohla zistiť svoju diagnózu skôr, a nie až v pokročilom štádiu.“

Opakujúce sa teploty a celkové vyčerpanie nakoniec donútili Martinu, aby opäť zašla k lekárovi. Jej lekárka zistila hodnotu CRP 400 a Martinu okamžite odoslala do nemocnice s podozrením na rozsiahlu infekciu. Lekári si neboli istí diagnózou, a tak nasledoval celý rad vyšetrení: CT, röntgeny, vyšetrenia kostnej drene – až odber uzliny potvrdil Hodgkinov lymfóm.

„Ležala som v nemocnici a samozrejme som „googlila“, na zadané príznaky mi okrem iného vyskočil aj lymfóm, ale stále sme tomu nechceli veriť. Nakoniec sa to teda potvrdilo a poslali ma na hematológiu.“ Martina absolvovala 6 chemoterapií. Hovorí, že to zvládla celkom v pohode, telo si poradilo lepšie, než čakala alebo počula od iných pacientov, ale aj tak spomína, že to nebolo jednoduché. „Dnes som presvedčená, že pre úspech liečby je najdôležitejšia psychika, a ja som mala šťastie, že celá rodina stála za mnou. Je dôležité vedieť, že okrem vás veria vo vaše uzdravenie aj ostatní, že o tom môžete hovoriť, o strachu aj o nádeji, že rešpektujú vašu únavu a pomáhajú vám s vecami, ktoré v tej únave nezvládnete robiť. Hoci aj máte podporu od kamarátov na Facebooku, ale potrebujete fyzický kontakt so skutočnými ľuďmi. Je to dlhé obdobie, zmení sa váš život, ale tým sa zmení aj život vašich blízkych, ukáže sa, kto je skutočným priateľom. Mne pomohla práve moja rodina a môj partner. Jazdil so mnou na vyšetrenia, stál pri mne a podporoval moje rozhodnutie.“

Rozhodovanie čakalo Martinu tri mesiace po ukončenej chemoterapii, keď kontrolné vyšetrenie PET/CT ukázalo potrebu následného ožarovania. Už samotné oznámenie o tom, že ju čaká ďalšia liečba, ju rozhodilo a, ako hovorí, v tej chvíli ani neriešila, či je viac možností, potom ju však rádiológ oboznámil s nežiaducimi vedľajšími účinkami. Zásah srdca dávkou žiarenia znamená vysoké riziko infarktu v horizonte desiatich rokov a poškodenie ďalších orgánov v okolí nádoru, ktorý bol uložený v medzihrudnom priestore. Pomaly jej začalo dochádzať, o akom riziku sa rozprávajú a aké fatálne následky to môže mať. Chcela vidieť svoje snímky, aby zistila, kde presne je nádor uložený a ako blízko je pri srdci a ďalších orgánoch, ale lekári jej snímky neposkytli. Medzitým priatelia začali hovoriť o protónovej liečbe. Martina si vybavila, že o protóne počula, a začala veriť, že by mohla protónovú liečbu dostať. Po vyšetrení v protónovom centre bolo jasné, že je vhodným pacientom a že práve protón môže nežiaduce riziká znížiť. Keď oznámila rádiológovi, že by chcela práve protón, nebol nadšený a odrádzal ju od liečby, vraj nie je taká zázračná a čo dokáže protón, dokáže aj fotón. Mladá žena však bola rozhodnutá, navyše ožarovacie plány jasne ukazovali, o koľko nižšia dávka pôjde na srdce a že šanca na poškodenie je v porovnaní s fotónovou liečbou oveľa nižšia. Poisťovňa Dôvera nakoniec vzhľadom na porovnanie ožarovacích plánov a dávkovú distribúciu schválila protónovú liečbu, a tak sa Martina vybrala do Prahy. 15 dávok ožarovania vraj znášala dobre, až na občasnú únavu a niekedy nepohodlné prehĺtanie. „Som rada, že som nakoniec dostala protónovú liečbu, ktorej verím. Dokážem si predstaviť, že zdravotníctvo je biznis a že sú tam asi aj rôzne loby, ale pacientov by sa to týkať nemalo a mali by mať právo vybrať si a dostať tú najlepšiu možnú liečbu,“ uzatvára svoje skúsenosti.

Teraz už len zostáva vydržať ďalšie tri mesiace, než kontrolné vyšetrenie ukáže, v čo všetci dúfajú – že mladú, charizmatickú ženu čaká v živote už len to dobré.

Volajte na +420 222 999 000, Píšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
www.ptc.cz

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 11:26